Трик за визуализация на име на точка при създаването на стил на етикет

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да преместя точка без да и се промени котата?

  :

  Здравейте, не можах да реша под кое видео да задам моя въпрос относно точките и го задавам под последния урок от модула. Как да се премести точка от заснемане без да и се промени котата, която е необходимо да се премести на пресечна точка на две линии (заснети са ъглова точка от сграда и посока на продължаване на стената тъй като другия ъгъл е бил недостъпен по време на заснемането и е получен по ортогонален способ и при преместване на точката със захват за знака на точката и захват за край линия котата на точката се променя от котата на линията), имали начин за преместване точки със захвати. Аз сега ги местя като прихващам точката в близост до знака и я слагам макс. близо до линията, но предпочитам да работя със захвати. Благодаря предварително :)

  Илия Маринов:

  Здравей, пробвай по следния начин:
  1. На командния ред напиши OSNAPZ и задай стойност 1 за тази системна променлива.
  2. Използвай командата MOVE, вместо да местиш точката със сините маркери (гриповете)
  3."Хвани" точката с NODE и я постави с END на края на линията. Ако всичко е нормално, точката би следвало да запази първоначалната си кота.

  Илия Маринов:

  Разбира се вместо END за край на линия, можеш да използваш който и да е друг захват- в твоя случай INT за пресечна точка на две линии.

  :

  Става много добре супер благодаря :)

 • Може ли label stype на Cogo points да е завъртян спрямо завъртян север при viewport

  Найден Данков Червенков:

  Здравейте!

  В моделното пространство съм си завъртял точките, така че да не се застъпват надписите и да са четими. Но при един от viewport-овете на layout-тите трябва да чертежа ми да е завъртян под различен ъгъл спрямо севера. Съответно обаче визуализацията на точките остава, както е в моделното пространство и вече не се четат понеже се припокриват. Как мога да оправя този проблем, така че да имам един файл с всичките layout-а, а не да правя втори, който е export вариант и вече там да си оформям layout-a?
   За завъртане на чертежа ползвам командата alignspace.
  Илия Маринов:

  Здравей, виж настройките за Label Style, дали отговарят на тези, които съм посочил на картинката. Ако е зададена ориентацията да бъде View, е нормално Civil да върти точките по различен начин за всеки layout и да имаш проблеми с визуализацията. Ако обаче ориентацията е спрямо "Object" или иначе казано спрямо обекта COGO point-  то не би трябвало да има значение завъртането на Layout-а и би следвало да запазим читаемоста на етикета. Въпроса ти е много добър и практичен . Пиши ако си успял да разрешиш "казуса" ,за да можем да търсим друго решение ако е необходимо.
  Относно начина на въртене на Layout-а не би следвало да има значение, но на мен ми е по-лесно да използвам системната променлива VPROTATEASSOC = 1 и след това обикновено Rotate, а има и друг начин, но наистина не мисля че това има значение в случая.

  Найден Данков Червенков:

  За някои става , други не. Нещо може би бъгва при определени точки, въпреки че са един стил, един слой, една група. Същия метод за orientation reference правя и за маркера, но пак не иска.

  Илия Маринов:

  Здравей, можеш ли да качиш файла примерно в dox.bg или google drive за да го сваля и разгледам ?

  Илия Маринов:

  Дава ми несъществуващ файл, можеш ли да провериш дали си го споделил ?

  Илия Маринов:

  Можеш да изпратиш файла и на адрес: civil3d@avb.bg

  Найден Данков Червенков:

  http://dox.bg/files/dw?a=77491c8758  При мен е валиден адреса. Пратих ти го на пощата

  Илия Маринов:

  Извинявай, адреса на пощата  всъщност е civil3d@abv.bg , а не civil3d@avb.както съм написал в предния мейл. Моя грешка в бързината. Ще те помоля да ми го изпратиш отново. Иначе от линка  продължавам да получавам "несъществуващ файл/папка"

  Илия Маринов:

  В конкретния случай говорим, не само за завъртени но и за преместени етикети. Причината за различното им поведение е, че в стила на етикета, раздела който отговаря за поведението на преместени етикети не беше AS COMPOSED, след като това се корегира на AS COMPOSED, можете да местите и въртите етикетите и да виждате ги виждате коректно независимо дали LAYOUT-а e завъртян или не.

 • Как да настоя cogo points, така че при различно завъртане в 3д пространството точките да се виждат нормално?

  Найден Данков Червенков:

  Здравейте!При завъртане на куба точките започват да стават трудно четими и ако се гледа чертежа фронтално се виждат само едни чертички. Идеята е при заснемане на фасаден план да мога да си завъртя модела и да си изчертая фасадата лесно и бързо.     

  п.с. Темата не е много за този урок, но нещо не мога да си задам въпроса във форума.
  Илия Маринов:

  Здравей, подобни възможности за настройки на етикетите в 3D не мисля, че има. Вместо това обаче, ако говорим конкретно за фасади, можеш въведеш точките, като размениш севера и котата и ги импортираш по нормален начин. Остава само да промениш стила на етикета, който вместо кота да ти показва севера (който преди това в изходния файл си заменил и реално е котата) и ще получиш това, което ти е нужно за да виждаш котите по фасадата напълно коректно. Иначе моят опит с фасадите е да давам най-много 2-3 основни коти на фасада и повече оразмерителни линии, но това е начин на визуализация, който всеки избира за себе си, а и вероятно в зависимост на изискванията на архитекта.

