Редактор за Feature линии (Elevation editor)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако искаме една Feature линия да следва точно във височинно отношение дадена повърхнина:
Достатъчно е нейните главни възли да са на нивото на тази повърхнина
Трябва да създадем допълнителни височинни точки (elavation points), които да следват прецизно повърхнината
Няма начин една Feature линия да следва точно във височинно отношение, която и да е повърхнина

Въпроси и отговори

 • Здравейте бих искал да ви попитам как мога да си създам блок който автоматично да вкарам на възлови места и да е изписано кота проект(в червено) и кота терен една върху друга?

  инж. Кирил Велиновски:

  Здравейте бих искал да ви попитам как мога да си създам блок който автоматично да вкарам на възлови места и да е изписано кота проект(в червено) и кота терен една върху друга?

  Илия Маринов:

  Здравейте. Това е въпрос, който се решава не чрез блокове , а чрез етикети на повърхнина и по точно Spot Elevation. Нужно  е да се създаде специален стил, който да извлича информация от две повърхнини и създаването му по-скоро е подходящ за цяло видео отколкото за кратък отговор тук, тъй като е сравнително сложен вид етикет. Иначе накратко стъпките виждате на изображенията, а как се прави самият етикет очаквайте в бонус модула. Въпросът е много хубав и вероятно много хора биха имали полза от него.

  инж. Кирил Велиновски:

  Здравейте аз си направих един етикет както показахте за точки от РГО (в едно от видеото) като си направих етикет с две линии и две коти както сте го направили и Вие само това ще пробвам което сте показали и дано да стане 

  Илия Маринов:

  Здравейте. Проблема е, че обекта COGO point може да има само една кота ! Можете да добавите неограничен брой коти към един етикет на точка, но тази кота ще бъде една и съща, защото няма как да кажете на civil да взема котата от различни повърхнини. Затова решението е чрез етикет на повърхнина.

  :

  Здрасти, това съм го изпуснал и колегата се мъчил с точките, но явно има друг начин, ще пробваме...

 • Може ли да копираме site и style на feature line?

  :
  1. Здравейте, как може да се прехвълят от един темплейт в друг site и style на feature line?
  2. И втория въпрос като е изчертан модела с feature line с даден тип линия, и като се експортне за архитекти как може да се запазят типовите линии, с които са изчертани feature line за да останат "накъдрени"?
  Георги Табаков:

  По : въпрос 1: Sites нямат стилове. Стиловете на features линиите се прехвърлят, както е обяснил г-н Илия Маринов в трик за прехвърляне на стилове. Само трябва внимателно да отметнеш това, което искаш да прехвърлиш. (Урок -Трик за прехвърляне на стилове) въпрос 2: Не можеш да експортнеш features линии в autocad с техните свойства. Могат да се направят break линии за дадена повърхност от тях и последните вече може да ги прехвърлиш в ACAD формат.