Настройки и йерархия на настройките

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое твърдение е вярно ?
Настройвайки нещо на по - ниско ниво ние пренадписваме настройките които са на по - горно ниво
Настройвайки нещо на по - горно ниво ние пренадписваме настройките на по - долно ниво
Настройките на по - ниско ниво са маловажни и не оказват влияние, важно е както сме задали на най - високо ниво на настройки
 
Коя от изброените е правилната йерархична структура при чертожните настройки ?
Edit Drawing settings -> Edit Feature Settings -> Edit command settings
Edit command settings -> Edit Feature Settings -> Edit Drawing settings
Edit Drawing settings -> Edit command settings -> Edit Feature Settings

Въпроси и отговори

 • Защо курса е толкова, рахвърлян?

  Петър Димитров:

  Не се прави нищо конкретно до момента, само раглеждаме менюта, 

  Защо не почнем с нещо реално?
  Как се въвеждат точки, как се построява трасе, а само влизаме от настройки в настройки, и цъкаме да видим 
  колко много има менюта програмата?

  Представете си следния урок  на АутоКад,  -И така  нека да покажем как се дефинират първо, оразмерителни стилове и после да покажа как се дефинират слоеве, после да покажа как се дефинира анотативни стилове и да кажа, тези неща ги научете ще ни трябват и видеото да свърши. 
  Илия Маринов:

  Здравейте, ще започна отговора си с увода на Иван Цукев към курса за Civil
  " Civil 3D не е програма на която просто сядаме и започваме да работим..."  Настройките и стиловете са определящи за работата с програмата, а тяхното разбиране сега- точно в тези уроци в които само "цъкаме по менютата" е определящо и съм сигурен, че след време ще се връщате многократно към тях. Има достатъчно уроци за въвеждане на точки, профили, трасета и т.н. както ще се убедите сам по-нататък. Логиката на Civil не е логиката на AutoCAD въпреки идентичният в много отношения интерфейс за да търсим паралели в представянето на курса. И ако трябва да търся недостатъци на курса към този момент по мнението на доста хора, то е по-скоро в пълнотата и допълнителните теми, които можем да засегнем отколкото в това, че е разхвърлен.

  Краси Кръстев:
  Здравей, 

  Не знам за теб, но аз с Civil бях абсолютно начинаещ когато започнах да гледам ( поназнайвах много малко ... нещо научено дочуто .... от любопитство ) курса.
   
  И също като теб смятах че нещата в началото са доста разпиляни и доста сложни с оглед на това че не съм работил със Civil сериозно, но преминавайки в следващите модули видях че нещата не седят точно така ..... в следващите модули стъпка по стъпка се минава по реда на нещата първо точки след това  повърхнини, трасета и т.н., Като  нещата които се показват в модул 1 са 
  ( базови ) почти неизбежни да се покажат защото в следващите модули те директно се ползват ( макар и да са дребна частица от мощността на Civil като software ).
  Петър Димитров:

  Благодаря за окуражаването! Извинявайте за острата критика!

  Nedko:

  Без тези неща не може. Те са основни при работа. Като сгрешиш метри с футове при голям обект е лошо .Макар че и тогава има изход ,надявам се.

  Венелина Борисова:

  Според мен логиката на курса следва логиката на нашата работа със Civil 3D. Аз бях малко по-напреднала, когато започнах да гледам обучението и в първите уроци няколко пъти се питах: Как не го знаех това, преди да започна работа с програмата!? Изключително лесно се работи с темплейти, но създаването им е цяло изкуство и е много по-трудно да модифицираш вече създадени файлове.Може би не е лошо, тези които не познават програмата, да преговорят отново уроците за настройки след преминаване на "съществените" модули за оси, нивелети, напречни профили и вертикална планировка. Civil 3D е много мощен инструмент и определено усилията си заслужават!

  Захари   Даскалов:

  Нека разберем, че курсът е за запознаване със софтуерен продукт, а пък той ни помага да работим по конкретен проект. Нека бъдем креативни. Да си призная вече за 2-3 години, може би и повече сред курсовете на ЦОО Аула, намирам че този е основен курс, който ми трябваше преди двадесетина и повече години. Тогава с по-примитивни методи само с наличие на карта на терен и АutoCAD 2004 версия решавах основни балистични задачи по полигонна работа и анализ на по-особени резултати от инженерни задачи. За мен по-важни са проектите в идея. Винаги ще се намерят перфектни IT специалисти да ги претворят в технологични решения. Благодаря за курса. Мен ме удовлетворява даже още в началото.

 • Каква е логиката на йерархията на настройките?

  Yordanka:

  Здравейте,

  Каква е логиката на софтуера, създавайки такъв тип йерархия на настройките на обектите и етикетите – настройките в по-ниско ниво да пренаписват настройките на по-горно ниво? 

  Георги Табаков:

  Всяко ниво осъществява връзки с други обекти и/или етикети на същото ниво и само връзка със същите обекти и етикети на по-долни нива.Настройките на най-ниското ниво за даден обекте с всички параметри за същия. На горните нива определени параметри може да липсват поради структурата на взаимоотношенията с обектите на тези нива.
  П.П -Това е един от най-използваните начини за структуриране превърнал се в стандарт.

 • Женя Иванова Желязкова:

  от 5:05 нататък става на въпрос

  Женя Иванова Желязкова:

  Мисля, че е понеже само една линич съм начертала, но пак ако може разяснете.

  Краси Кръстев:

  Здравей, изгледай отново урока, може би не си задала друга настройка на по - ниско ниво , т.е. не си override - нала точно този етикет.