Моделиране на повърхнина чрез специализирани линии за подпорни стени

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Брейклиниите за моделиране на подпорни стени (Wall breaklines) :
Могат да се използват само при еднаква височина на подпорната стена
Не могат да се използват при моделиране на бордюри
Представляват 3D Breakline, успоредно копирани на много близко разстояние (1-2мм) от основна 3D Breakline, в посока която сме указали и с височинната информация която сме задали при дефинирането й.

Въпроси и отговори

 • Как да направя повърхнина на комин?

  :

  Здравейте, искам да направя повърхнина на комин за да му изчертая профили (сечения), как да направя повърхнината така че да запълва окръжността на заснетия контур, изчертал съм ги с feature line но пак не става реже повърхнината на триъгълниците. Комина е заснет на определени нива за се проследи как е вертикалността на определените нива и възложителите искат профил. Дайте съвет благодаря предварително :)

  Илия Маринов:

  По-принцип не виждам пречка да не се получи с feature lines. Сгъстил ли си достатъчно точките на feature lines, за да не реже окръжностите  (виж практическия пример в модул 8) ? Вътрешната повърхнина се конструира с GRADING TOOLS- > CREATE INFILL, както съм показал в модул 8.  Все пак има форми на комини, които категорично няма как да се моделират със Civil, програмата не е специализирана за създаване на модели на конструктивни елементи.

  :

  Комина е конус стандартен кръгъл комин , но повърхнината ми се реже от триъгулниците и сигурно ще трябва да сгъстя точките, ще го изгледам това видео и ще пробвам наново. Благодаря!

 • Защо не се получават специализираните линии ?

  Иван Ланджев:

  Следвам стъпките, и крайния резултат вместо да бъде като вашия ми излиза това.Разширил съм командния ред за да можете да прочетете, какво точно въвеждам. 

  Илия Маринов:

  Здравейте. Когато се появят толкова много хоризонтали нагъсто и насочени към една точка,това е сигурен признак, че моделираме терен с брейклиния, която има точка с кота 0.00м. Препоръчвам да посторите отново външният горен ръб на стената с 3d полилиния и включен прихващач NODE . Разгледайте след това котите на тази 3D полилиния в Properties (Ctrl+1) и ако котите са нормални, направете веднъж цялата подпорна стена с константа височина- примерно от 2м, ако всичко е наред- можете да проиграете и другите опции с показване на кота на точка долу или чрез разлика в коти опцията D

  Йорданка Калайджиева:

  И при мен се получи същото. Мисля че нещо бъркаме при средната точка, в която въвеждамевисочината на стена, защото ако за нея въведа кота, повърхнината се получавакоректно. 

 • Каква е разликата между Standard и Wall?

  Stanislav Gribachev:

  Здравейте колеги, Имали друга разлика между двата вида Breaklines освен, че Wall си прави автоматичен Elevation с Offset-ната линия. Може ли същото да се постигне с Standard чрез две Breaklines? И един въпрос от практиката: Когато имаме заснет Бордюр, Горе - Долу и пуснем Wall Breakline през Горе, нужно ли е заснетите точки Долу да бъдат добавени в Повърхнината ЕG?

  Валентина Кирилова:

  мисля, че да - трябва да се покаже къде е края.