Обзор на напречните профили в Civil 3D

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Посредством линиите за напречни профили (Sample Lines):
Прилагаме типовия напречен профил през определен интервал, като по този начин създаваме обекта коридор
Извличаме информация от обект коридор, която можем да използваме за изчертаване на напречни профили
Изчертаваме "скарата" за антетката на напречния профил

Въпроси и отговори

 • Как да извадя растоянието от ос до ръб асфалт?

  :

  Здравейте, питането ми е на измерен път имаме проектна ос как да извадя ширините съответно за ръб асфалт ляво и дясно в таблица по километраж? Благодаря предварително!

  Георги Табаков:

  Аз използвам за определяне на проектна ос опцията "Create Best Fit Line". За тази ос C3D предлага таблица с отклоненията na измерените точки от проектната ос.

  :

  Да ама аз имам проектна ос по която сме трасирали профилите за нивелация ръб асфалт е сниман и искат от нас да им извадим ширините ляво и дясно от проектната ос, където е мерено с нивелира. В ленд 3 го имаше ама не ми върви и не се сещам как беше. Благодаря за отговора!

  :

  А и друго при изчертаване на точки по км и разстояния от остта ляво и дясно в C3D имали тънкост, че не ми се получава с командата - create pints aligments - station/offset в ленд се правят през ред, като ги пастваш от файл но тук не се получава, някой изчертавал ли е така точки в C3D?

  Георги Табаков:

  Няма никаква тънкост. Избираш началната станция да съвпада с началото на оста. За всяка ена станция избираш номер на точка,отстоянието от оста, кота и.т.н. по оста. Така за всяка една станция през 10 или 20 метра. Тук не се избират точки от реалния заснет профил.

  :

  Да така, ама аз не съм се изразил правилно. Подготвено ми е на ексел км офсет/растояние от ос/ кота дескрипшън, в word ги правя през ред копирам и като избера командата create pоints aligments - station/offset на активната ос питаме от кой пореден номер да започне, паствам копираното и ленда си нарежда сам точките последователно светкавично в зависимост от броя. Така до момента сме си правили трасировъчни данни за пътищата ляво и дясно по писаните профили. В C3D не мога да го хвана, как точно става, не е като при ленд и затова питах. Благодаря!

  Георги Табаков:

  Ако профилите са създадени наCivil 3d, използвай меню corridors>>utilities>>Created GOGO points from Coridor...

  Филмче за ориентация:

  https://www.youtube.com/watch?v=p0NwkqdgR5w

  :

  Благодаря ще разгедам!