Създаване на точки по други методи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой метод за създаване на точки позволява създаване на точки по дължина и наклон ?
Slope/Grade - Distance
Slope/Grade - Elevation
Distance/Object

Въпроси и отговори

 • Как да направя точки с последователни номера?

  :

  Здравейте, имам два въпроса. 

  1. При правенето на трасировъчен план има ли възможност да се цъкат точки, като се въведе първоначален номер и кота, и следващите да са последователни, за да се избегне объркване на номера, преповтаряне и така нататък? Поредният номер на точки в проекта е голям и не може да се използва, тъй като, примерно, е 2854, а пък тр. план трябва да е от 1 и поне 200 точки.
  2. При изваждане на трасировъчни точки от повърхнина по дадени контури, трасира се , но се установява в даден момент, че трябва да се промени повърхнината - променяме я и имаме възможност точките, които са извадени от теренната повърхнина посредством "рандум поинт сърфейс" да се актуализират с промяната на повърхнината или пък ги нацъкваме наново?
  Благодаря предварително аз питам май много, но мисля, че не само аз си задавам тези въпроси и като не мога да открия след доста ровене начин - питам :)
  Найден Данков Червенков:

  Колкото повече въпроси и отговори, толкова по-добре :)

  Сега към темата. Отиваш от падащите менюта на points, там си избираш pointlist. Излиза ти списъкът с всички точки. Предполагам, номерата не те интересуват на точките, а тяхното местоположение и коти. Всички тези точки участват в теренния и проектния модел. Затова ги избираш всички и цъкаш с дясното копче на мишката. Излиза ти меню и там избираш renumber. Civil иска да му въведеш фактор, с който да промени номерацията на точките. Например, ако избереш фактор "200", то всички маркирани точки стават с 200 по-големи (1 ще стане 201). Ако избереш "-200", тогава се намалят (201 ще стане 1). По този начин ще освободиш "място" за новите точки към трасировъчния план. 
  После отиваш пак от падащите менюта на points и избираш create points. От показалото се меню можеш да избираш слоя в който да са точките, техните стилове, как да се създава самата точка - т.е. дали ръчно да вписваш номер, кота, описание или да става автоматично. След това горе в ляво като избереш излиза едно падащо меню, където да избираш как да се създават точките. На теб ще ти трябва предимно manual, защото ти ще маркираш къде да ти е точката. От тези методи за създаване много полезно е "polyline vertex automatic" - аз го ползвам при трасировъчни планове на линейни обекти. С няколко клика можеш да направиш трасировъчен план на трасе с много чупки, без да се притесняваш, че ще изтървеш някъде точка. В модула за cogo points има обяснения за създаването на точка, може да ги разгледаш отново. 
  Има едно много хубаво нещо в това създаване на точки. Докато си изработваш трасировъчния план, може да попаднеш на грешка, която да отстраниш на момента и после да си продължиш с определянето на точките за трасиране. Само някой по запознат може да каже: Как като се създаде начина на въвеждане на точките (слой, номерация, котиране, стил) и след като се затвори прозореца на createpoint, след неговото повторно отваряне да са се запазили настройките, а не отново да се дефинират. 
  Като си определиш точките за трасиране и имаш проектен терен в чертежа отиваш отново в pointlist. Там ще си маркираш точките и като кликнеш с дясното копче им избери elevation from surface. Така те могат да възприемат коти от проектния терен. След това остава лесно и бързо да си създадеш таблицата с точките. Това май е описано из курса.
  Малко голям роман стана отговора, но все още не съм се научил как правя картинките като на колегите със стрелките и номерацията. Ако може да дадете линк, че е май е време :)
  :

  Благодаря много за изчерпателния отговор другата седмица ще правя трасировъчен план на голям обект още работя по него и ще пробвам, ако нещо не се справя ще питам пак :)

  :

  Не се сдрържах и го пробвах супер е, МНОГО БЛАГОДАРЯ за подсказката било на много лесно място ама кой да се рови там :)

  :

  Здравейте, има още едно улеснение задава се на "points creation" automatic по подразбиране е menual както инж. Червенков по горе е описал и препоръчва при работа с полилинии да се практикува ама идва следния проблем на снадките на полиниите прави две точки и трябва да цъкаш на всяка полиния по отделно, аз открих друго. Когато чертежа е с прости линии и дъги от падащото меню за изчертаване на точки се избира automatic за участъка от чертежа за който се изисква трасировъчен план може да се избере с прозорец и на всяка чупка на линия става с кого точка дъгите само в краищата и център дъга и на снадките на отделни линии не се дублират точки, ако в прозореца попадне полиния точки стават само на краищата и на чупките няма по този метод важи само за линии и дъги. Понеже за работим главно с полилинии при изработката на трасировъчния план ги гръмваме и така според мен трасировката става невероятно бързо с променяне на точките от menual в automatic и един прозорец за маркиране.

  Илия Маринов:

  Здравейте

  1. Никога не използвам номера на точки когато правя трасировъчен план !  Предпочитам да използвам разбираеми ИМЕНА на точки. Това ми позволява примерно да задавам имена като B5, което би означавало пресечната точка на оси B-B и 5-5. От една страна вероятно ще загубя малко повече време (наистина малко), когато ги въвеждам на ръка правейки трас.план, но от друга -обикновено няма да имам нужда да гледам никакви схеми докато трасирам и работата върви доста по-бързо.
  Ако държиш на автомат. номера обаче, може да го направиш по следният начин:
  - създай точките, като оставиш Civil да им присвои собствени поредни номера;
  - експортваш като CSV ;
  - преномерираш в Excel с номерата които искаш;
  - въвеждаш точките обратно, но като използваш ИМЕНА, а не номера за входен формат.
  Коти в трасировъчен план по принцип няма ! Логично е, понеже за дадена точка може да има няколко коти - като почнем от кота изкоп, нива на различни настилки до кота проект. И всяка една то тях може да е от интерес в различен етап от строителството.

