Обединяване на повърхнини

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Обединението на повърхнини се осъществява чрез:
Създаване на нова повърхнина в която последователно добавяме точкови групи, свързваме отново брейклиниите и указваме границите на обединения модел
Добавяне в основната съществуваща повърхнина на нови точки, брейклинии и граници от другите
Създаване на нова повърхнина и добавяне чрез paste на отделните повърхнини, започвайки от основната

Въпроси и отговори

 • Как да намеря нулева линия между повърхнини?

  :

  Как да намеря нулева линия между две повърхнини, например теренна и изкопна(насипна) ?

  Илия Маринов:

  Здравей,
  1ви начин
  Правиш обемна повърхнина между теренната и изкопната (насипната). Пускаш хоризонталите на обемната повърхнина и там където ти е нулевия хоризонтал е линията която търсиш. С Label можеш да означаваш отделни "коти" от тази обемна повърхнина, които "коти" всъщност, не са нищо друго освен работните разлики за изкопи или насипи. Добър метод за картограми на земните работи.
  2ри начин
  Чрез Grading Objects- в бъдещия модул 8, можеш да пресичаш теренна повърхнина с проектна (дефинирана по наклон)- не точно това е въпросът ти, но все пак е добре да се има предвид.

  :

  Много благодаря, строителя за който меря с цел икономия понякога ми иска нулевата линия между проект и терен така, че да няма излишни разходи от изкоп или насип с GPS-a го правя по откоси, но при сложна повърхнина трудно :)

  Илия Маринов:

  Радвам се ако съм помогнал. Последното ти изречение ми напомня и възможността на някои GPSи и тотални станции да трасират директно проектни повърхнини. Нещо, което винаги ми е пестило много време и усилия. Не съм сигурен обаче , че е редно да споменавам конкретни марки и модели тук, а и темата се отдалечава от Civil.

  :

  Да моя е такъв, експортвам xml и след това минавам през програмата ........ и аз да не споменавам за да стане по лек файла и на монитора излиза с цветове и дава в реално време разликата между моментна и вкарана повърхнина. Супер е! 

  Ивилин:

  Нулевата линия я изчертава чрез функцията MINIMUMDISTBETWEENSURFACES. Пишете в командния ред първите няколко букви и програмата ще ви го предложи.

 • Nedko:

  Незнам, но мога да опитам!

  Nedko:

  Когато избера първо изкопа след това повъхнината от хоризонтали. а след това теренната при разреза изчезва изкопа?

  Nedko:

  Когато снимам на части и тези части ги обединя чрез Paste surface се получава. Но когато затворя и отворя отново чертежа някои от повархнините не се изобразяват. На второто или третото отваряне на чертежа се изобразяват.Снимам път, доста дълък работя на Civil3d 2014 ако използвам snapshots, за да запаметя овщата поваръхнина е същото ?

 • Как да копирам една обработена повърхнина от едно двг в друго?

  Borislav:

  Как да копирам една обработена повърхнина от едно двг в друго?

  Георги Табаков:

  Въпросът ви е много неопределен и отговорът ще бъде същия. Става с командата "COPY".....и в другия чертеж "Paste to original coordinates".

 • Как да не ми се получават пресичащи се триъгълници при обединяване на повърхнини?

  :

  Здрасти, правим замер на обект през различен период и част от снимките се припокриват на участъци и вместо да трия точките и 3д линиите, които се припокриват от следващия замер се опитах с обединяване на повърхните, като първата е най старата по дата и така до последната за получаване на обща за да не я мерим наново. Обаче проблем :( в припокритите участъци триъгълниците се преплитат а не се заместват от следващата добавена и става мазало. Въпроса ми е, как да ги обединявам така, че да няма преплитане на триъгълници и да се получи коректна повърхнина?

  Георги Табаков:

  Ако не пресмяташ обеми премахваш точките от предходното измерване, които попадат в контура на точките от следващото измерване....и.т.н. След това правиш повърхнина от всичките точки.

  :

  Да така го правя, но ми се искаше, като обединявам повърхнини програмата да замества предходната с новата за на застъпения участък , където са една върху друга, но явно не става или не знаем как за да не изтриваме точки, че понякога някоя остава и бърка модела. Аз съм оптимиз ще го открием :)

  Бистра:

  "оптимист"

  :

  Бистра, благодаря за поправката не съм го видял :) все бързаме на някъде :), като открия, как се получава ще споделя.

  :

  Отнтостно обединяването на повърхнини става относно добре, като са импортнати, като xml стават що годе добре иска се понякога някой друг триъгълник да се завърти, но това според случая. Надявам се да съм бил полезен.

  Dimitar Anastasov:

  Групирайте (Point group още при импортирането на точките) по датата на замера им така ще ги криете когато не ви трябват при създаване на повърхнина от новия замер но ще са във файла за база/сравнение. Най удобно при периодично мерене е XML за определената дата на замера, който лесно се лепи или отлепя към/от общото цяло. Друга опция е да създавате повърхнината от група точки, така и да са хиляда на екрана повърхнината се оформя само от тези които са мерени на датата според замера. Няма смисъл да работите по файла от предишния замер от него е достатъчно да експортнете XML за base surface.

  :

  Благодарство, като са XML повърхнините лесно се групират и стават комбинирани , като има точки триъгълниците лошо се пресичат и става мазалат понякога :)