Изчисляване на обем между две повърхнини

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Изчисляването на обеми между две повърхнини става чрез:
Обемна повърхнина, в която указваме имената на повърхнините, между които искаме да изчислим обема
Принтираме на хартиен носител, определяме площта с полярен планиметър и умножаваме по средна височина (дълбочина)
Чрез регулярна GRID повърхнина

Въпроси и отговори

 • Как 

  :

  Как в Civil 3D може да се създаде повърхнина,която да показва количествата изкоп и насип , когато искаме да ги изведем след като имаме една теренна повърхнина и една проектна? Благодаря.

  Илия Маринов:

  Здравейте, след 50сек. на видеото показвам именно как се създава такава обемна повърхнина, която дава количествата между две други повърхнини. Освен чрез Volume Dashboard,може да направите това и от Prospector tab, след което да изберете volume surface и укажете повърхнините между които искате да изчислите обема.

  :

  А има ли възможност освен да показва като количества изкопа и насипа , те да бъдат отбелязани цветово върху чертежа?

  Илия Маринов:

  Да, разбира се- полезна възможност при картограмите на земни работи. Препоръчвам да прегледате отново видео 2 - Стилове на обект повърхнина и по-специално възможностите след 7,10мин. В случая обаче ще правите тези настройки за обемната повърхнина, а не за теренна какъвто е примера във видеото. Ако искате да отделите само изкопите от насипите- задавате два интервала на Elevations- като единият интервал са отрицателните стойности, а другия положителните, избирате и цветове и всичко трябва да е ОК. В случая, който показвам в примерния файл за жалост имам само изкопи.

  Borislav:

  Здравейте, можели да се промени начина на оцветяване в color scheme, да не е плътно?

 • Как да изчисля изкопите и насипите на 2 отделни фирми, които са работили на един обект ?

  Георги Дойчев:

  Първо съм заснел същестуващия терен преди започване на СМР, след приключването им съм направил нова заснемане, изчислил съм изкопите и насипите чрез Volume Dashboard, но без да ги отделям по фирми. Впоследствие стана ясно, че трябва да ги разделям на самия чертеж по препоръка на инвеситора. Въпроса ми е с кой инструмент да ги разделя, дали с 2D или 3D полилиния ? Начертал съм с синя линия място където трябва да се разделят, с 2017 версия съм.

  Георги Табаков:

  Да не би да казваш, че трябва да се раделят количествата по фирми?

  Георги Дойчев:

  Да, както винаги задачата трябва да се усложни :)

  Георги Табаков:

  Изчертаваш една затворена полилиния с границата, която си маркирал контура да извън обхвата на сравнителната повърхнина. След това смяташ обема на кличествата а "Add Bounded Volume". Това е показано в урок 9 на модул 3.

  Dimitar Anastasov:

  И всеки, багерист да бележи с различен цвят колче!!!

 • Как да променим "totals" в репорта на обемите?

  :

  Здравейте, имали настройка с която "totals" на репорта да изважда а не да събира, както е по дефолт? 1. Задачата е следната - имаме теренна повърхн. после изкопна и от нея трябва да определим обема на различни контури обаче от общия обем като се добавят отделните фигури в тоталс ги събира и следователно числото набъбва и се искадопълнителна редакция :( 2. Задача - трупа се депо и след всеки замер се изчислява натрупването към нулева линия, обаче тук ни трябва разликата между отделните замери, а по дефолт е сбора и пак трябва ръчно :( Знае ли някой как да се показва разлика между обемите , а не както е по дефолт сбора? Благодаря предварително!!!

  Dimitar Anastasov:

  EXPLODE и калкулатор :)

  :

  Благодаря Мите :) така го правя, ама търсих дали има някаква тънкост може да са добави нещо. Не сме засичали по трасетата отодавна със здраве!