Създаване на повърхнина от хоризонтали на карта

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коефициентите за допълване (supplementing factors) при генерирането на теренна повърхнина от 2D полилинии (хоризонтали от карта) служат за:
Добавяне на допълнителни възли към TIN модела
Премахване излишни възли към TIN модела
Едновременно добавяне и премахване на възли към TIN модела

Въпроси и отговори

 • Как да транслираме (повдигнем) повърхнина на дадена кота?

  :

  Как да транслираме (повдигнем) повърхнина на дадена кота? Проблема ми е следния получавам вертикална планировка в dwg и хоризонталите на са с реална кота ами с кота от 10,00 до -5,5 как може да се премести повърхнината създадена от хоризонталите на колегите, за да се получи коректен модел за бъдещо строителство.

  Илия Маринов:

  Здравей, избираш повърхнината и от появилото се контекстуално меню избираш това, което съм показал на картинката.

  :

  Много благодаря за експресния отговор!

 • Защо получавам грешка? 

  Иван Ланджев:

  Здравейте, дойде време да приложа научените умения от курса. Сега първото нещо което се опитвам да направя е да създам повърхнина на базата на контури. Имам контурите следвам стъпките и накрая получавам поредица от грешки и повърхнината не е създадена. Както съм показъл лините си имат elevation. Може ли това,че са прекъснати поли линии да прави проблем? Или това,че са в различни слоеве? Благодаря за помоща!

  Иван Ланджев:

  Идеи, за проблема ми ?

  Георги Табаков:

  Първо: Тези хоризонтали изглеждат доста неестествено(нямам идея от къде си ги свалил?) Второ: В грешките ти пише, че има пресичащи се хоризонтали(редактирай ги, че да не се пресичат) Трето: Провери дали хоризонталите не са накъсани(т.е да има два хоризонтала с еднаква кота и да не са свързани-коригирай или премахни крайните ако не са ти необходими Успех!

  Иван Ланджев:

  Добре прегледах хоризонталите-никъде няма пресичащи се.Свърза ръчно всички хоризонтали с pedit които бяха накъсани. Сега изобщо не мога да създам повърхнина. Добавям хоризонтали избирам ги и нищо не се случва. На екрана, след като са избрани пъвърхнината се разшири автоматично? При мен изглежда само се добавят като стил, и повърхнина не се създава ? Това е линк към файла който използвам. Изключил, съм всички слоеве които не са нужни освен контурите.

  https://drive.google.com/file/d/0BxCknwBvEix2VTBpLXlOaEhiLWc/view?usp=sharing

  П.п. Също ми напарви вречатление,че на някои контури има единични несъврзани линии под тях-възможно ли е това да бъде проблем?

  Георги Табаков:

  При мен се получават. Отвори нов филе с шаблон "_AutoCAD Civil 3D (Metric) NCS" и създай нова повърхнина. В момента нямам време за повече анализ. Но слоевете на хоризонталите ти са замразени.

  Иван Ланджев:

  Много благодаря! Просто повърнината се беше образувала в слой 0 и затова не я виждах.

 • Как да получа коти на хоризонтали от карта?

  Любомир:

  Видеото започва с уточнение, че първо трябва хоризонталите от картата да бъдат векторизирани и да имат кота. Като приложа карта с хоризонтали, в PROPERTIES се изписва за ELEVATION на хоризонталите кота 0,0000. Как може всички хоризонтали от карта, която прилагам да получат в PROPERTIES - ELEVATION съответно колкото е котата на съответния хоризонтал.

  Георги Табаков:

  Картата схоризонтали, която прилагаш векторизирана ли е ? На хоризонталите записани ли са котите? Ако това не е направено, не можеш да получиш котите им.

  Любомир:

  Хоризонталите имат написани коти.

  Георги Табаков:

  За всеки избор на хоризонтал запиаваш в PROPERTIES стойността на котата. Няма друг начин!

 • Как да използвам Raster Desing?

  Кристиана:

  Има ли предварителни настройки?

  Георги Табаков:

  Един линк: http://dox.bg/files/dw?a=47558c0bb8

  Но: програмата има разбираеми "HELP" и "Tutorials"

 • Може ли да генерирам повърхнина от съществуващи хоризонтали на чист аутокадски файл ?

  Георги Дойчев:

  Имам файл със ситуация- геодезическа снимка, само че не е правена от мен, нямам текстови файл с точки, искам да направя заснемане на терена на обекта за да мога да сметна изкопите и насипите. с версия 2017 съм

  Георги Табаков:

  Ако хоризонталите са с коти няма проблеми. Създаваш повърхност. От definition-избираш -contours,следва -Add-маркираш хоризонталите използвайки Select similar.

  Георги Дойчев:

  За съжаление нямат коти, но успях да намеря оригиналния файл с повърхнината и котите...Сега трябва като направя заснемато да направя новата повърхнина и после от Volume dashboard да сметна количествата.