Видове колонни диаграми. Опростяване на претрупани диаграми

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Нека да разгледаме още малко опциите на колонните диаграми и визоализация на кои типове данни са неподходящи те.
Имаме колонна диаграма, но не са само по една колона, да имаме цифра за тримесечие, за първо тримесечие, за второто тримесечие, за трето тримесечие и за четвърто тримесечие.
Тук хем имаме цифрите за тримесечие, същевременно имаме и данните, каква част от приходите са били от магазини, от онлайн и от ресторанти.
За всяко тримесечие, тези червените са за магазини, първо тримесечие в магазини.
Второ тримесечие от магазини, трето и четвърто.
Можем да видим, как всички продажби вървят, но и разпределени по съответните категории.
Колкото повече данни вкарваме, толкова по-трудно става за четене нашата диаграма.
Затова повече време трябва да отделим, за да я обясним, когато правим нашата презентация.
В тази ситуация може да поискаме да я разделим на отделни слайдове.
Примерно да дублирам този слайд и ще изтрием данните, аз селектирах колоната и оставих само данните за магазини.
След това да оставим само данните за онлайн.
И накрая да оставям само данните за ресторанти.
Това което направих е, дублирам слайда и изтривам част от данните.
Като хващам мога да пренареждам слайдовете.
Така може да покажем данни за магазини на един слайд.
Дани онлайн на друг слайд, ресторанти и накрая всички данни в един слайд, за да се види съотношението, едно спрямо друго.
Ако искаме можем да променим и този тип диаграма, да направим следната диаграма: ще избери диаграмата и има друг тип колонна диаграма, нека да я изберем.
Избрали сме колонна диаграма, но има тази диаграма, която е с "stacked" колони.
Това означава, че тези отделни три колонки ще ги качи една върху друга.
Нека да видим, как ще изглежда нашата диаграма.
По този начин изглежда и така може да видим не само общата сума, но и разпределението по тримесечие на съответните източници на продажба.
Ако изберем тази диаграма може да акцентираме върху някаква тенденция с трендова линия.
Може да изберем само тези оранжевите, които са онлайн, да клекне и да добавим трендова линия.
Трендовата линия, избираме си различен вид трендова линия.
Ще изберем тази и за съжаление тя не се вижда много добре.
Особено с тези големи бар чартове.
Затова ще я форматирам и ще я направя, както показахме вече, много голяма и ще и сменим цвета.
Tака че да се вижда, как се променя конкретно тази ситуация.
Oтделно казахме, че ще говорим, как може да анимираме тези данни в следващия модул.
Вече подсказах, че ще може да анимираме отделните части на диаграмата в модула за анимации.
Виждате, че данните са едни и същи, но всъщност може да ги представим така, с тази колона диаграм или с тази колонна диаграма.
Това зависи от нашите предпочитания и начина, по който ние искаме да визуализираме данните.
Повторете този урок като създадете тези диаграми.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв тип данни се представят в колонната диаграма?
Данни по тримесечие, разпределени по категории
Данни по месец, разпределени по цветови групи
Данни по графи, разпределени според честотата си
Данни по подразбиране, разпределени в три колони
 
 Как можем да пренаредим и разпределим данните?
Чрез Duplicate Slide
Чрез Transitions
Чрез Arrange
Чрез Replace

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли само преди да дам отговор да уточним за кой тип диаграми тренд линията не ти е активна.

  Моето предположение е че става дума за колонии диаграми от типа Stack ( тези които са с натрупване  - снимка 1 ) ако е този тип при него тренд линията се прави по малко по "заобиколен" начин.
  Потвърди ако там е проблема да ти покажа начин за справяне с този проблем.
  Валентина Кръстева:

  Липсва изобщо при колонните диаграми. Но установих че ако в Excel-ския файл променя колонната диаграма в линейна и след това я копирам във файл на PowerPoin, и след това променя пак линейната диаграма в колонна - тогава  опцията за трендовата линия вече е активна!!! Явно трябва първо да е налична в Excel файла!

 • Как да добавя хоризонтална линия в диаграмата с определена стойност?

  Iva:

  Да речем, че имаме таргет за продажби от 120 000лв. Как можем да добавим нова хоризонтална линия в диаграмата, която да показва този таргет? Много благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Iva.

  Да може да се постигне по няколко начина.

  Тук може в тази тема: Как да удебеля само отделни линии от координатната мрежа (-5% и 5%) показани на графиката?

  има описание как може да стане това.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те препратих.

  Никола Петров:

  И от мен: Лек ден и успехи!

  Формулите: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Формулите: Лек ден и успехи!

  Iva:

  Здравей Никола, как се появява тази червена пунктирана линия и плъзгачът от дясно?

