Създаване на проектна ос

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Когато създаваме проектна ос, чрез специализираните инструменти Alignment Layout Tools:
Задължително трябва да проектираме последователно от началото към края нашето трасе
Можем както да чертаем последоварелно, така и да създаваме различни, несвързани помежду си участъци, които впоследствие да свържем помежду им с други елементи
Задължително създаваме първо кръговите криви, а след това правите участъци

Въпроси и отговори

 • Може ли?

  Нели Василева:

  Възможно ли е да се ползват възможностите на Civil 3d за изчертаване на циркулярни криви, съчетани с преходни криви без да имаме създадена повърхнина и построен Alignment. Много често в практиката разполагам с чертеж в Аутокад  например на два пресичащи се пътя и ми се налага предварително, преди да разполагам с геодезическо измерване да направя някакъв вариант на пътен възел, връзките на който са комбинация на криви с преходни криви заедно с шлюзовете към тях.Също така тази предварителна разработка може да послужи за ориентир за обхвата на бъдещото геодезическо измерване?

  Илия Маринов:

  Здравейте. Всъщност обект Alignment не е нищо друго освен тези циркулярни и преходни криви, които искате да построите . Можете да създавате много такива проектни линии и не сте ограничена от липсата на геодезическа подложка. Но това е решението на трасето само в план. Няма как да решавате надл. наклони и да построявате нивелети ,без да имате терен - бил той реално измерен, приблизителен или фиктивен (измислен). Не можете и да определите надеждно откосите без съществуващ терен. Иначе, идеята тази идейна проектна ос да бъде основа за заснемането е чудесна ! Всеки геодезист би се радвал на подобен ориентир :)

  Нели Василева:

  Благодаря!


 • Колко проектни оси се очаква да се начертаят за проект включващ 3 тръби за питейна вода и шахта, в която те се пресичат на перпендикуляр?

  Женя Иванова Желязкова:

  Аз съм начертала две, точно на местата където ще са тръбите. Там къето се преси чат ще има шахта и незнам дали това е от значение при създаването на проектните оси. С 1, 2 и 3 съм означила всъшност номера на тръбите но осите са само 2. Правилно ли е направено според Вас колеги?

  Женя Иванова Желязкова:

  Една ос ще да е!

  Георги Табаков:

  Трябва ви само едната ос на пътя.

  Nedko:

  Една ос на пътя.

 • Как и къде да съставя проектна ос?

  Ivan:

  Здравейте!Аз съм начинаещ в работата с Autocad 3d civil. Искам да попитам дали правилно съм разбрал как и къде да направя проектна ос.Примерно имам теренна повърхнина,върху която хипотетично имам 1 път,който започва от единия край на терена до средата и 1ж.п. линия,която започва от началото до края на терена и всичко останало са хоризонтали.Това значи ли,че тази теренна повърхнина ще има 2 проектни оси,като едната,която е за ж.п. линията ще е от началото до края на терена,а другата проектна ос ще бъде от началото до където свършва пътя?Или просто си правим една без значиние къде,просто да е от единия край до другия край на терена?