Трите метода за вкарване на изображение в PowerPoint

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Нека сега да добавим и малко изображения към нашата презентация Ще отидем на първия слайд имаме няколко начина по които може да добавяме изображения.
Единия вариант е тези иконки вътре може да кликна на иконката за снимка да натиснем и да изберем някъде на нашия диск където сме записали нашите изображения Ще натисна това изображение и ще го вкарам.
След като го вкарам аз ще трябва да го позиционирам.
Това мога да направя като го хвана, задържа с мишката и го придърпвам и в Power Point е много удобно че има едни водачи, които ни помагат да подравним нашето изображение спрямо друг елемент ако придърпам нагоре ще видите че в един момент ще се появи една червена хоризонатална линия която ни помага да подравним изображнието спрямо текста.
аз ще хвана изображението и ще го поставя по този начин и в долния десен ъгъл ще го хвана и ще го раздърпам за да може да е по - голямо след което ще отида на втория слайд и тук имам една друга опция Аз ще отворя папката с изображения и тези изображения може да свалите под това видео и ще видим второто е за вода ще хвана изображението и ще го придърпам отново в тази зона.
Пускам го тук и то влезна.
Сега ако не го вкарам в тази зона ще видим какво ще се получи сега ще разгледаме още един път какво ще стане ако не вкарам в тази зона.
но на този етап нека да го подравня.
Тук има един такъв момент че когато минаваме през слайдовете е хубаво да имаме постоянство между позицията на тези изображения за да не се окаже че едното изображение е по наляво, а другото по надясно И това не се вижда много добре когато работим върху едния слайд Но когато се презентира и се сменят слайдовете изведнъж изображението се размърдва и затова в тази ситуация е добре да се пуснат чрез view водачите Gridlines и това ще ни помогне да сложим тези изображения на едно и също място във всички слайдове Да отворим първия слайд и да кажем че ще го подравним тук по тази линия и ще пребройм 1, 2, 3, 4, 5, 6,7 квадратчета наляво.
Ще го подравним по тези две квадратчета и естествено горе е подравнено по текста.
По същия начин аз много лесно мога да подравня 1, 2,3 ,4 ,5 ,6 и още едно 7 и съм сигурен че моето изображение ще е еднакво като размер и в двата слайда, няма да е разместено.
Един друг начин е ако имаме изображение и сме го копирал, примерно Вътре сме го копирали с copy и paste сме го копирали от някаква друга програма или от интернет мога да натисна Ctrl +V и отново ще влезне.
Подравнявам го и вкарвам изображението отново е 7, но това изображение е малко по - високо и ще видим как можем да го коригираме ако искаме височините да са еднакви на тези изображения Нека да видим какво ще се получи ако направо вкарам едно изображение без да имам място за него.
Да кажем че тук
всъщност тук ще променя това е ЗАХАР с Ctrl + X ще го хвана и ще го преместя на това място а тук ще си вкарам ЗАХАР.
И отново мога да го подравня набързо и ще подравня и долното съвсем набързо.
Но сега решавам да вкарам още едно изображение и нямам място за него.
Да речем че ще вкараме тази чаша, съвсем примерно като второ изображение И когато я вкарам тя изведнъж става много голяма,защото нямаме място в което да влезне.
В случая не е чак толкова фатално, но понякога имаме изображения които ако се раздърпат стават огромни и когато направим Copy и Paste вътре в нашия Power Point изглежда нещо такова Примерно целия слайд е зает от нашето изображението дори не си виждаме текста В тази ситуация просто с тези плъзгачи трябва да намерим само че минах в следващия слайд трябва да намерим ъгълчетата, да го хванем и да го умалим до много малко след което да го позиционираме в правилния размер,Но най - лесния начин е е да работим с тези места за изображения специалните place holder - и както ги наричат в Power Point, които ни помагат да поставим изображението на правилното място и да си спестим малко работа по ненужно форматиране.
Вкарахме нашите изображения.
Но тук виждаме един основен проблем, който
изпитват повечето работещи с Power Point, това е че нашите изображения Не са в един стил.
Те са доста разнобразни, с различен фон, с различен стил
и това води до не чак толкова професионален външен вид на нашата презентация Ще разгледаме допълнително как можем да уенаквим стила на тези изображения.
Въпреки че са корено различни.
Но на този етап повторете упражнението за да потренирате Трите метода за вкарване на изображение в Power Point.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Чрез кое меню се форматира вмъкнато изображение в Powerpoint?
чрез Picture Tools
Чрез Drawing Tools
Изображенията в powerpoint Не могат да се редактират

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай с десен бутон в полето отстрани на прозореца / слайда / и цъкни на  Guides след което потърси за Gridline би трябвало  да са там.

