Задача-предизвикателство за геометричните ограничения

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от изброените предимства е най-ясно изразено при чертежи създадени с геометричните ограничения?
Можем да модифицираме/коригираме чертежите много бързо
Можем да чертаем чертежите много по-бързо
Можем да вадим автоматично количествени сметки

Въпроси и отговори

 • Мога ли да споделя какви са предимствата на геометрични ограничения?

  Цанко Дилов:

  Страхотен модул. Голям потенциал, елементарна техника и приложение /като плаване с платноход в спокойно море и много подводни камъни/.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че ти харесва и виждаш потенциал.

  Геометричните ограничения са нещо, което много хора просто игнорират, а могат да им свършат работа.

  Цанко Дилов:

  Задачката от урок №13 за модификация на фигурата с геометрични ограничения реших с 3 клика. Не са два, но при 33 конвенционални, си е истинско удоволствие. Очаквам с нетърпение модул или урок за оразмерителните ограничения, както и прилагането им заедно с геометричните в блокове. Поздравления за прекрасния курс за Блоковете в AutoCAD. Той сякаш е естествено продължение на AutoCAD Формула. Прави впечатление, че Бонус Модулите, които ни предоставяте, включително и тези в AutoCAD Формула, AutoCAD 3D и Excel, са като "черешката на тортата". Обобщават, осмислят и прилагат най-полезното от всеки курс.

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Прекрасен бонус подарък!!! Много ми хареса, не съм предполагала, че може да ги има тези опции!

  Румен Драганов:

  Геометричните ограничения въпреки големия си потенциал все още са доста тъмна материя. При натрупване на повече ограничения резултатите стават непредвидими. Аутокад по своя си логика преценя реда, в който да осъществи трансформациите така, че да удовлетвори ограниченията - и често не "мисли" като нас. Конкретната задачка може да се реши с десетина клика - един "офсет" и два "стреча", докато десетина ограничения не са достатъчни. Да не говорим за пробите и грешките докато заработи както трябва... :)

  Светослав Стоянов:

  Прекрасен и много полезен бонус модул! За пореден път показан и обяснен много добре. Поздравления г-н Цукев

  Татяна Васильовска:

  Много полезен подарък :) Благодаря

  Емил:

   Благодаря :)

  Константин Петров:

  20-тина клика ми трябват на мен, за да се получи. Интересно ми е обаче как инж.Драганов го прави с 10-тина клика и кое стречва?

  Румен Драганов:

  Ето стъпките, които имах предвид - офсет с разстояние 2 и два стреча:

  Константин Петров:

  @ инж. Драганов

  За да стане офсета, първо трябва да се хванат всички обекти и да им се даде Join, за да станат една поли линия. След като са вече заедно тогава правите офсет с 2 еденици, да, но за да се изтрие офсетнатата линия, трябва да се даде Erase и после yes.Или след командата ofset да се изтрие ръчно. И след тези неща получаваме една фигура на която незнаем размера и за да направим strеtch с точност 1.15 навътре към фигурата ,трябва или да мернем страните му, или да им сложим оразмерителни линии . Дотук поне 10 клика още добавихме (поне).

  Румен Драганов:

  В условието не е казано дали обектите са отделни, приех, че поначало са полилиния. След като направя офсета, не изтривам веднага изходния обект, а го ползвам за стреча - показал съм с червено точките на прихващане, които служат за да върнем точните размери. Изтриването най-бързо става с един клик и клавиша "Delete".

  Румен Драганов:

  Правенето на блока ми отне 15 минути, 15 геометрични ограничения, 2 дименсионни ограничения, и едва третият тест беше успешен.

  Георги Ангелов:

  С ползване на геометричните ограничения само с една промяна на радиуса на едната окръжност направих втората фигура.