Топ трик за добавяне на висококачествени безплатни графични елементи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Има още един източник на красиви икони, който бих искал да споделя с вас.
Малко е завързан метода, по което ние ще ги вкараме в нашия компютър, но всъщност ще видите, че ще добавим едно богатство от множество икони, които могат да ми свършат работа по всяко време.
Това са иконите от "fontawesome.
com"
Всъщност всички иконки са вкарани като шрифт.
Няма да изпадаме в подробности, как става това.
Ние под шрифт разбираме букви, а всъщност да има иконки.
Но това една техника, която се използва много често в уеб дизайна.
Конкретно "fontawesome.
com" е
много популярен сред уеб дизайнерите, които искат бързо да добавят разни иконки в своя сайт.
Нека да разгледаме.
Това е сайта, ще кликна на икони и ще видите множество иконки, които може да добавите и да използвате абсолютно безплатно към вашата презентация.
Виждате, колко много неща може да използваме.
Нека да видим, как може да ги използваме.
Понеже това е шрифт ние трябва да си го свалим и да го инсталираме.
Аз ще се върна в "Home", избирам бутона "download" и понеже аз вече съм го свалил ще отворя папката, вие може да си го свалите и когато отворим папката имаме един архив, влизаме в него.
Избираме папката "fonts" избираме "fontawesome-webfont.
ttf".
Kликваме с десния бутон на мишка и като всеки един чифт, както разгледахме в предходния модuл може да кликнем на "install" и вече имаме един шрифт "fontawesome".
Oттук нататък ще ви дам един линк, който се нарича "fontawesome/ cheatsheet" и от тук може да си харесаме иконките.
Да кажем, че ще изберем тази иконка с леглото и ще я добавим в нашата "Powerpoint" презентация.
Трябва да я кликнем и да маркираме иконката, след което да я копираме, не този код, а само иконката.
След това отиваме в "Powerpoint", натискам "alt+tab", влизам в "Powerpoint" и тук кликвам "paste".
Направо мога "ctrl+v", виждате че всъщност се получи някакво квадратче.
Това е защото шрифта е избран "tahoma" и при него няма легло.
Аз трябва да избера и след като сме инсталирали шрифта се появяват тук "fontawesome" Вече имаме картинка, ще махна "bullet point".
Вече имаме картинка, която е нещо като буква.
Картинките са вкарани вместо букви и мога да увелича уж шрифта, височината на шрифта, но всъщност увеличавам големината на иконка.
Разликата между тази иконка и предходната е, че тук виждате, че когато го увеличихме се развали качеството и може човек ако се вгледа да види ръбчета.
Докато тук, колкото и да я увеличавам качеството се запазва и не получаваме никакви назъбвания или ръбчета.
Може да го експериментирате.
Колкото и да увеличавате, качеството няма да се развали.
Мога да хвана и съответно като всеки един текст да го форматирам, да избера различен формат.
Да кажем, че тук ще избера този формат.
По този начин съвсем бързо и лесно успяхме да вкараме една огромна библиотека от изображения Просто трябва да свалите безплатния фонт, да го инсталирате като шрифт или да се връщате под урока и да кликвате на линка.
Защото тук може да хванете всяка една иконка.
Да кажем някоя по-завъртяна, да я копираме и да създадем една топка например.
Подобно на начина, по който създадохме леглото.
Внимавайте, когато използвате нестандартни шрифтове.
Припомнете си модула за обработка на текстове и нагласете "Powerpoint" така, че шрифта да се запамети вътре във вашата "Powerpoint" презентация Тя става по-тежка като размер, но ако смените компютъра, това може да ви спаси живота, защото иначе тези картинки ще бъдат разни иероглифи и няма да се четат.
Внимавайте за това, когато използвате нестандартни шрифтове.

 

Линк към иконките на Font Awesome

 

Въпроси и отговори

 • защо не ми се появява иконката?

  Лилия Великова:

  инсталирала съм си шрифта, но като го избера да бъде той Powerpoint ми го сменя на пак на основния за слайда


  Дарина Иванова:

  Опитайте се да го вземете от списъка след All Fonts. Ако пишете на български език, възможно е избраният шрифт да не е кирилизиран или да го няма създаден за определен размер на буквите.

  Velizar Varbanov:

  Здравейте, имам подобен проблем. С Office 2010 и WinXP съм. Когато използвам Format Painter от файла към урока и копирам форматирането от въпросителен си става иконка. С избор на FontAwesome се връща към основния шрифт и остава въпросителен знак.

  Velizar Varbanov:

  Здравей, Краси явно не е това причината. Ще пробвам на Windows7, може да има проблем с шрифта.

  Дарина Иванова:

  Когато се опитате да използвате шрифта в Word сменя ли се?

  Velizar Varbanov:

  В Word няма проблем, всичко работи както трябва.

  Яна:

  И при мен не се получава в PowerPoint - отказва да ми избере шрифта FontAwesome като кликна върху него, а веднага връща основния шрифт на слайда

  Дарина Иванова:

  Когато е инсталиран TrueType тип на шрифт (както е на снимката по-горе), след като се маркира написания текст, се получава смяната на шрифта, дори за текст на латиница, не се визуализира.

  Александър Вецов:

  И при мен се получи същия проблем: Иконата остава като въпросителна, независимо, че от полето Font избирам инсталирания вече FontAwesome.