  Никола Петров:

  Трябва да имате активиран Developer(Разработчик). Ето откъде може да направите това. Стрелка 5 показва мястото, където ще се появи. Ако го имате активиран, от него се избира показаното: ![](http://upload.aula.bg/screenshot3c3dd9a-c151657b.jpg Чертаем формата на избрано от нас място и след това натискаме десен бутон.Отваря се прозореца Format Control и правим показаните настройки Правим диаграмата от очертаните данни. Избира се и получаваме диаграмата. Маркираме една от червените колони и правим показаните настройки За отваряне на прозореца Format Data Series натискаме десен бутон. Избираме синя колона, натискаме десен бутон и избираме Select Data. От прозореца Select Data Source избираме Add. В новият прозорец Edit Series пишем име по избор, а във Series Values - клетка I2,(или друга, според конкретния случай) като я правим абсолютна с натискане на клавиша F4 и натискаме ОК. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Iva, стана доста претрупано, за което се извинявам, затова да разделим въпроса на две! Да направим диаграмата Вижда се таблицата с данните и формулата. Маркираме цялата таблица, отиваме на Insert и избираме диаграмата Вижда семаркираната червена колона. Натискаме комбинацията Ctrl+1 и се отваря прозореца Format Data Series - в него изтегляме плъзгача на Series Overlap надясно докрай и затваряме прозореца. Маркираме диаграмата и от менюто Design на Chart Tools избираме Select Data. В него натискаме Add и в прозореца Edit Series пишем някакво име, а в полето Series Value избираме клетка J3( в този случай) и натискаме ОК и още веднъж ОК в прозореца Select Data Source Маркираме зелената колона и с десен бутон избираме Change Series Chart Type. От прозореца избираме показания вид диаграма Натискаме ОК. Зелената колона става, както се вижда. Маркираме я и от менюто Layout избираме Error Bars, More Error Bars Options. След маркирането, натискаме десен бутон и се показва прозорецът Format Error Bars. Отнего избираме Custom и натискаме Specify Values.Отваря се прозореца Custom Error Bars. За положителна стойност, след изтриване на маркираното, пишем 11, а за отрицателна - 0(нула). Натискаме ОК. Затваряме прозореца Вижда се променената стойност на ординатата - 600. Затваряме прозореца

  Избираме цвят и стил на линията. Да направим Scroll-лентата.Отиваме в Developer,Insert и избираме показаното Курсорът се превръща в малко плюсче, с което чертаем тесен правоъгълник на място, където решим(винаги може да го преместим). С десен бутон се отваря падащо меню, от което избираме показаното и се отваря нов прозорец. Правим настройки, както е показано Маркираме клетка К3(или друга, според случая) за Cell Link. Натискаме ОК. Вижда се формулата в клетка J3. Надявам се да е станало ясно! Пишете, ако има проблем! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Iva, стана доста претрупано, за което се извинявам, затова да разделим въпроса на две! Да направим диаграмата Вижда се таблицата с данните и формулата. Маркираме цялата таблица, отиваме на Insert и избираме диаграмата Вижда семаркираната червена колона. Натискаме комбинацията Ctrl+1 и се отваря прозореца Format Data Series - в него изтегляме плъзгача на Series Overlap надясно докрай и затваряме прозореца. Маркираме диаграмата и от менюто Design на Chart Tools избираме Select Data. В него натискаме Add и в прозореца Edit Series пишем някакво име, а в полето Series Value избираме клетка J3( в този случай) и натискаме ОК и още веднъж ОК в прозореца Select Data Source Маркираме зелената колона и с десен бутон избираме Change Series Chart Type. От прозореца избираме показания вид диаграма Натискаме ОК.

  Никола Петров:

  Зелената колона става, както се вижда. Маркираме я и от менюто Layout избираме Error Bars, More Error Bars Options. След маркирането, натискаме десен бутон и се показва прозорецът Format Error Bars. Отнего избираме Custom и натискаме Specify Values.Отваря се прозореца Custom Error Bars. За положителна стойност, след изтриване на маркираното, пишем 11, а за отрицателна - 0(нула). Натискаме ОК. Затваряме прозореца Вижда се променената стойност на ординатата - 600. Затваряме прозореца

  Никола Петров:

  Избираме цвят и стил на линията. Да направим Scroll-лентата.Отиваме в Developer,Insert и избираме показаното Курсорът се превръща в малко плюсче, с което чертаем тесен правоъгълник на място, където решим(винаги може да го преместим). С десен бутон се отваря падащо меню, от което избираме показаното и се отваря нов прозорец. Правим настройки, както е показано Маркираме клетка К3(или друга, според случая) за Cell Link. Натискаме ОК. Вижда се формулата в клетка J3. Надявам се да е станало ясно! Пишете, ако има проблем! Лек ден и успехи!

  Iva:

  Благодаря много!

  Никола Петров:

  Да добавя, че когато изберем показаното, почнем да чертаем правоъгълника и натиснем бутона Alt, има възможност за прикрепяне(прилепване) "snap" на размерите на правоъгълника по размерите на реда или колоната, дори и да не сме изтеглили курсора до пресечната точка на мрежата Gridlines! За преместване, натискаме Ctrl и стрелка за съответната посока. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Една друга диаграма: Променете стойността в клетка С2 и ще видите промяната в клетки D5:D30 и изместване на target линията. Лек ден и успехи!