Особености на точков обект (Cogo Point)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли да се срещнат повтарящи се имена и номера при точковите обекти ( Cogo Points ) в даден чертеж ?
Да
Не
Зависи, до специална настройка на програмата

Въпроси и отговори

 • Как да подобря захвата към точка?

  :

  Здравейте, не мога да преценя тук ли е мястото на въпроса може някой да е питал във форума, но съм го пропуснал :). Как мога да увелича разстоянието за захващане на точкови обекти тъй като при мен трябва да доближа близо до точката за да ми я прихване пък понякога не е необходимо зумване точките са нарядко. Благодаря!

  Георги Табаков:

  В командния ред пишеш:
  1. pdmode, след това записваш 32 при искане на типа на изображение на тачките. Можеш да си избереш и друг тип на визуализация на точките.
  2. pdsize, след това избираш една от стойноатите 1, 2 ..или 5..... Повтаряш командата и задаваш по високите стойности, докато видиш точките на екрана.
  П.П - В ObSnab трябва да е избрана отметката "Node".

  :

  Здрасти, колега нещо не се получава каквато и да е стойност да си избера разстоянието от което се захваща точката остава същото. Благодаря, все пак може при мен да не се получава.

  Георги Табаков:

  Не разбирам какъв е проблема? Работя с точкови обекти на големи разтояния и след като са визуализирани точките, не съществува проблем при захващането. Но, първо избери: от таб view...-zoom-extents...и тогава с командата pdsize задавай стойностите, докато визуализираш точките(малка окръжност с точка)...

  :

  Здрасти, не че е проблем, но при работата ми с ленд само да се застане с мишката върху котата ако тя е визуализирана се захваща точката независимо от вида на маркера при мен в civil е необходимо да приближа мишката до маркера зада я прихване, а пък ако маркера е basic и е включен endpoint прихваща края на линийката на точковия маркер а не средата. Поради тази причина работя с кръгче с точка. Добре ли го описах в ленд не съм нагласял тази опция но тук всичко се наглася и затова питам дали и това се наглася?

  Георги Табаков:

  Даже и pdmode да е със стойност "0", т.е  точка, ако в настройките на "Osnap" имаш избрана само отметката "Node" се прихваща при приближаване единствено точката. Не включвай други опции на  "Osnap"  освен "Node".

  :

  Да така практикувам в civil като свързвам снимката за да не ми прихваща друго. Беше ми интересно да ли има такава настройка за която питам и Благодаря за съветите колега. Успех в работата!

 • Как да си начертая шахта?

  Женя Иванова Желязкова:

  Здравейте, става въпрос за шахта с тръба за питейна вода, като това на снимката. Искам да попитам за питейна вода sewer manhole ли трябва да се избере? В дъното има една дренажна тръба, номисля че друго трябва да се избере щом е за питейна вода. Също тези 2.00мм на снимката от civil 3D какво означават?

  Георги Табаков:

  Файл показващ избора на шахти, как може да ги промените за целите на C3D

  https://www.youtube.com/watch?v=uIWC1a2Uo8A