Обзор на обект повърхнина ( Surface )

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Нерегулярният модел на релефа (TIN Surface) се състои от:
Голям брой и еднакви по размер правоъгълници
Мрежа от непресичащи се триъгълници с различни размери
Изолинии с еднаква надморска височина (хоризонтали)

Въпроси и отговори

 • Как мога повърхнина в civil3d да я прехвърля на archicad?

  Найден Данков Червенков:

  Как мога повърхнина в civil3d да я прехвърля на archicad, така че архитект директно да я използва?

  Илия Маринов:

  Преди доста години правих подобно нещо и може да звучи малко примитивно, но накратко- генерирах хорионтали , които без проблем влезнаха като 2D полилинии в Archicad. После, посредством специализиран инструмент в Archicad , архитектите зададоха котите на тези хоризонтали и модела стана доста бързо и лесно. Много е възможно да има и далеч по-съвременни формати, които поддържа Archicad в наши дни.

  Найден Данков Червенков:

  Да, видях че така правят. Но когато има подпорна стена при тях не се изобразява правилно терена по този начин, става един полегат откос. За да се получи вярна повърхнината при тях, трябва да се пуснат хоризонталите през доста по-малко сечение. Евентуално може би ще стане, ако се намери конвертор на "xml" файл към такъв където може да се вмъкне в archicad.

  Илия Маринов:

  Хоризонтали през по-малко сечение вероятно ще изтормозят сериозно Аrchicad иначе XML е  универсален формат и програма с претенции да работи с повърхнини би следвало да го чете без нужда от допълнителни конвертори.

 • Няколко въпроса и предложения?

  Иван Ланджев:

  Какъв е начина за сканиране на карта, от която съответно да получим хоризонтали в поли линии, на които да зададен коти. И също има ли начин, когато имаме вече нашите поли линии, да зададем на първата да кажем височина 100.00м и от нея в определена от нас посока всяка следваща да бъде да кажем с 5.00м по висока? 

  Също ще ни покажете ли в следващи уроци работа с GIS Data ? В голяма част от европейските страни, камарата на геодезистите, са си цифровизирали картите, и дори  включват в себе си, обекти и атрибути към тях(например контурите са полили линии и имат зададена височина, дървета са блоковe и си имат собствен слой и т.н. не са просто снимки). 

  Точно преди да изпратя въпроса си, направих кратко търсене , и намерих това видео https://www.youtube.com/watch?v=YAEIB2NOPcE . Общо взето точно за това питам.Като проблем в случая е, че човека обяснява как за вземем данните и да ги вкараме в Autocad MAP 3D, от там можем ли директно да ги експортнем към сивил, и ако да какви настройки трябва да изберем, формати и прочие? Също според вас колко от тази налична информация ни е нужна, освен основните контури, когато проектираме път или ВиК? И какви са стъпки за да достигнем повърхнина върху която да започнем да проектираме, такава каквато е показана на 17,30 в клипа?

   До сега говорехме само за повърхнини създадени на базата на геодезическо заснемане, но доста интересен момент е как да използваме данните които са налични в сайтове като digimap. Смятам, че знания в тази насока биха били полезни на всички, особено на хора които биха работили в чужбина , но също така и на колегите които работят в България, въпрос на време е да започне цифровизацията на картите и в България. 

  В тази връзка, смятате ли, че бихте могъл да добавите няколко урока за извличане, обработване, вкарване на данни и в крайна сметка създаване на повърхнини, от digimap в сивил, в бъдещия бонус модул ? Ако да, бихте ли могъл да ни ориентирате кога да очакваме бонус модула? 

  Аз не съм работил досега с програмата, и затова задавам толкова въпроси.Защото ми се струва крайно не ефективно, при положение, че е наличен ресурса като digimap(в някои страни), където потенциално са налична цялата ни необходима информация, да отида и да правя заснемане на терен, данни които в последствие да вкарвам в сивил, или пък данните да ги има налични в digi map , но аз да не съм ги пуснал при опита ми да вкарам данните в сивил и да трябва да губя седмици да задавам ръчно височини на точки и атрибути на блокове...


  Благодаря за отделеното време!!

  П.П. Много е вероятно да има отговор на част от въпросите ми до края на модула, но ориентирайки се само по заглавията прецених, че тази тема не е засегната, или ако е не е очевидно от заглавията на уроците в модула. И за това реших да напиша коментара още тук, пък и ако сега не го напиша, шанса да забравя въпросите си до края на модула е голям, и затова изпратих въпроса си. Ако сте засегнал въпросите ми в последващи уроци се извинявам, че съм ви изгубил времето. 