  Като си "поиграх" малко - намерих решение на проблема: След като сме копирали иконката от http://fontawesome.io/cheatsheet/, в слайда от РР, натискаме десен бутон на мишката и от менюто избираме Keep Source Formatting:

  От снимката се вижда, че иконката веднага придобива реалния си вид, без да се налага да сменяме шрифта в полето Font. След като копираме по този начин иконата, натам няма проблем да я "обработваме" по начините, които вече са ни познати.

 • Дали може да вкарваме иконки без да ходим на посочения линк?

  Илияна:

  Направих каквото се казва в урока, получава се. Чудя се, след като сме инсталирали Font Awesome, не може ли да вкарваме иконки без да ходим на посочения линк, където те са визуализирани (чрез Ctrl+C и Ctrl+V).

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Това, което трябва да направиш, е да инсталираш fontawesome. След това не си длъжна да ходиш в сайта, но истината е, че там са самите иконки, които можеш да копираш и след това да ги стилизираш.

  Илияна:

  Аз така разбирам ситуацията. По принцип мога да вкарвам иконки и без да ходя на линка с картинките, но на практика не знам коя картинка с какъв клавиш/клавишна комбинация се въвежда. Затова отивам на линка с картинките, избирам и вкарвам в моя документ. Дали е така?

  Грациела Георгиева:

  Именно, точно това би бил проблемът. Няма да знаеш как на импортваш картинките с различни клавишни комбинации, затова е добре да отидеш на линка и да копираш избраната картинка. :)

  Илияна:

  Благодаря за отговора на Грациела!

  Ani:

  От вмъкване на символи се получава. Избира се шрифт Font Awesome и се визуализират иконите.

 • Защо след като е инсталиран по стъпките в урока/fontawsome/,при вкарване на която и да е иконка,ми се появява единствено въпросителен знак?

  Николина Атанасова:

  Защо,след като е инсталиран по стъпките в урока/fontawsome/,при вкарване на която и да е иконка,ми се появява единствено въпросителен знак?-с 2007 работя

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николина.

  Няколко предположения за проблема ти.

  1. Сигурна ли си че е инсталиран шрифта fontawesome ;

  2. Сигурна ли си че за дадената иконка си задала шрифт fontawesome На снимка 1 позиция 1 е вкарана иконка която е с въпросителен, защото съм я маркирал и съм и задал шрифт Cambria ( снимка 1 позиция 2 ) , А за иконката на снимка 1 позиция 3 съм я маркирал и задал шрифт *-_fontawesome_ и всичко си е наред.

  Снимка_1

  1. Да не би да местиш файла на друг компютър и на него да няма шрифта fontawesome и съотвенто да не си задала embed за да ти съхрани шрифта и за другия компютър.
 • Защо не мога да инсталирам Font Awesome?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Защо не мога да инсталирам Font Awesome? Като кликна на посочения линк се показва Font Awesome версия 5.0.9, която след разархивирането има други файлове различни от показаните в урока. Показва се fontawesome-free-5.0.9. Кликам на него и се показват следните файлове: Кликам на web-fonts-with-css. (Няма фаил с разширение ttf.) Появяват се следните фаилове: Кликам на webfonts. Появяват се следните файлове: Мога да инсталирам само fa- brands 400, fa- regular 400, fa- solid 400

  Защо няма иконка от пред - позиция 2.? Когато се опитам да го инсталирам отново ми дава съобщение, че вече е инсталиран Font Awesome 5 Brands Regular. Това ли е търсеният шрифт? Ако е той защо не ми се появява картинката? Ако не е как да го инсталирам?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Когато кликна на Keep Source Formating автоматично се изписва Font Awesome 5 Free,но няма картинка. Във Word също се изписва шрифта, но има въпросителен знак. Къде бъркам?

  Дафинка Анастасова:

  Инсталирайте fa-solid-900, Type: True Type font file /този над fa-solid-900.woff/

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Инсталирах fa-solid-900, тип:True Type, но отново нищо не се получи. Само въпросителни.

  Буряна Пенкова:

  Ето как успях да го направя. Има два начина - да се свали като текст - иконата се изобразява като част от шрифт или като картинка.

  Като текст: 1. Инсталира се шрифт Font Awesome 5 Free-Solid-900.otf. При мен с другите шрифтове не стана. 2. В PowerPoint се избира този шрифт и се пише тестът под иконката. Например под иконка за елха има текст tree - изписва се tree - и иконката се появява. Иконките с текстовете под тях са тук: https://fontawesome.com/icons?d=gallery&m=free

  1. Като картинка Кликва се върху иконката - появява се прозорец с името на иконката, отдолу е изображението й, а между тях - текстови ред, в десния край на който има иконка за download. Сваля се файл с разширение svg - Scalable Vector Graphics, който може да се обработва с различни програми, а може и да се преобразува в jpg, например тук:

  https://www.online-convert.com/result/38d36ee0-5bb1-4091-b6a1-53615a9b1f33

  Другият вариант е да отворите svg файл с някой браузер, да копирате изображението и да го вкарате в PowerPoint. После го обработвате като картинка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Буряна.

  Благодаря че сподели работещите варианти при теб!

  Сигурен съм че това ще помогне и на осталите във форума.