Ключове (Description Keys) за първоначални кодове (Raw Description)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв код трябва да зададем в полето Format в DescKeyEditor - a  така че пълното описание да съвпадне с първоначалното ?
$*
$1
$0
трябва да се види точното му наименование и да се презапише
 
Откъде може да създадем ключове ( Description Keys ) ?
ToolSpace -> Settings -> Point -> Descriptions Key Sets -> десен бутон -> New
ToolSpace -> Prospector -> Point -> Descriptions Key Sets -> десен бутон -> New
 
С какво ни помага използването на Ключове ( Description Keys ) ?
Не ни помага с нищо това е една напълно безполезна опция в Civil 3D
Използвайки първоначалните описания ( Raw Description ) : да получим съответно точков символ или условен знак на определени точки, да задавамe стил на етикети, да създадемe пълно описание в Full Description, дори и да завъртаме и премащабираме дадени точкови обекти и техните етикети.
Само за записване на пълните описания ( Full Description ) в точките на база на първоначалните описания ( Raw Description )

Въпроси и отговори

 • Как да автоматизираме свързване на точки?

  :

  Как да автоматизираме свързване на точки с 3d полилиния по кодове? Основната работа при изчертаване на снимка е свързването точки можели да се автоматизира, както изчертаването на знаци шахти и стълбове?

  На курса който съм карал 2007г.  и на демонстрации го показват но не казват как става в този курс ще се покажели как става този трик за ускоряване на нашата работа на геодезистите? Предполагам има метод на кодиране , снимане последователноста трябва да се спазва за коректно свързване в последствие. Аз работя по един метод последователно свързване на точки по ред на входящ номер, но в civil 3d сигурно има нещо по добро.
  Илия Маринов:

  Здравей, има начин да се свързват линии по кодове, както и може да се създават линии, свързвайки точки с последователни номера (посредством прозрачната команда 'PN). Обмислям да направим подобно видео, защото се очертава интерес от страна на геодезистите. Иначе моето мнение и опит е, че времето инвестирано на полето в обмисляне на кодовете за начало и край на различни видове линии е неоправдано. За последователно заснемане на точки от линии да не говорим до какво ходене може да доведе . Ако всички точкови обекти са коректно вкарани с Descr. Keys, то просто на екрана остават едни други точки, чието свързване обикновено става очевидно и чрез  AutoCAD е доста по-бързо от времето, което бихме отделили за кодиране на полето.

  Гео-консулт:

  инж. Груев, мисля че следното видео, на което попаднах наскоро, ще бъде полезно за вас и колегите ни, що се касае до прозрачни команди за автоматизирано свързване на cogo points - https://www.youtube.com/watch?v=R6K7P-ubX_o

  :

  Благодаря, по горе инж. Маринов спомена за прозрачните команди 'PN, но от видеото разбрах че и с 'PO също е доста добре. Тъй като все още използвам Ледн доста усилено докато още не съм се усъвършенствал на CIVIL там този трик е в меню Lines/Curves - се избира By points#Range и по пореден номер се изчертава линия която с pedit може лесно да се направят полилинии където са необходими за треренния модел.

  :

  Тплан разполага с възможност за свързаване на линии по кодове давам пример

  - кодове от 1 до 59 вкл. са резервирани за линии;
  - стотиците са водещи кодове (команди)
  100 начало линия 4 (напр. 104 - изчертава вече линия водена с код 4 и започва нова след това във кода е само 4)
  404 затваря контура в първата заснета (104)
  Ако искаме наново линия 4 да започне пак 104 и тека нататък, но имам следния проблем линията не е свързана за точката доц. Костадинов не можа да ми отговори защо и не пожела да го направи. 
  Имам такова предложение към експертите в Аула. Tази автоматизация предполагам е в Survey Toolspace да се разработи модул за нас геодезистите съответно то ще е добавка към курса със съответната цена, който всеки би платил за да си улесни работата. 
  Петко Петков:

  Здравейте! Аз поне автоматичното крокиране съм го решил с лисп, като съм си разработил собствена система от кодове. Позволява ми да водя 9 линии от един и същ вид едновременно. Примерно 9 линии за сгради, 9 линии за нематериализирана ограда и т.н. Не е нужно да обхождаш една линия за да започнеш друга. Направил съм си и специални кодове за затваряне в първа точка от линията, затваряне на правоъгълник по три точки, перпендикуляри от линия към точка и от точка към линия, вмъкване на точка в линия, пресичане на линии и др. Вмъкването пък на блокове за условни знаци е елементарно. Не съм програмист и не мисля, че съм постигнал най-елегантното решение, но ми върши чудесна работа и дори ми е забавно. Разбира се, случва се да допускам и грешки, но после те лесно се забелязват на компютъра. Не споделям мнението, че коства повече време на полето за мислене отколкото работа на компютъра. Иначе, колега Груев, мога да кажа със съжаление, че по отношение на този лисп и аз имах проблеми с ТПЛАН и не получих съдействие. Както и да е, справих се и сам.

  :

  Здравейте, колега Петков може да ви поздравя за това което се сътворили на мен не ми се оттдават тези неща с лисп предполагам че не съм се пробвал тъй като няма невъзможни неща. Аз съм пробвал доста неща и съм споделил как за момента си свързвам снимките като ги сортирам по кодове и ги свързвах в ленда полу-автоматично, но както споделих съм ходил на презентации и на курса по Civil през 2007 мие демострирано че програмата го може и с няколко комади го прави но още не съм разбрал как. Английския ми куца :( и може би затова още не съм разбрал как става но и това ще стане един ден. Всеки ден човек разбира по нещо ново и се усъвършенства и така напред и нагоре. :) Успех!