Защо не го направите програмно?

CAD чертане
BIM
PSCAD
Design Expert
Проектиране
Строителни конструкции по Еврокод

Това форматиране на екрана на програмата преди да се генерира записката е доста... досадно. Все пак става въпрос за софтуер, който може да анализира схемата и да я мащабира разумно на страницата - всичко е известно. Вземете се поправете, а?

Пробвали сме и варианта за автоматично мащабиране. Въпросът е какво значи "разумно". Това съвсем не е проста работа, както звучи. Оказва се, че каквото и да се направи, се явяват редица случаи, когато не върши работа.

Единият начин е например, да взима границите на чертежа. Може обаче да съм оставил повече растояния до осите, заради размерните линии. Последните не ми трябват при резултатите, обаче ми "изяждат" пространство и картинката става голяма, а резлутатите - малки в средата. В този случай искам да наглася картинката така, че осите да останат отвън. Ако имам пък по-голяма плоча и трябва да я отпечатам на А3 или А4, може да се наложи да я извадя на части. Оказва се също и че много потребители просто не чертаят достатъчно отговорно. Например, чертаят плоча някъде на около 10000 м от нулата, а без да искат са вмъкнали и някакви оси около нулата. Тогава, при печат ще излезе празна страница с две точки в ъглите, ако се мащабира автоматично.

Задължително трябва да има начин за посочване на прозорец от чертежа, който да се отпечатва. Дори и AutoCAD е така. Там размера на прозореца и частта от чертежа се определят чрез допълнителен обект Viewport. В PSCAD ролята на Viewport играе самият екранен прозорец. Аз не мисля, че е толкова трудоемко да се нагласи прозореца - отнема няколко секунди. Със сигурност е много по-просто от процедурата по отпечатване в AutoCAD.

Това, което сравнително лесно може да се направи е при даден размер на прозореца и нагласена картинка, да отрязва автоматично белите полета и да свива картинката, ако има накъде. Това би улеснило много нагласянето в простите случаи, където искам да извадя цялата картинка и трябва да свивам прозореца само заради бялото.

Според мен, достатъчно е да се дадат две алтернативи - аналогични на "zoom extents" и "zoom window" в Аутокад. Разбира се, осите и котировките ще трябва да са угасени, когато печатаме резултати. А ако някой е рисувал конструкцията неразумно, това си е негов проблем. Всеки средно интелигентен потребител лесно може да докара един софтуер до безумни резултати.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.