Създаване на стил на етикет за точков обект– избор и позициониране на елементи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви компоненти на етикета може да зададем от раздела Layout  в Label Style Composer - a ?
Да добавим Текст, Линия, Блок и да им зададем специфични настройки
Да зададем layer - a на етикета
Да зададем стила на Leader - a към точката

Въпроси и отговори

 • Как да направя точков стил за вертикална?

  :

  Здравейте, колеги, има ли възможност да се направи точков стил за вертикална проектна отгоре от проектна повърх. теренна от долу от теренна повърхн. разделени с линия, която да е свързана с мястото на точката, но да се определят автоматично, като се зададе от кои повърхн. да взима данните, както и да се местят, ако е необходимо? Аз сега ги вадя поотделно, чертая линията между тях и затова питам имали такъв вариант да се автоматизира тази работа, пробвах се, но не успях на го направя. 

  Благодаря предварително!
  Илия Маринов:

  Здравей.  Има възможност, но не чрез точков стил ! Постига се чрез етикет на повърхнина, като се направи направи специален стил за Spot Elevation, който може да извлича коти от две повърхнини.  Ако говорим конкретно за стила, който си показал на изображението- доста иновативен е с този добавен номер на точка и не е по инструкцията за ВП от 1998г. Не мисля че е възможно да се направи с номер на точка и две коти от различни повърхнини. Иначе малко повече по темата има вече писано тук:
  http://aula.bg/autocad-civil-3D-redaktor-za-fiychar-linii-elevation-editor
  Ще направя специално видео за да покажа как се прави този стил.

  :

  Благодаря, за отговора винаги бързо реагираш на зададените въпроси! 

  Това не е номер на точка, разлика между проект и терен. Това съм го правил на Ленд като си изваждам предварително котите от терена след това като нацъквам котите от проекта теренните ги пиша като description и линийката на ръка затова питам дали има автоматизация по въпроса за баламския метод :)
  :

  п.п. А и ако може да се направи разликата да я смята автоматично ще е супер, но едва ли да може.

  Найден Данков Червенков:

  Има решение на задачата, но само с показване на проектна и теренна кота , без номер. Ето линк към видео, където е описано точно какво трябва да направиш. Правил го е някой колега от форума на allforcad.

  Ако не се справиш със задачата пиши, за да ти изпратя файл със готовия стил.
  При настройването на  Spot Elevation тествай офсетите на елементите и виж кое ще ти допадне. 
  Лично аз малко съм ги променил спрямо тези във видеото. И малко не виждам смисъл от слагането на номер при вертикалната планировка. Има си трасировъчен план, където се слагат само номерата на характерните точки нужни за изпълнението на вертикалната планировка.
  Даже може като се слагат точките за трасировъчния план те да получат коти от проектния терен автоматично и да се изкара координатен регистър и с котите. 
  :

  Благодаря, колега няма го линка не го виждам . Аз със Spot Elevation си свърших тази задача настроих го, като ги въртях дясна или лява кота веднъж за проекта и после пак за същите точки за терена както инж. Маринов е показал аз не знаех за Spot Elevation и стана добре. 
  aula.bg/autocad-civil-3D-redaktor-za-fiychar-linii-elevation-editor . 

  Работели по бонус модул и там ще покажат как да вадим автоматично теренна и проектна с едно цъкане където е необходимо. Аз по горе съм написал че това не е номер а разлика между проект и терен в см. Ще очакваме бонус модула предполагам, че ще е доста интересен. 
  Найден Данков Червенков:

  https://www.youtube.com/watch?v=hB1bNxhS4Pg

  :

  Много БЛАГОДАРЯ, успях да го направя и понеже няма звук за избиране на втората повърхнина е десен клик с мишката отново Благодаря :D

  Илия Маринов:

  Да, точно това е начина. Цялата тънкост е в рефериранато на етикет към друга повърхнина. Доста елегантно освен това е решена настройката с местенето на етикета на етикета и използването на Dragged State вместо първата линия от етикета.

  Krasimir:

  Това за което колегата Григор пита може да се постигне като създадеш допълнителна повърхнина която да е обемна(т.е при създаването на Surface посочваш двете повърхнини между които искаш да се определи разликата,можеш да и зададеш знак +/-,цвят...) след което я позиционираш  където е необходимо 

  Илия Маринов:

  Краси, именно с колегата Григор, вече сме дискутирали този въпрос тук: http://aula.bg/question#id-123737600001 и смятам че сам задава доста точно и добре въпросите си. Относно оцветяванията на площите  за изкопи и насипи  -коментирали в модула за повърхнините. А иначе работните разлики по правило се означават с "+" и "-" а не с различни цверове.

  Койчо:

  За да ти изкарва разлика между двете повърхнини трябва да се направи tin volume surface с base терена и compare проектната.след това с label spot elevation добавят двете повърхнини като data shortcut.

 • Как да разреша проблема с точността на котата?

  Йордан:

  Здравейте колеги, когато задавам точността на котата да е два знака след запетаята, Civil поради някаква причина не ми запазва настройката и котата остава надписана с 3 знака след запетаята. Има ли как да се разреши този проблем или това е бъг на Civil, който не може да се оправи? Използвам Civil 3D 2018 версия.

  Благодаря предварително!

  Юлия Маринова:

  Здравей, провери след като правиш промяната за точността, дали натискаш стрелката (1) за да се актуализира, колко да са цифрите след запетаята.

  Йордан:

  Да, наистина е заради стрелката. Благодаря за отговора :)