  Ако някои ползва MAC да сложи една снимка за по - голяма яснота или ако ти го намериш сложи една снимка.
  Десислава :

  Има ли начин да се променя големината на Gridlines в Power Point for PC 2010 и/или други версии?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава. Ако питаш за гъстота на мрежата  ( gridlines ) това може да се промени по следния начин : десен бутон встрани от полетата ( снимка 1 позиция 1 ) след което отиваш на Grid and Guides цъкаш с ляв бутон след което ти се отваря прозорец ( снимка 2 позиция 1 ), от позиция 2 на снимка 2 може да промениш гъстотата на мрежата на grid - a и съответно да запапметиш промените с ОК ( снимка 2 позиция 3 ).

  Ако казуса е друг пиши за да го разрешим.
  Десислава :

  Toчно това търсих. Благодаря за изчерпателния отговор!

  Илияна:

  Описаната процедура променя броя на точките в рамките на едно квадратче, а не големината на квадратчетата. Как бихме могли да променим размера на квадратчето (именувано cm)?

 • Кой е най-подходящият начин за вмъкване на чертеж от Autocad в PowerPoint?

  Bilent Shefket:

  Здравейте, понякога се налага да се презентира проект чертан с кад програма. Кой е най-подходящият начин за вмъкване на чертеж от Autocad в PowerPoint? Имали правило като минимална дебелина на линиите за да се виждат добре?

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Моето мнение е че е доста относително какво точно искаш да покажеш.

  Ще споделя това което направих преди време при представяне на един проект.

  Тогава имах да представям Анализ на няколко решения, три ситуации, детайл на едно от по специфичните съоръженията от проекта.

  Процедирах по следния начин относно чертежи и анализи :

  1. За Анализа на няколкото решения - записах програмната симулация във времето, и ги сложих като отделни видеоклипчета.

  2. По важни моменти от тази симулация отделих на отделни слайдове. Всеки момент беше на отделен слайд с малко пояснение отдолу.

  3. Относно ситуациите бяха доста големи, знаех че както и да ги направя няма да се виждат кой знае колко добре пък исках да се вижда всичко.

   Направих ги черно бели ( директно от layout - тите създадох webpng файлове  - как може да направиш това може да видиш от тук : http://aula.bg/question#id-115443200001) , като основните линейни обекти направих с тъмно червено местата в които имах съоръжения и възли които бяха по важни бях оградил в кръг с зелено и цикламено, за да се виждат чисто ситуационно къде се намират и след това два в следващите слайдове сложих оградените  възли във подходящ мащаб така че да се виждат заедно с детайли на съоръжението в дадения възел.
  Принципа беше следния представях първо обобщаваща информация в която се открояваха само трасета и основни възли и след това в следващите слайдове детайлно показвах това което исках да се види.... спазвайки правилото ... макар тогава да не го знаех т.к. не бях минал курса в Aula, за сметка на това видях доста други грешки който бях допуснал  в тази си презентация.... НО сега надявам се да не допускам защото курса ми показа къде точно съм допускал грешки при направата на презентация :)

  Смея да твърдя че нещата се получиха тогава, поне според мен.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Интересна тема ще е интересно, ако и други споделят опита си тук в тази тема.


  Венелина Борисова:

  В зависимост от вида на изображението, което искаме да се получи, е възможно копирането директно от AutoCad. Първо визуализираме частта от чертежа, която искаме да представим в презентацията, след което с командата Copy избираме тази част и с Paste в PowerPoint я поставяме в избрания слайд. Когато копираме директно, изображението става "прозрачно", което в определени случаи е голямо предимство. Полученото изображение е динамично и се разчита добре при zoom-ване.

 • Дарина Иванова:

  Animation се активира, ако има маркиран (избран) обект (текстова кутия, снимка или др.).

 • Какъв е размерът на стъпките (квадратчетата) в Gridlines?

  Мариана Стоянова:

  Какъв е размерът на стъпките (квадратчетата) в Gridlines в Power Point, използван в урока?

  Маргарита Николова:

  За да видите размера, може да включите рулера и да видите колко см е едно квадратче. В конкретния случай - 2 см.