Създаване на отчети за геометрията на осите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да извличаме трасировъчни данни за проектна ос в полярни координати ?
Civil Design извлича само трасировъчни данни в правоъгълни координати
Чрез копиране на данни за геометрията на проектната ос от панорамния прозорец
От Toolspace->Toolbox->Reports Manager->Alignment->Stakeout Alignment Report

Въпроси и отговори

 • Може ли да се променят параметрите на рапортите?

  Rosen Dimitrov:

  Например PI Station Report - направлението да е в градуси?

  Владимир Кацаров:

  Репортите се правят на база на стиловете на етикетите,които си създал. Ако там е в градуси, то и в репорта ще е в градуси.

  Eng. Rosen Ganev:

  Някои могат, но точно Direction в PI Station Report май не може.

 • Как да се експортне репорт на определени растояния?

  :

  Здравейте, имам следния казус трасираме тръба по проект, като дании по нивелета са следните - хектометража е от 1.32, 7.32, 17,32, през 10м кратно на .32, след това да друг метраж после пак на .32 и т.н. до 717.32. Та въпроса ми е, как да изкарам репорт на трасировъчни данни на определени растояния по остта? В ленд може да се изчертаят като се вкарат през ред по остта по километраж, но тук не го открих, как да го сътворя. Благодаря предварително!

  Георги Табаков:

  Пробвай следните стъпки описани в: https://www.youtube.com/watch?v=f0ZF3KFWT6s

  :

  Благодаря,до това достигнах и аз само, че аз искам да извадя репорт на конкретни разстояния, а не през някакъв инкремент. Просто често ми се случва напоследък да се занимавам с нестандартни неща :( , но това ни усъвършенства. В ленд си ги изчертавам, като писани профили по остта - create poits_aligments - station/offset нареждам ги през ред и получавам координати където ми трябва по километраж. И тук го има този вариант но не става през ред, а веднъж през ред после през два и автоматиката се загубва и затова търся варианти. Някой пътен инженер може да ги знае тези тънкости на civil.

  :

  Да се похваля открих го тук е - create points alignments - import from file и си избирате начина на подреждане на файла според това, което ви трябва, надявам се да съм бил полезен и на друг, който го търсеше като мен. Нестандартните задачи ни водят до прогрес и нови знания Успех :)

 • Как да изкараме координати на заснет ръб асфалт?

  :

  Здравейте, как да изкараме репорт на координати и ширини на заснет ръб асфалт по ос, която сме я прокарали по заснетата или проектна ос на пътя по километраж? Благодаря предарително!

  Dimitar Zizov:

  Обръщам се към лектора инж.Илия Маринов, Здравейте инж.Маринов! И аз бих искал да помоля, ако е възможно да отговорите на въпроса на инж.Груев ''Как да изкараме координати и ширини по напречни профили на заснет ръб на асфалтова настилка спрямо оста на пътя?'' като report. Това за мен ще бъде изключително полезно при работа. Благодаря Ви много!

  Илия Маринов:

  Здравейте. Извеждането/създаването на точки с координати е функционалност, напълно различна от генерирането на отчети(репорти). Идеята на отчетите е да да бъдат презентирани проектни данни или измервания, например за нуждите на официална документация. Част от репортите могат лесно да приспособят към наши конкретни нужди- това са т.нар базирани на .xsl отчети. Базови познания по HTML(синтаксиса е сходен) са достатъчни, за да избираме каква информация, на какъв език и с каква точност да съдържат нашите репорти. По-сложнни отчети се реализират единствено на базата на програмен .NET базиран код. Реализацията на подобни отчети е по-скоро работа на програмисти. Идеята да се дават и ширини към отчетите, ме навежда точно на мисълта за отчет от втория вид с достатъчно висока идея за сложност, например в участъци с преходни криви и уширения или острови. Не мисля, че някой е реализирал нещо подобно, при положение че има приспособени надствойки за много държави по света. За щастие от много години, сериозните GPS производители са направили софтуерите си напълно отворени за обекта Alignment. И поне при моя старичък- близо 8-9год. приемник не е проблем да "закача" типови профили, които във всяка една точка на проектната нивелета, да ми позволяват да трасирам всичко- от дъно пътно легло- до горен ръб асфалт.

  :

  Здрасти, аз бях забравил, че съм питал и токо що го зададох пак и след това видях за отговорите мой пропуск извинете ме за повтарянето :) писал съм под видео "генериране на отчет за писани профили". Молбата на колегата, както и моята е следната ако знаете да ни "светнете" по въпроса, как да изкараме от Civil 3d report на заснет ръб асфалт или някакво трасе на вече готова теренна повърхнина оградена с граница на повърнината. Идеята е да автоматизираме процеса а не да ги мерим по бабешки съответно ляво и дясно. Не става въпрос за трасиране или проектиране на известни ширини. Понеже съществуващия ръб е плаващ с различна широчина, а от нас го искат съответно кота и растояние от проектана ос софтуера би следвало да го вади, като репорт от ос до граница. Ленда го може би следвало, че и тук трябва да стане :) Вие сте мастерите на вас разчитаме чакаме нови видеа има практически въпроси, които искат решения нали затова ги плащаме тези абонаменти да научава нови неща.
  Работа има на корем, а малко сме тези, които да я работим затова трябва да правим по бързо и качествено. Чакаме новия курс за Civil 3d. Успех!