Редакция на цялата презентация наведнъж. Мастер слайдове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Връщаме се в нашата презентация и още тук в началото на курса искам да покажа една от най-важните концепции, с които ще работим в "powerpoint".
И която пести изключително много време в форматирането и обработването на слайдовете.
Това е работата с мастер слайдове.
Както видяхте аз един по един обработих слайдовете и сменях размера, височината на шрифта.
Но аз не искам да правя това за всеки следващ слайд, затова ще отворя мастер слайда.
Ще го променя и оттук нататък ще стане така, че всичките нови слайдове, ще бъдат със съответната височина, която аз искам.
За да отворя мастер слайда, трябва да отиде в раздел "view", да кликне на слайд мастер и се отваря един специален поглед, служебен поглед върху нашият мастер, където ние може да контролираме външният вид на нашата презентация.
За цялата презентация, а не за отделен слайд.
Тук ще избера заглавието и мога да избера заглавието, да отида на "home".
Виждаме, че е шрифт 42 и да го променя на шрифт 48.
В раздела, където са отделните подточки може да сменяме за всяка една точка по отделно, но мога и групово да ги кача по едно нагоре.
Това става чрез това "А" с една къщичка.
В момента 20 е най-горното.
Следващото е 18.
Когато избера цялата зона кликвам върху рамката, натискам един път стрелката нагоре и виждаме, че стана 24, а второто ниво 20.
Ще избера още веднъж, кликвам още веднъж и вече в най-горният шрифт е 18.
Няма да стигаме до пето ниво на подточки, но все пак в програмата е предвидена тази възможност.
Нека на този етап да затворя "slide master" и това е много важен момент, защото докато сме тук ние нямаме достъп до нашите слайдове.
Понякога хората забравят, как могат да се върнат към собствените си слайдове или пък не знаят, как мога да се върнат.
И блокират на този етап.
За целта просто трябва да отивам в раздела "slide master" и да затворим погледа към мастера.
Това става чрез този бутон и не го бъркайте с бутона най-горе в дясно, защото ще се затвори "powerpoint".
Вече сме в нашата "powerpoint" презентация.
Ще избира нов слайд, ще сложа моят слайд и следващата точка ще бъде...
Да кажем, че тук ще има само две подточки.
След това може да добавим още някоя.
И вече виждаме, че когато изберем заглавието, правилната височина 48 не трябва да я променям и съответно моите подточки с правилната височина 28 и не трябва да ги променям.
Но аз се сещам, че всъщност тук искам да сложа изображение и ще променя слайда на две колони.
Тогава обаче се връщам в изходна позиция.
Ние не променихме шрифта в слайда типа слайд, който е с две колони.
Затова аз трябва да се върна в "view" в слайд мастер.
Да намеря освен основния слайд да намеря този, който е с две колони.
Това е този тук и да го коригирам.
24 стана, ще го влече още веднъж.
Това е 48, взело го е от най-отгоре.
Понеже тук ще оставя изображение на ме интересува големината на моя шрифт.
За останалите, по този начин може да се сменя всеки тип на нашите слайдове.
Аз няма да ползвам другите в тази презентация, затова няма да си играя да ги променям.
И за да се върна в моята презентация, отново ще отида в слайд мастер, ще затворя мастъра и сега вече, без да съм променил вече съществуващият слайд е с коректната височина.
По този начин ние променяме и новите слайдове, които ще идват от тук нататък, и съществуващите слайдове ги актуализираме.
Свалете примерният файл и повторете този урок, защото концепцията с мастер погледите е изключително важна и пести много време.
Особено, когато става въпрос за голяма презентация.
Представете си и това нещо съм го виждал многократно.
Човек, който трябва да промени дизайна на 50 слайда, хваща и часове наред, един по един ги сменя.
Вместо да отиде в "slide master", на едно място да се смени и да се получи ефекта върху 50 слайда.
Повторете и потренирайте тази концепция.

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служат Мастър Слайдовете?
Чрез тях задаваме еднократно основните настройки за типа на слайдовете, големината на шрифта и основните настройки за изгледа на всички слайдове в нашата презентация
Вмъкване на анимации
Задаваме само типа на слайд

Въпроси и отговори

 • Как да се справя с проблема - Мастер + Тема?! 

  Галина Григорова:

  Как да се справя с проблема - Мастер + Тема?

