Проектиране на откоси посредством грейдинг обект

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Посредством грейдинг обект имаме възможност да:
проектираме откоси по зададени критерии от Feature линии към повърхнини
намираме пресечната точка на 3D полилиния с повърхнина
ускорим строителните работи на обекта, въвеждайки проектна повърхнина в автоматизирана, компютърна система на строителна машина - грейдер

Въпроси и отговори

 • Защо !!!

  Kalworks1974:
  Здравейте !
  Курса е добър и много добър, ако се занимаваш с пътно проектиране. За гедезията обаче информацията е меко казано оскъдна. От така представената информация трудно може да се стигне до извода как да се дефинират стъпала в една вертикална планировка, как може да се дефинира подпорна стена в крива. Липсва всякакво разяснение на някои менюта от Civil 3D, като например: Меню - Parcels, Меню - Survey, Меню - Pipes. Последното специялно за мен не е интерес, но все пак е в пакета на Civil. Силно се надявам да има допълващи уроци към Модул 8 разясневащи в общи линии за какво служат горните менюта.
  Илия Маринов:

  Привет. Конкретно- ако сте гледали видеата с практическия пример за вертикална планировка, вероятно сте видели как се моделира бордюр и в права и в крива. Не виждам нищо по различно чисто технически и при моделирането на стъпала и на подпорни стени в крива за да описвам същите инструменти още веднъж. Тъй като курса е с практическа насоченост- напълно умилшено съм пропуснал Parcels. От дългогодишната ми практика с програмата не ми се е налагало да ги ползвам. Да, може да се използва за да се делят площи примерно,  но в наши дни това не е от най-честите задачи. Сървей менюто- също не мисля, че е от най-добрите и функионални решения в Civil- там може да се покаже евентуално някакво изравнение или автоматично свързване на линии в бонус модула, който се обмисля в момента. Всичко останало като Survey Figures си е загуба на системен ресурс според мен. Иначе на Pipes-  да ще се спрем в бонус модула. Все пак курса има някакъв разумен капацитет и няма как да се влиза в прекалени детайли за всяка операция и команда. По-скоро се опасявам от упреци от страна на пътищарите, защото и там има още много, много неща за казване и показване.

  Нели Василева:

  Поздравления и от мен за добрия курс! Като пътен инженер научих много, но както сам казвате дяволът се крие в детайлите. Бих дала предложение за няколко допълнителни модула ( със допълнително заплащане) за да имаме възможност  да видим част от това много за казване и показване, за което споменавате, защото до тънкостите и до това да се чувстваш в свои води с програмата, както и сам знаете се стига след години работа с нея. 

 • Къде може?

  :

  Здрасти, имали възможност да се добавят линии за откоси при оформлението на грейдингите като правят повърхнината на по високата част да автоматично да се изчертава линия за откос а в петата съответно линия "дот" точки за край на откоса? Този въпрос се породи след като изгледах видеото ще да е интересно ако Civil го може :). Кога се очаква бонус модула, за който споменавате по горе и какво ще включва ако не е тайна? Благодаря.

  Георги Табаков:

  Избираш: 
  1. Grading tab
  2. От Grading tools последователно избираш съответните иконки от ляво на дясно за твоя вертикален обект.
  3.Разширяваш прозореца Grading с бутона в горната дясна част означен с две стрелки

  4.В долната част се показват два таба за редактиране на стила за изкопите и насипите. От всеки един избираш съответните стилове за изкоп и насип и в дясно последователно за изкопа и насипа  избираш от падащото меню "Edit current style"
  5.Избираш таба "Slope Patterns" 
  6. Поставяш отметка на "Slope Patterns"  в прозореца "Options"
  Всичко това важи за работните файловете  предоставените от г-н Илия Маринов.

  Успех!

  :

  Благодаря много за разяснението ще го изпробвам.

  :

  Здравейте , след като сме приключили курса , откъде могат да се изтеглят книжките , които се предлагаха с курса , при записването му? 

  Дора Футекова:

  Благодаря за курса! Ще има ли обяснения за Pipes?

 • Как?

  Martin:

  Здравейте! Въпроса ми е по-скоро аутокадски, но не намерих къде другаде да го задам. Когато чертая pline във вашите чертежи, а и друг път ми се е случвало, линията е с дебелина 0.5 по подразбиране, как мога да го променя?

  Георги Табаков:

  Потърси в Internet. Ето примерно решение: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Set-default-lineweight-for-layers.html

  Martin:

  Открих я, командата е lineweight. Благодаря!

 • Как да изкарам допълнителни коти в антетката за напречните профили-излиза ми единствено котата на оста?

  донка василева:

  Може ли да помогнете по няколко въпроса свързани със CIVIL 3D 2015: Не мога да изкарам допълнителни коти в антетката за напречните профили-излиза ми единствено котата на оста.(имам направен коридор и съм обединил трите повърхнини) Котите в редовете „проектни коти“ и „теренни коти“ на антетката с напречните профили са еднакви-променям ги по описания в урока начин но те не се сменят? Как мога да „смъкна“ напречния профил по надолу към антетката му? Обединените ми повърхнини-datum , FG ми излизат с едни прекъснати линии –от къде да ги променя на цели линии ? Благодаря предварително!