Правило Nо.3: Минимална височина на текст 28

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Това ще е един изключително кратък урок.
Но отново изключително важен и нарочно съм го изолирал като отделен урок, за да покажа, колко е важен.
Той е правилото: минималният шрифт да бъде 28.
Даже съм чувал правилото, че минималният шрифт като височина, трябва да бъде средната възраст на аудиторията.
Тоест ако вашата одитория е по-възрастна 35, 40, 50 годишни, може да увеличите шрифта, но при всички положения минималната височина за шрифт трябва да е 28 пункта.

Въпроси и отговори

 • Какъв шрифт се препоръчва при създаване на слайдове?

  Илияна:

  Задавам въпроса от гледна точка на четливостта.

  Дарина Иванова:

  Правилата са същите като в Word. Ако се избере готова тема за дизайн на кадрите, тя си върви със шрифта. Ако искаме да променим шрифта към темата, трябва да го направим в изглед Master View, за да се отрази на всички кадри едновременно. Според мен от по-голямо значение е, дали презентацията ще се гледа на голям екран или на монитор. За голям екран се препоръчват светли тонове за кадрите и контрастен цвят на буквите. За монитор може да се избират тъмни фонове.

  Илияна:

  Чела съм препоръки за презентации да се избират шрифтове с по-прост характер, без орнаменти.

  Дарина Иванова:

  За основния текст е така. Но не е изключено на места да се появи и по-различен шрифт. В готовите дизайни нещата са дозирани и обикновено няма претрупване, шрифтовете са изчистени. Все пак презентацията само помага на говорещия. Не трябва да има прекалено много текст - добрите презентатори показват по 2-3 думи на кадър и говорят повече за това, което е написано с една дума. Друго правило е 6 х 6: не повече от 6 реда с по 6 думи на кадър (може и по-малко когато имаме с какво да онагледим говоренето си). За предпочитане са графични материали - снимки, диаграми, схеми, таблици, а текста да се говори.

  Илияна:

  Да, би трябвало всички теми, които предлага Power Point да са подходящи за презентация/слайдове. Засега нямам личен опит в използването на теми и се опитвам да контролирам всичко, както правехме преди появата на темите.

  Милена Петкова:

  Е, това за връзката между възрастта и големината на шрифта е доста относително. Аз като правя презентации за 12 - 13 годишни ученици няма как да спазя правилото, нали! :)

  Илияна:

  не съм чувала за правило, свързано с възрастта. Моля да го споделите, Милена.

  Краси Кръстев:

  "Правилото" е че големината на текста върху слайдовете е равна на средната възраст на аудиторията пред която се изнася презентацията.

  Едно твърдение от дадения урок, което макар и шега, е направено за да ни напомня че шрифт по - малък от 28pt следва да е доста трудно четим когато се използва за презентация и че това е абсолютния минимум.

  Захари   Даскалов:

  Благодаря за всички препоръки. Добре е, че РР има огромните възможности. Въпросът се рашава по метода "Проби-грешки". Удовлетворяват се всякакви капризи. Изборът е наш.

  Зоя Желязкова :

  Много ми хареса правилото, изказано от инж.Кр.Кръстев.Всеки ден се боря с документи, изписани на малки букви или се налага да попълвам стандартни документи, в които е оставено място за изключително малки букви и цифри.

  Мария:

  Здравейте. Всичко това е ново за мен, но имам желание да се науча. Благодаря за уроците. Много ми харесва начина по който преподавате. Радвам се, че помагате и предавате вашите знания на повече хора.

  Мария:

  Минимална височина на шрифта 28 пункта. Благодаря за всички препоръки.