Генериране на записка и отпечатване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква част от конструкцията ще се отпечата при автоматично генериране на записка на плоча?
Само тази част от конструкцията, която попада в рамките на прозореца на програмата.
Автоматично се побира всичко в границите на чертежа.
Отпечатват се само маркираните от потребителя елементи.
Отпечатва се това, което попада в посочен от потребителя прозорец.

Въпроси и отговори

 • Защо не го направите програмно?

  Румен Драганов:

  Това форматиране на екрана на програмата преди да се генерира записката е доста... досадно. Все пак става въпрос за софтуер, който може да анализира схемата и да я мащабира разумно на страницата - всичко е известно. Вземете се поправете, а?

  Неделчо Ганчовски:

  Пробвали сме и варианта за автоматично мащабиране. Въпросът е какво значи "разумно". Това съвсем не е проста работа, както звучи. Оказва се, че каквото и да се направи, се явяват редица случаи, когато не върши работа.

  Единият начин е например, да взима границите на чертежа. Може обаче да съм оставил повече растояния до осите, заради размерните линии. Последните не ми трябват при резултатите, обаче ми "изяждат" пространство и картинката става голяма, а резлутатите - малки в средата. В този случай искам да наглася картинката така, че осите да останат отвън. Ако имам пък по-голяма плоча и трябва да я отпечатам на А3 или А4, може да се наложи да я извадя на части. Оказва се също и че много потребители просто не чертаят достатъчно отговорно. Например, чертаят плоча някъде на около 10000 м от нулата, а без да искат са вмъкнали и някакви оси около нулата. Тогава, при печат ще излезе празна страница с две точки в ъглите, ако се мащабира автоматично.

  Задължително трябва да има начин за посочване на прозорец от чертежа, който да се отпечатва. Дори и AutoCAD е така. Там размера на прозореца и частта от чертежа се определят чрез допълнителен обект Viewport. В PSCAD ролята на Viewport играе самият екранен прозорец. Аз не мисля, че е толкова трудоемко да се нагласи прозореца - отнема няколко секунди. Със сигурност е много по-просто от процедурата по отпечатване в AutoCAD.

  Това, което сравнително лесно може да се направи е при даден размер на прозореца и нагласена картинка, да отрязва автоматично белите полета и да свива картинката, ако има накъде. Това би улеснило много нагласянето в простите случаи, където искам да извадя цялата картинка и трябва да свивам прозореца само заради бялото.

  Румен Драганов:

  Според мен, достатъчно е да се дадат две алтернативи - аналогични на "zoom extents" и "zoom window" в Аутокад. Разбира се, осите и котировките ще трябва да са угасени, когато печатаме резултати. А ако някой е рисувал конструкцията неразумно, това си е негов проблем. Всеки средно интелигентен потребител лесно може да докара един софтуер до безумни резултати.

 • Защо , когато искам да прехвърля чертежа в Auto CAD , програмата не може да го намери?

  Тодор Кръстев:

  Опитвам се да прехвърля кофражния план , както е показано в урока , но не мога да се свържа с Auto CAD ?

  Неделчо Ганчовски:

  Може да има няколко причини. Коя версия е AutoCAD-а? Ако е LT, самият AutoCAD не поддържа тази възможност.

 • Защо получавам Run-time error при създаване на Графична записка?

  Михаил:

  Здравейте, при опит за създаване на Графична записка по този пример, получавам Run-time error след което цялата програма се затваря. След това виждам, че записката се е създала като файл "Chrome HTML Document", който в последствие трябва да бъде записан като pdf и конвертиран в word и т.н., за да може да бъде обработен във вид, който да ми харесва.

  Михаил:

  Здравейте отново, при по-продължително експериментиране с горния случай, установих, че Run-time error се получава само ако се опитам да извадя Графична записка с бутон "Стандартна". Ако избирам съдържанието на записката "ръчно" от бутона за избот на желаните схеми - проблемът го няма.