  Найден Данков Червенков:

  Благодаря за отговора!

  Но ми се е налагало почти цяло фасадно заснемане на сграда, заедно с орнаментите с цел реставриране на архитектурен паметник. И там искахме да вдигнем фасадата в 3D и в реални координати, като се оформят врати, прозорци, корнизи и орнаменти. Другата ни цел беше като изчертаем фасадата да добавим и снимката на околния терен. За това и беше моя въпрос.
  Илия Маринов:

  Благодаря и аз за поясненията ! Действително интересен въпрос. Това, което прави Civil доста тежка програма са именно взаимносвързаните и динамични обекти. Не ми се иска да мисля, какъв ресурс би искала подобна реализация на етикети, които динамично да променят читаемостта си в 3Д, а и критериите, настройките биха били доста сложни, но обещавам да помисля още по този хубав въпрос.

 • Може ли автоматизирано да се преместват Cogo Points, при застъпване с други обекти.

  Георги Илиев:
  Здравейте, не знам дали това е най-правилната тема за моят въпрос, но мисля че това не е проблем!
  Използвам активно Civil 3d в сферата на геодезията, и от доста години ме мъчи проблем за които нямам отговор а именно:
  Направено е геодезическо заснемане с много ситуационни и теренни елементи.До тук добре, но по време на оформянето за печат (разбира се в подходящ мащаб) се получава така нареченото застъпване на точки, линии, текстове и др.
  Въпроса ми е има ли автоматизиран начин за максимално оптимизиране на това неудобство, като разбирам че няма как на 100% въпроса да се реши еднозначно. Хората сблъскващи се с този проблем ще се съгласят с досадното преместване и губене на време, при проект със срокове от днес за вчера.
  Благодаря предварително!
  Илия Маринов:

  Няма критерии по който да кажем на Civil как да размести етикетите, така че хем да са нормално читаеми, хем да не се застъпват, а в същото време да не закриват други важни надписи и линии. Интерсното тук е, че при изчертаване на надл. профили има подобна опция, която размества надписите така че да са читаеми напълно автоматично, но там е ясно и пространството и ориентацията като критерии за разместване, така че Civil се справя отлично. Когато говорим за ситуация обаче това няма как да стане автоматично.
  На първо място, колкото по-едър мащаб избереш- толкова по-малко подобна досадна работа ще имаш. Освен това- няма изискване на хартия да е отразена всяка една кота от заснемането. Просто можеш да скриеш доста от точките.
  Друго, което работи много добре при застъпване е да завъртиш примерно котите в определен участък на 45 градуса, но прецакваш изискването за ориентация на север ако искаме да сме стриктни :)
  За мен най-важно е проектанта да получи всички точки в цифров вид, както и модела да бъде коректно изграден.Същият чертеж да бъде приложен на диск към проекта, а самото оформление на хартиен носител си е формалност в днешни дни и крайно рядко някой го използва за да проектира по него.

 • Как да визуализирам точки от различни снимки?

  :

  Здравейте, да помоля за съвет! Да разкажа, какъв е случая - снимаме подпорна стена, която се изгражда от панели и и следим за нейната вертикалност да ли е според изискванията, панелите се поставят шахматно и отзад се извършва насип. Дотук добре, но в един момент Възложителя иска замерите да се представят в екзекутив за всеки ден по отделно и въпроса ми е. Как да визуализирам точките и линиите като работя в един чертеж до момента всичко ми е в различни леари точките по снимки са ми в различни групи и тъй като са една върху друга при направата на PDF как да ги скривам в различните чертежи? Единственото за което се сещам и точките по групи да си ги направя на стилове, както са леарите или има и друг вариянт? За да има яснота като се отвори чертежа или ще си ги гледат от лейаутите, Благодаря предварително!

  Георги Табаков:

  Предложи им друг вариант. Таблица с разликата на котите между първата точка и котите за всички останали дни за всяка точка по отделно. Тези разлики може да се визуализират в графика. Excel е чудесена програма за тази цел.

  Нина:

  Създай си нова група със "point style" - none и "point label style" - none в point groupe properties - include - чекни - include all points след това стъпи върху Point Groups, десен бутон на мишката - отваря се прозорче в което със стрелките отстрани можеш да променяш реда на групите, а от там и кои да се виждат. Когато първа е новата ти група точките трябва да изчезнат от екрана и ако след това пред тази група поставиш друга - ще виждаш само точките от тази група. Новосъздадената група се явява като разделител между групите. и визуализацията им. Поздрави! http://aula.bg/autocad-civil-3D-upravlenie-na-vizualizaciiata-na-tochkite-chrez-grupi

  :

  Благодаря за съветите колеги изпробвал съм ги работят и вариянтите за различните клиенти различно действаме. Благодаря!!!