Използване на обекти от други проекти (Data Shortcuts)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се споделят и използват обекти от други чертежи, в Civil 3D ?
С Data Shortcuts от Prospector tab - a 
Както попринцип правим, чрез XREF ( External Reference ), разбира се !

Въпроси и отговори

 • Каква е причината менюто create reference да е неактивно? 

  Нели Вукова:

  Стигайки до последната стъпка за създаване на data shortcuts  като кликна с десен бутон на мишката върху EG контекстното меню create reference е неактивно?


  Илия Маринов:

  Здравей, запиши файла със SAVE или SAVE AS, преди да укажеш референтни обекти.

  Цвета:

  Здравейте, и при мен се получи същото. След като запаметих новият чертеж се оправи и Create Reference... стана активно.

  Нели Вукова:

  Благодаря, вече всичко е ОК!

  Вили Петрова:

  Защо всички чертежи ми се отварят с направения shortcuts?

  Вили Петрова:

  И как мога да се отърва от него?

  Илия Маринов:

  Идеята на споделените обекти чрез Data Shortcuts, е те да са достъпни за ползване при други следващи проекти. Това е причината да продължите да ги виждате. Например, ако имате повърхнина на съществуващ терен и създавате няколко варианта на проекта, във всеки един момент ще можете да реферирате към тази повърхнина без да е нужно да копирате въпросната повърхнина във всеки чертеж. За да се отървете от тези референции е нужно да изберете Data Shortcuts, десен бутон-> Set Working Folder и указвате произволна папка в която нямате споделени обекти.

  Nedko:

  Правя на десктопа работна папка .След което поставям един един работен чертеж в нея.Но при втората стъпка създаване на Data shortcut Project folder,указвам името Aula shortcuts излиза съобщение Че липсва темплетен файл.

 • Защо не се получава Data shortcuts при мен ?

  Иван Ланджев:

  Здравейте, изпълнявам всичко както е показано а именно- създавам си папка на работни плот, вътре слагам файла които използвахме в урок 6, след това set working folder, избирам си папката в която съм поставил файла. От там newdata shortcut folder ,наименувам си shortcut-a и кликам на use project templates ,избирам си папката , и при вас на минута 3.16 в project template ви се показва project 1, при мен нищо няма. Някакви идеи защо ? 
  По този урок няма файл за сваляне...

  Илия Маринов:

  Здравейте. Уверете се че структурата която правите е същата както в 2:24мин. от клипа. Имаме основна директория- Moite Proekti, а самият DWG е в Proekt1. След това трябва да има отметка на Use project template, както е показано в 2:54мин. И накрая- укажете директорията Moite Proekti, а не Proekt1.

  Няма причина да не се получи :)
 • Как да използвам функция "xref"?

  Илиана:

  Не мога да си импортна графичната част на чертежа.

  Краси Кръстев:

  Здравей, доколкото виждам ти import - ваш и в момента в който Civil те попита да посочиш точка на вмъкване трябва да цъкнеш някъде или преди това да си определила координатите на вмъкване. В твоя случай ти даваш cancel ( задай просто точка от екрана.

 • Къде е проблема? No new data shortcuts created

  Niki:

  Здравейте, аз се срещнах с този проблем. Опитах да въведа една ситуация изчертана от мен и следвах всички стъпки. След като отварям файла от shortcut директорията, запаметявам го, натискам Create data shortcut и ми излиза това

  Нина:

  не е създадена: new data shortcuts projekt folder

 • Трябва ли да ползвам Datashortcuts, още в началото на един проект?

  Женя Иванова Желязкова:

  Когато проекта е в самото начало трябва ли да се правят тези настрийки? Аз ги направих но папките с Alignments, Corridors ...тн са абсолютно празни. После в процеса на работа папките се запълват, така ли?

  Краси Кръстев:

  Здравей, идеята е следната: ако имаш обекти в даден чертеж X и искаш да ги използваш в друг чертеж Y, в който ги няма, трябва да се използват посредсвом инструмента Data Shortcuts. Стъпките са описани подробно в урока.Ако всяка стъпка се повтори дословно както е показано няма какво да се обърка.

  Вариант за грешка е ако в чертеж X нямаш аболютно никакви създадени обекти ( или обекти от типа описаните по - горе Alignment, Corridors ..... ) , съответно в папката няма да са влезнали никакви обекти.

  Другия вариант е да пропсукаш някоя от стъпките описани в урока. Пробвай да повториш всичко на база качените под урока чертежи, следвайки внимателно стъпките които показава лектора.

 • Какви са примерите от Практиката?

  Stanislav Gribachev:

  Здравейте, може ли да ни дадете един директен пример от практиката, при който сте прилагали (използвали) тази опция (Data Shortcuts).

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето един доста често срещан случай:

  Имаш терен (повърхнина - surface) който е подаден от геодезистa, на този терен трябва да прокетираш линейно съоръжение - път, водопровод, канализация ..., като съответно имаш поне 2 / 3 решения за трасето на линейното съоръжение. За да не копираш N на брой пъти повърхнината, използваш Data shortcuts.

  След като си споделил обекта, най-важното е че ти можеш да го ползваш като обект на civil във всяко едно от идейните ти решения за ленйното съоръжение. Съответно ако има някакви корекции по терена (повърхнината - surface) следва те да се отразят навсякъде.

 • йордан:

  Здравейте направих всичко както е показано но нещо не ми се получи, в урока е даден файл M01V06 аз използвах M01V05 нямаше визуализация нито на XREF, и после на Data Shortcut но данните от файл М01В05 са създадени:)