  При ползването на Мастера ми се явява следния проблем: задавам шрифт и големина и те се променят на всяка страница. НО...
  след като избера темата - тя пристига с избрания в нея шрифт и въпреки, че отново препрограмирам в Мастера - не се получава промяната не всеки слайд.
  Вярно е, че работя с мас, но опциите са същите...
  Вероятно някъде бъркам, защото опитах варианта първо да задам темата на отворените няколко слайда и след това да коригирам с Мастера, но и така не се получш...
  Краси Кръстев:

  Здравей, 

  Напълно нормално е когато отидеш в друга тема, то тя да има свойте характериски ( в слуая настройки на големина на буквите в зависимост от level - a в конкретния случай за който питаш ).
  Относно това че не на всеки слайд са станали промените много добре обърни внимание на това когато си в Master Slide кой тип точно Slide променяш.

  На снимка 1 съм показал как когато съм в Master Slide - а приближавайки се до определен слайд в дясно то Power Point ми изписва точно кой слайд от активна в момента тема се асоциира с точно този мастер слайд.В случая ми казва този е асоцииран с слайд 1 т.е. правейки промени тук знам че промени ще са за него.В случая показва слайд 1.

  На снимка 2 съм показал как когато съм с мишката върху мастер посочения на снимката ( позиция 1 ) мастер слайд с кои слайдове от моя файл се асоциира - в случая само с петия слайд.

  На снимка 3 пък не се асоциира с нито един.

  Тоест внимавай за кои слайдове правиш точно промените, защтото реално слайдовете са под различен шаблон ...

  Има и още едно друго нещо което да отбележа, файла който е качен като m01v08 в слайдове от 2 - 4 ми прави впечатление че ръчно в работния слайд ( не в master slide ) е променяна големината на текст символи, което естествено довежда до проблем че каквато и тема да задам каквито и настройки в master slide да задам то пак ще си стоят ръчно настроената големина на шрифта.

  В следващия отговор ще дам допълнителни разяснения за формата и master slide - a, за да няма претрупване със снимки тук.

  Краси Кръстев:

  Продължение на http://aula.bg/PowerPoint-urok-8#id-120576000001 


  На снимка 1 имам слайд 3, в него както се вижда горе в заглавието имам шрифт 48, ДА но аз съм сигурен че точно за този слайд в мастер файла казах да бъде точно там с шрифт 60, а долу шрифта да бъде 20 в случая ( снимка 2 ) е 28.
  Това се е получило защото съм ползвал нагласял нещо по формата ръчно, затова ще премахна формата - премахвайки формата аз реално казвам не искам нищо ръчно направено тук вземи ми всичко от това което съм задал като характеристики на обектите от master slide.
  Това става по следния начин маркирам текста за който искам да премахан формата и цъкам на иконката ( снимка 3 позиция 2 ).... резулата веднага след премахването на допълнителния ръчен формат - имам вече шрифт - 60 pt  ( снимка 4 ) - толкова колко съм задал и в master slide.Същото се отнася и за текста долу махайки формата става 20 pt ( снимка 5 ).

  Това ( освен и посочения друг проблем с това да се внимава кой слайд с кой мастер слайд е асоцииран ) също е един доста основен проблем, който може да доведе до недоумение ЗАЩО не се променя нищо при положение че АЗ в мастер файла съм си променил всичко ( или пък съм сменил темата пък в 2, 3 ,4 слайд не ми се променя шрифта който е зададен за дадената тема.

  Надявам се проблема да е бил в един от тези два казауса и да съм бил полезен с отговора.

  Галина Григорова:

  Привет, Краси! Благодаря сърдечно за обстойния отговор. 

  За жалост причините не бяха тези, които си посочил. Но пък от тях научих някои дребни, но важни детайли. 
  Пробвах не знам колко пъти Мастерите на нова презентация - така и не успях да променя  Мастера на 2 колони. На края тествах файла, който е даден за сваляне. Първия път успях, след което опитах да върна обратно първия вид и пак да го направя на две колонии - ЦЪ!!! Прослушах пак темата и връщах на мястото за промяна сигурно 10 пъти.  И пак ЦЪ!!! Не мнам къде бъркам, но не става и не става. Направо се изнервих...
  Поздрави от мен.
  Илияна:

  Ами ще трябва да потвърдя мнението на Галина Григ по повод мастер-слайда с две колони (Two Content Layout), който е използван в слайдове 2-5. Промяната на размера в мастер-слайда не води до промяна в слайдовете на презентацията. Същото действие, извършено с първия слайд, дава очаквания резултат.