  2.Gogo Points са първичен обект- тяхната промяна води до промени в повърхнини, които са изградени от тях, но промяната на повърхнина не променя Cogo Points ! Логично е, защото когато почнеш да моделираш една теренна повърхнина с брейклинии, обикновено не искаш да променяш котите на точките от преките си измервания, нали така :) ? Динамична промяна на кота можеш да постигнеш лесно ако използваш етикети- например Spot Elevation, които вече коментирахме.

  3. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПРЕНОМЕРИРАНЕ -  RENUMBER POINTS !!!!
  Това е перфектният начин да "омажете" целият проект ! Много често групите на точки за "вързани" именно за тези номера. Променяйки номерацията, променяме кои точки за включени в дадена точкова групата ! От там пък  се променят неконтролируемо повърхнините , дефинирани от точкови групи- това афектира разбира се върху количества, откоси на обект коридор и т.н. Оставете номерациите на точките на Civil - контролирайте ги посредством имената им !

  :

  Благодаря, за съвета аз по този начин си правя плановете и досега тъй като използвам много кодирането и ни е такава методиката на работа. Търся начини за автоматизация на работата. На темплейта ми започват номерата от по голямо число аз съм питал горе как миже да стане връщането на номерата но така няма да ми е необходимо за да не преномерирам. Тъй като не ползвам имена на точките в ленд го няма като опция освен за трасировъчните планове тъй като е уникално като поредния номер за какво може да послужи тази графа?


  :

  Здравейте, да помоля за един жокер и преди сме го говорили за номерата по горе, но не мога да се сетя, как тогава намерих решение търсих във форума но не го намерих. Затова питам наново с риск да съм банлен тъй като си правя нов темлейт. Как да задам на "create points _ Default lears - и Point Indentity - 1001" , казано с думи при изчертаване на точки от файл да отиват в кърънт леара и номерацията им да започва от 1001? Ще бъда благодарен ако някой ми припомни, как ставаше :)

  Георги Табаков:

  Стъпки: От ToolSpace >>> Setings >>> Point >>> десен бутон >>> Edit Feature Setings >>>Defaulte name format >>> Point Name Template >>> клик върху pont в колона value>>>Starting number >>>Ok.......

  :

  Много балгодаря трябва да го запомня вече!!!

  :

  Има по добър метод съжалявам, че е на английски, но мисля, че ще е ясно. "When creating points in Civil 3D, automatic point numbering is usually used. To find the next available point number (the next free number) you can use the function in the "Create points" panel. Run the panel with Points > Create points (AeccCreatePointManual) and under the first icon find the line Point Identity > Next point number. You can also set (change) this number.

  Another option for this setting is the Toolspace palette. On the Settings tab go to Point > Commands > CreatePoints. Right-click and choose "Edit Command Settings". In the following dialog then go to Point Identity > Next Point Number. Here you can also lock this value." По този начин става без проблеми като висе развали началната номерация в темплейта, когато не е от dwt а от dwg образеца. Надявам се да съм полезен.

 • Как да направя повърхнина от точки x,y координати ? 

  Йорданка:

  Здравейте, имам чертеж в AutoCAD геодезична снимка с измерени точки с координати x и y,котите са надписани на всяка точка.Трябва да направя повърхнина.Какво трябва да направя?

  Найден Данков Червенков:

  Здравей! Ако се опитваш в стандартен autocad да изчертаваш хоризонтали трябва да ги интерполираш ръчно, като за целта има помощно приложение за улесняване, но пак всичко се извършва ръчно Ако искаш в civil 3D да постоиш повърхнина то трябва точките да ги направиш "cogo points". Единият вариант е да вкараш точките от текстов файл, другия е ръчно да ги създадеш, като им слагаш съответната височина. Едва тогава ще може да създадеш повърхнината.

  Изгледай уроците от модули 1,2 и 3 за civil 3d. Там много добре е обяснено от създаването на точките (cogo points) до повърхнината и нейното изобразяване.
  Йорданка:

  Благодаря за отговора, явно ми предстои доста работа.

  Симона:

  Повърхнина може да се създаде и от обикновени аутокадски точки, но трябва да имат и въведена Z координата. При дефинирането на повърхнината се избира Drawing Obdject, дясно копче Add и се избират точките. Не знам как да добавя снимка тук, дано и от написаното се разбира

 • Как да визуализирам точки създадени в теренния модел?

  :

  Здравейте, как да визуализирам точки съсдадени в теренния модел? При моделиране на теренната повърхнина има опция за създаване на точки или по скоро да добавим кота към теренната повърхнина, но тя не се визуализира и след това не може да я редактираме. Точките излизат като табличка долу в ляво, но като се натрупат повечко и искаме да редактираме някоя от тях е трудно. Това го използваме при моделиране на вертикална планировка по бързо става медела, но ако се наложи промяна е по трудно. Имате ли някъкво решение по въпроса, благодаря предварително?

  Станислав:

  Здравейте! Вероятно създавате новите точки без зададен стил(по default). Разгледайте стиловете в които създавате новите точки.

  :

  Здрасти, открих го от къде да го редактирам в пропъртис на повърхнината има поинтс най отгоре бях го пропуснал като ги светнах се откриха и по дефолт са различни. Отличават се съсздадените ръчно и тези които са създадени автоматично. Благодаря!!!