  Илия Маринов:
  Здравейте,
  Има доста програми, които са специализирани в автоматичната векторизация на хоризонтали от сканирана карта. Не съм видял обаче тази, която с натискане на икона да даде пефректният резултат. Може би най-интересни са тези с полуавтоматичен режим, когато стигайки до пресичане на хоризонтала с друга линия, софтуера изчаква потребителя да зададе посоката в която да продължи хоризонтала. От фамилията на AutoDesk -Raster Design е програмата, която се използва за тези цели , както и за качествено обиране на дефромацията от сканирането, чрез различни видове трансформации. Определено обаче тези задачи са извън стандартните за Civil Design. 
  Същото както сам подсказвате важи и за GIS възможностите. Civil е специализиран продукт за инфраструктурно проектиране и ако търсим такива възможности по-скоро трябва да се насочим към AutoCAD Map или друг GIS базиран продукт. В Civil има възможност да се създават повърхнини от GIS системи- Home tab, Create Ground Data- panel, Surfaces- create from GIS, но лично аз не съм използвал тези функционалности и не знам до колко надеждно работят.
  Вероятно трябва да се направи специализиран курс за GIS програма като AutoCAD Map, което е една добра препоръка към отвореният за предложения екип на Aula. Тук говорим за Civil и не съм склонен да го надценявам като GIS възможности.
  Идеята да се зададе дадена кота на полилиния и стъпка (височина на сечение) за всяка следваща полилиния, не съм я срещал до този момент като стандартна функция, но мисля че много лестно може да се реализира на AutoLISP, буквално с 3-4 реда програма.
  Темата за Digimap  и извличането на данни е много интересна и заслужава внимание. Обещавам да проуча въпроса. Като цяло съм скептичен относно точностите, които дават подобни глобални модели. В опитите които съм правил до сега- не съм успявал да извлека вярната височинна информация примерно за диги, за откоси край пътища, мостове и подобни. Въобще всички регулярни модели имат този недостатък. Там говорим за правоъгълници в който примерно Lidar система определя коти през определена стъпка, без да се интересува от характера на терена. Определено обаче -темата е важна и заслужава внимание. Разбирам въпросите и за сроковете с бонус модула по принцип :). Проблема е ,че съм практикуващ инженер и наистина трудно успявам да съчетая работата си с ангажиментите  тук, но бонус модул ще има определено !
  Благодаря изключително много за въпросите и мнението. Въобще в платформа като Aula никога не си напълно сигурен дали самият ти си обучаващ или научаш нови неща, както беше в случая с мен :)
  Методи Атанасов:

  Здравейте, по отношение на въпроса за автоматичното задаване на Elevation на изчертани полилинии може да използвате този Lisp: https://drive.google.com/file/d/1zq5I4HMf5Z4UHRk4KhEW2zwP249-Qlnx/view?usp=sharing Ред на работа в AutoCAD: 1. Зарежда се lisp-a - APPLOAD, избирате chelev.lsp и го зареждате; 2. Избирате първа точка; 3. Избирате крайна точка; 4. Задавате кота на първия хоризонтал; 5 . Задавате стъпката на хоризонталите. Автоматично хоризонталите/полилиниите/ приемат стойностите по височина. Надявам се да съм бил полезен.

 • Защо чертежа ми изчезва ??

  Милен Николов Чаров:

  Здравейте . Имам следния проблем. При опит да изключа хоризонталите на едната повърхнина , чертежа изчезва някъде в пространството. Чертежа съдържа 2 повърхни и инпортнати  точки от файл и много брейк линии. Опитвам с view top ,zooomm extents и какви ли не команди и опции на открия чертежа но само когато включа хоризонталите се оправя и го намиран . Проверих дали нямам някоя точка или блок или елемент някъде далече от чертежа в пространствот или някой елемент с много различна кота .Само на този чертеж ми прави този проблем но ми е странна причината.

  Илия Маринов:

  Здравейте, опитайте да изключите хоризонталите като използвате стила на повърхнината, а не слоевете. Ако не успеете да постигнете положителен ефект изпратете файла на civil3d@abv.bg за да го погледна.

  Милен Николов Чаров:

  http://dox.abv.bg/files/listtree това е чертежа

  Милен Николов Чаров:

  Някой има ли предложение къде съм допуснал грешка и проблем в чертежа

  Илия Маринов:

  Здравейте. "Изчезването" на чертежа няма връзка с вкл/изкл. на хоризонтали или други обекти. Всъщност проблема е по-скоро чисто AutoCAD-ски. За да работите нормално и да виждате целият чертеж посредством ZE (zoom extends) е необходимо:
  1. Напишете командата VISUALSTYLES
  2. Изберете 2D Wireframe

  Милен Николов Чаров:

  благодаря за отговора.Следващия ми въпрос е  3d civilима ли опция да ми разчетае чертежа с обема на правоъгълници и да ми покаже съде и колко е изкопа и насипа. Нещо като картограма на земните маси.Благодаря предварително!!!

  Иванка Калева Чолакова:

  Този модул тъкмо започва - а толкова коментари и въпроси. Добивам комплекс за малоценност :(