 • Дарина Иванова:

  Избор на шаблон се прави от меню Design. С десен бутон върху избран дизайн избираме да се приложи към маркирания (може да са няколко) Apply to Selected Slides. 
  2. Какво се разбира под превключвател на текст?

  Габриела:
  1. как да направим така че когато натиснем върху изображение да излиза текст
  Габриела:

  нещо не мога да разбера пояснението към въпрос едно (съжелявам)

  Дарина Иванова:

  С десен бутон върху обекта избираме да се добави хипервръзка (препратка). В полето Screentip... задаваме текста, който искаме да се изобрази с посочване на обекта-препратка в процес на изпълнение на презентаацията.

  Дарина Иванова:
  1. Разбирам като как да изглеждат по различен начин отделни кадри в презентацията, след като за цялата сме избрали определен дизайн.
  Габриела:

  Значи аз направих анимации в мастер слайда и те се прилагат на всички слайдове, ама аз не искам да се прилагат и на слайда със заглавието и на слайдовете които играят роля на менюта.

  Габриела:

  Под превключвател имам предвит функцията която прави така че когато кликнем върху ОПРЕДЕЛЕН обект да излиза каквото сме написали в някое поле.

  Дарина Иванова:

  Когато сме в Master View имаме различни основни кадри вляво. Ако искаме да добавим различни ефекти към началния кадър, трябва да сме избрали него (отляво) и тогава да зададем ефектите. Освен това е важно при създаването на презентацията да с епридържаме към стандартния изглед на кадрите, които включваме в презентацията. В противен случай анимациите, които сме избрали в Master Slide няма да се добавят коректно. 

  Дарина Иванова:

  "Под превключвател имам предвит функцията която прави така че когато кликнем върху ОПРЕДЕЛЕН обект да излиза каквото сме написали в някое поле."

  Може ли да изпратите примерна снимка или линк от мрежата, към това което искате да постигнете?

  Габриела:

  искам да сложа превключвател и когата натисна гъбата да излиза натписа 

  Юлиана Тодорова:

  Габриела, умолявам Ви (и) за Ваше добро (да не Ви страда реномето на професионалистка): ограничете се до качването на картинки! Не пишете! Неграмотна сте! ...Срамота!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Габриела.

  може ли малко пояснение на това което искаш да направиш. Имам предвид че си сложила няколко анимации в твоята презентация и след това искаш да си направиш мастер шаблон с вече създадения анимации или?

 • Как да открия Master Slide?

  Силвия Василева:

  Изтеглих офис 365, стигнах до Master Slide, кликнах на Изглед и не намирам Мастър Слайд. Какво да правя?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, 


  Slide Master трябва да е ( снимка 1 ), след като го изберете следва да влезнеш в режим Slide Master ( снимка 2 ).

  Може ли да покажете снимка на целия екран на това което виждате, когато отиде на раздела View ?
 • Как да въведа текст на по-долно ниво?

  Лилия Иванова:

  Здравейте! След като направя настройките за 5-те нива на текст в Слайд Мастър, ги запаметявам по стъпките, описани в урока. Отварям шаблона за нов слайд. Въвеждам текст от първо ниво и той е с новите настройки /стрелка 1/. След това натискам "enter" и въвеждам втори текст, който отново е с настройките на първо ниво /стрелка 2/ Въпросът ми е как мога да въведа текст на по-долно ниво, за което съм задала друга големина на шрифта /стрелка 3/?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Отидете на следващия ред на който искате да въведете текста (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Както се вижда на снимка 1, текста който следва да се изпише следва да е на ниво 1.

  Натискаме Tab от клавиатура, така както сме на дадения ред.

  Следва да преминем на следващо ниво (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Натискаме още веднъж Tab и сме на последващо ниво (снимка 3 позиция 1)

  Снимка_3

  ...... сега въпроса е как да се върнем едно ниво назад. Клавишната комбинация е Shift + Tab и се връщаме едно ниво назад.

  Ако не обичате клавишните комбинации, същия ефект се постига с показани бутони от раздела Home (снимка 4 позиция 1) на снимка 4 позиция 2 - връща ниво нагоре, с иконката позиция 3 преминавате на по-горно ниво.

  Снимка_4

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Дарина Иванова:

  Ако на създадената презентация се даде ново име, всяка корекция ще бъде записана под новото име.

  ПетяСпасова:

  Мастър слайд, образец на слайд ли е, ако програмата е на български?

  Дарина Иванова:

  Предполагам иконата е същата, независимо от текста под нея: