Последователност на работа с точкови обекти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как мога да си експортна този .dwt формат когато съм си го създал?

  инж. Кирил Велиновски:

  КАК МОГА ДА СИ ЕКСПОРТНА ТОЗИ .DWT ФОРМАТ КОГАТО СЪМ СИ ГО СЪЗДАЛ?

  Краси Кръстев:

  Този .dwt файл си го запаметил в определена директория 


  ако не си оказал къде точно да се запамети, то следва да се запаметил тук :

  C:\Users\името на user -a\AppData\Local\Autodesk\C3D 2014\enu\Template

  Там е запаметен .dwt файла и може да си го вземеш реално като информация от там.
  инж. Кирил Велиновски:

  да аз там поставих този който сте направили в един от уроците, но аз повторих всикчко и си го направих в отделен чертеж, но никъде не изведох темплейт и не мога да го намеря в тази директория която сте описали. Аз искам да създам един за подложка при работа като вкарам много блокове за различни неща като дървета спирателни кранове и т.н  и всеки път преди започване на работа да мога го зареждам


  Краси Кръстев:

  Да разбирам какво искате да направите и това е показано доста добре в урока за tempate - и.

  Създавате си един .dwt tempate  т.е. чертежа който съдържа информацията която искате да имате всеки път когато натиснете иконката е QNEW го правите на .dwt файл  този dwt е хубаво да е в тази директория C:\Users\името на user -a\AppData\Local\Autodesk\C3D 2014\enu\Template или пък да е качен в специална папка на server - a ако работите на server и адреса на този файл да бъде сложен в options вместо файла който е сложен по подразбиране ( снимка 1 позиция 1 ) 
  инж. Кирил Велиновски:

  Много се извинявам но до този урок не видях подробно разглеждане на това. Аз си инсталирах версия от civil 3d 2016, като отворя чертежа където съм си направил това което показахте ПТ, ЛТ, ТТ, шахта и т.н. там ги има като преди да започна съм взел темплейта по подразбиране на сивил. Като заредя нов чертеж със същия теплейт по подразбиране _AutoCAD Civil 3D (Metric) NCS ги няма стиловете за ПТ, ЛТ, ТТ, шахта и т.н.

  инж. Кирил Велиновски:

  аз имам само тези двата темплейта не ми се създаде друг. Не знам как да ги запиша в шаблонен файл


  Краси Кръстев:

  Така когато отворите чертежа в който сте създали ПТ ЛТ ТТ тези обекти са си в чертежа, не са в template - a и няма значение откъде ще започвате когато отваряте  вече създаден .dwg чертеж. 


  Template - a е от значение кога искате да започнете от самото начало.

  Ако искате когато отворите изцяло нов чертеж вътре в него да има ПТ ЛТ ТТ, то трябва да започнете от .dwt файл в който са вкарани ПТ ЛТ ТТ както се вижда точно в това видеото ( на 00' : 29" )  лектора отваря M02V10_Tempate.DWT, а не  _autocad civil 3d (metric) ncs.dwt  с което си гарантира че вътре в този tempate ( .dwt ) е всичко което му трябва за да стартира изцяло нов чертеж и да започне въвеждане на данните.

  За да стане по ясно ето на снимка 1 показвам .dwt ( теммпейтов файл ) който е този по подразбиране към civl - там стиловете липсват.

  На снимка 2 започвам изцяло нов чертеж искам да вкарам данни в него ( точки да речем ) обаче тръгвам не с темплатния файл на civil ами с файла М02V10.dwt който съм си създал в определена папка и тръгвайки от него ( снимка 2 позиция 1 ) вече в него съм си запазил необходимата ми информация ( стилове ) и ще мога да си ги ползвам.
  Краси Кръстев:

  Шаблонен файл се записва така както си се записва файл само че формата вместо да е DWG е DWT - виж снимка 1 

  инж. Кирил Велиновски:

  Благодаря ви сега вече разбрах това за save as съм го пропуснал :)

  :

  Здрасти, относно темплейтите. Направил съм си темплейт на базата изпратен от голега за да използвам част от неговите настройки и имам следния въпрос. Как може да върна номерацията на точките от да започва от 1 тъй като във файла е от 926 напр. ?

  Женя Иванова Желязкова:

  По принцип ние можем да си работим по зададенич проект и без да сме го записали като DWT файл, нали?

  Краси Кръстев:

  DWT файла е template - a реално ти започваш чертеж от даден template и когато го съхраниш някъде на компютъра вече си в .dwg освен ако не правиш промени върху самия .dwt файл и пак го съхраниш като такъв.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Росен.

  Малко насочващи въпроси, за може да видим от къде идва проблема и съответно да го решим:

  1. Коя е версията ти на Civil? Питам т.к. знам че в 2017 и 2018 има такъв бъг при който просто тези менюта при маркерите изчезват и не могат да се селектират с мишката.

  2. Само с тези еленти ли е така, или се получава и при една обикновена полилиния - за Add Vertex или Stretch?

  Друго което може да провериш е да не би да са заключени самите точки, слоя в който са cogo точките, макар че казваш в описанието че със стрелките от клавиатурата или буквата не е проблем да се избират..

  Пробвай да промениш системната променлива GRIPMULTIFUNCTIONAL , задай да е със стойност 3.

  Rosen Dimitrov:

  Здравей, версията е Civil 2018. Опитах и с линия но се получава по същия начин, когато тръгна да избера командата с мишката и прозореце се скрива. Аз си мислих, че съм изключил нещо от настройките без да искам и затова не ми се получава. Командата GRIPMULTI... си беше на 3.

  Краси Кръстев:

  Добре щом е със стойност 3.

  Ако си с Windows 10, пробвай да направиш следното:

  Отиди на Desktop -а кликни с десен бутон на мишката и избери - Display Settings.

  Под надписа Change the size of text, apps, and other things избери падащото меню и задай 100%.

  След преместваенто следва да ти се появи "Sign out now" бутон (по-скоро нещо като линк) кликни на него.

  Рестартирай и пробвай да видим какво ще стане.