Моделиране на повърхнина чрез структурни линии ( Breaklines) - част 2

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Когато използваме Proxymity Breaklines (2D Breaklines), чиито възли не съвпадат с Cogo Points или други възли (върхове на триъгълници) от TIN модела, Civil Design :
Създава нов възел за TIN модела, за всеки от върховете на полилинията, като за височинна информация приема височината на полилинията
Създава нов възел за TIN модела, за всеки от върховете на полилинията, като извлича височинна информация за съответната точка от модела
Прихваща най-близкия възел (връх на триъгълник) от TIN модела за всяка една от точките на полилинията и генерира непресичащи се от нея триъгълници

Въпроси и отговори

 • Breaklines арка как може да се постигне

  :

  Поздравления за курса. Как може  да се постигне бреклайн  арка в 3D само с Feature line ли може да се направи, тъй като структурните линии са само прави линии в 3д или 2д да е изчертана? При Feature line има особености при изчертаване. Има ли трик?

  Илия Маринов:

  Благодаря като участник в екипа . Бих заложил единствено на Feature line за тази цел ! Мисля, че е достатъчно гъвкав и мощен, а и специализиран за подобни операции. Обикновените 2d полилинии, поддържат дъги и могат да бъдат вкарани като PROXIMITY брейклинии, но не може да се използва опцията за сгъстяване -supplementing factors и бихме имали нулев ефект ! А  3D полилиниите не поддържат дъги. Евентуалното решение може да се търси в друг 3D обект, но мисля, че Feature line е доста по-лесно.

  :

  Благодаря за отговора. Аз ги свързвам така но при по сложни дъги се налага да ги изчертая с 2d poliline и след това по нея с feture line и затова попитах за това имали друга линия за да не го свързвам по два пъти. Дори изчертано с 2d poliline бреклайн си става права между заснетите точки като страна на триъгълник и хоризонталите са некоректни. 

  Илия Маринов:

  Все хубави въпроси и теми колега, а тази с feature lines предлагам да възобновим в модул 8, който се подготвя в момента.

  :

  Civil3d е необятна програма и като съм работил с нея съм се сблъсквал, ровил съм се и с цел улесняване питам. От курса който съм карал през 2007 мина доста време пък и тук в аула съм по доволен както и други колеги от начина на уроците за нас работещите е много ценен този метод на обучение. Успех! 

  Nedko:

  Това го постигам единствено когато се свързват автоматично точките в survey taba с зададени начало среда и край крива!

 • Има ли възможност чрез избор на точки

  Стоян Стоянов:

  Може би ще си отговоря на въпроса по-натам, но тук в урока, а и ровейки се в опциите не откривам възможност за създаване на breaklines просто чрез маркиране последователно на точки по съответната структурна линия. Такава опция има в LandDesktop, има възможност за select points, а тук не виждам такова. Задължително ли е чертането на полилинии веднъж за моделиране на терена, и после втори път при оформянето на чертежа с разни типови лини (откоси, стени и т.н.)?

  Илия Маринов:

  Здравей Стояне, ако използваш Feature lines като брейклинии (модул 8, който подготвяме в момента), можеш използваш и типове линии, без да е нужно да копираш 3D полилиниите в друг слой, да ги конвертираш в 2D, за да им зададеш тип. Недай си Боже да ги чертаеш наново :)) Иначе ако използваш прозрачната команда 'PO (point object), при чертане на полилиния или 3D полилиния и укажеш точките от екрана, лесно и бързо можеш да получиш брейклиния и да я вкараш като Proximity или Standard. Или имаш предвид избор по списъка с точки, а не от екана на заснемането ?

 • Какво е Feature line?

  Цвета:

  Здравейте и поздравления за курса. Чета коментарите и (не знам дали това е мястото) се споменава за  Feature lines. Бих искала да попитам какво представляват? Предварително благодаря!

  Илия Маринов:

  Здравейте. Благодаря от името на екипа ! Feature Lines са страхотен инструмент за планировки с който ще се запознаете много по-подробно в Модул 8. Наистина, по много неща те напомнят на 3D полилиниите като обект, но имат специализирани и мощни инструменти за създаване, могат да поддържат типове линиии и т.н.Трудно е да се направи точен и адекватен превод на български, затова сме решили да използваме оригиналното наименование.

  Цвета:

  Много благодаря за отговора!

 • Защо не ми се включват прозрачните команди ?

  Георги Дойчев:

  Като напиша `po ми се включва командата polyline, този апостроф който се напира под бутана esc най-вероятно не ми го разпознава.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, проблема идва точно от там че не ползвате правилния символ, ползвайте, "единичната" кавичка - снимка 1 позиция 1.

  Георги Дойчев:

  Благодаря за отговора :)