Армиране на безгредови плочи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво прави командата "Армиране на плоча"?
Запълва избраните контури с армировка с въведените диаметър и стъпка, като автоматично определя бройките и дължините.
Автоматично генерира армировката на плочата, така че да покрие необходимите квадратни сантиметри.
Изчертава армировката на правоъгълно поле с размери a и b.

Въпроси и отговори

 • Какъв е начинът за задаване мястото на снаждане на армировката

  Иван Атанасов:

  Трябва ли при снаждане на основната мрежа долна армировка над опорите и съответно горна в полетата, допълнително да си разделя плочата на отделни сегменти с полилиния, където преценя за редно и после тях да армирам с командата или има и по-лесен начин? Предварително благодаря за отговора.

  Неделчо Ганчовски:

  Това е един от начините - да се раздели плочата допълнително на зони. Другият начин, който лично за мен е по-лесен е да се генерира армировката, например с дължина 600 см, след което с командата Stretch да се разместят местата на снажданията. Ако е включена опцията "динамични армировки" дължините ще се опреснят автоматично в надписите.

 • Защо в зона 300cm

  инж. Светозар Пиндиков:

  Защо в зоните по 300cm , програмата слага 15 пръта след като в ширина 300см ако разположим пръти през 20см се получават 16 броя ?

  Неделчо Ганчовски:

  Къде го прави това? Броя на прътите е дължината на зоната/стъпката + 1. Пробвах сега не всички команди и ми се получава 16.

  инж. Светозар Пиндиков:

  Вижте 3:47 минута например и вижте какъв е надписа на армировката над средната ивица - в зона 300cm надписа е 15N14x295/20 . Поне аз толкова го виждам

  Неделчо Ганчовски:

  Така е направена командата за плочи. Иначе, когато се генерират няколко последователни зони, ще се дублират крайните пръти на съседните зони. Когато имаме единично поле, също никога не слагаме крайните пръти залепени за ръбовете на гредите. Първият прът може да започне една стъпка навътре. Зоната обаче е удобно да се хване за ръбовете.