Автоматично попълващи се атрибути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да накараме AutoCAD да актуализира автоматично данните в един блок
Чрез задаването на поле (field)
Чрез командата render
Една жена ми каза, че в AutoCAD всичко се прави ръчно

Въпроси и отговори

 • Защо се казва двата блока вместо двата атрибута.

  Даниел Митев:

  Във видеото 5:45 се казва като изберем двата блока, не трябва ли да е двата атрибута или аз греша. Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Да, правилно сте чул във видео урока се казва " като изберем двата блока" реално се избират двата атрибута :) допусната е малка неточност от лектора.

 • Каква настройка за Field (полето) да направя, когато го поставям като атрибутна информация?

  Антоанета Ангелова:

  Правя всичко както е показано.При линиите полето се появява. Но когато направя атрибут и го проверя, атрибута няма вкарано поле. Може би проблемът идва от това, че при свойствата ми излиза друг прозорец

  Краси Кръстев:

  Здравей, това че пише в Value = 0 не бива да те притеснява, ако обърнеш внимание на 07':42" от видеото в полето Preview е оставено 0,000 т.е. като стойност във Value следва да стой 0.Ето и при мен е така - снимка 1, в Properties ми се показва 0.000 когато съм селектирал атрибута по време на редакция,

  Снимка_1

  НО самия блок си работи както трябва - снимка 2

  Снимка_2

  Ако наистина си повторила точно стъпки от видео урока Save - ни блока и го Insert - ни в определена точка и резултата трябва да е налице.

  *За вече Insert - натите блокове подчертавам че ако искаш да изглеждат по последните промени които си направила на атрибутите трябва да ги синхронизираш ( update - неш ) с ATTSYNC.

  Антоанета Ангелова:

  Нямам предвид нулата, а че като щракна в полето й,с десен бутон, се появава прозорец на български. Който май няма нищо общо с AutoCAD. В урока при това щракване се появява меню на английски и има ред: Insert Field. Благодаря за напомнянето за SAVE. Сигурно съм го отървала. Като му обърнах внимание и се докопах до Insert Field, се получи.

 • Защо в палетата Field / Object липсват опции за избор?

  Ани:

  Здравейте, когато избера Object от палетата Field не се зареждат опциите за избор на параметри.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ани.

  Преди да дам отговор на въпроса, ако мога да попита дали си пробвала да направиш същия filed само че в multiline text, а не в single text както мисля виждайки снимката която си поставила.

  Ани:

  Да и резултатът е същия.

  Tania Georgieva:

  Защото няма селекция. Вижда се в proporties отляво.

 • Може ли да се търси с FIND в атрибут съставен от няколко полета?

  VAiOS:

  Малко ще ми е трудно да го обясня, но ще опитам.

  Имам блок, в който има няколко атрибута. В тях вкарвам ръчно данните. Освен тях имам един атрибут, който чрез Insert Field е съставен от другите атрибути и идеята е да се съставя автоматично. Прилагам снимка за яснота

  във въпросния "съставен" атрибут се сформира запис. До тук добре, НО искам когато с Find търся в чертежа, да мога да намирам въпросния запис и да ми маркира съответните блокове (виж втората снимка)

  но изглежда НЕ търси вътре в атрибута, който е съставен чрез Field.

  Има ли бърз и лесен начин това да се промени?

  Краси Кръстев:

  Здравей, VaiOS.

  Преди да потърсим друго решение, искам да обърна внимание на това че в прозореца ти Find and Replace в полето Find Where е избрано Select Objects ... селектирал ли си всички блокове в които искаш да търсиш преди да приложиш Find and Replace.

  Реално в момента не търсиш в чертежа (Entire Drawing - option) ами търсиш само измежду селектираноте обекти ... ако не са селектирани блоковете (или въобще нищо друго не е селектирано) следва да не се намира нишо посредстваом Find and Replace.

  VAiOS:

  Набито око имаш, Краси.

  За съжаление не е там ключа към решението :( . В случая съм маркирал блоковете. Пробвал съм да търся и в целия чертеж. Резултатът е един и същ - нищо не намира.

  Краси Кръстев:

  Хмм интересно :)

  Мога ли да те помоля за малко повече информация.

  Каква е крайната ти цел... имам предвди искаш да правиш бърза справка на блоковете които са с точно определен надпис, искаш да правиш по бързи промени?

  Питам защото търсенето във Fields и то в блок и промяната се оказва малко по-сложна задачка поне от гледна точка на това което се сещам в момента и поприпомних и то особено когато искаме след това да нарпавим Replace. Естествено няма невъзможни неща, НО ако може да променим нещо друго според мен, НО преди това трявбва да знаем крайния вариант на задачата за да променим процеса преди това ;)

  Teodor_RR:

  Веднага казвам - лесен начин с ползване вградените команди на AutoCAD няма. Вариант е да ползвате lisp, с който да търсите желаната стойност "20-03.RTE" (например). Тънкият момент е, че при стартиране на lisp-а Вие може да си въвеждате "20-03.RTE", но вътре в програмката трябва да е указано, че "20" е един атрибут, "03" е друг, "RTE" е трети. Така търсенето ще даде резултат само при съвпадение на трите атрибута. Оттам нататък промяната на стойности и ъпдейтването на Field-атрибута са подробности. Аз бих могъл да напиша такова нещо, но съм толкова затрупан с работа, че не се наемам да обещавам нещо, до което може и да не стигна в близките месеци. Има обаче още нещо, което искам да Ви кажа - ако става дума за еднакви блокове с еднакви атрибути, на които накуп да сменяте стойности, тогава Ви съветвам да си направите един "оригинален" блок и едно негово "копие" (желателно да е с друго име). След това в копието си заменяте всички "обикновени" атрибути с field-ове, които се теглят от оригиналния блок. Така ще имате два идентични блока, като с корекция на "оригинала" ще можете да коригирате "копието". В чертежа си запазвате един оригинал като темплейт, а навсякъде из самия чертеж ползвате копия. Така лесно ще правите корекции на атрибутите (само в оригинала), а и лесно ще разбирате колко пъти сте ползвали даден елемент (= бр. "копия") - в случай, че правите количествена сметка. Важно е да не изтривате "оригинала". По подобен начин аз правя етикети с номер (позиция), сечение (IPE, UPN, HE-A ...), стандарт (БДС ..., EN ..., DIN ...) ... става дума за стоманени конструкции.

  VAiOS:

  В случая, идеята на блока/блокове е в крайна сметка да Нямам 2 блок-а с абсолютно еднакъв сборен надпис (Tag). Тоест tag-а е и идентификатор. Организирано е с атрибути, които се попълват ръчно (примерно 20+03+RTE) и един атрибут TAG, който чрез field ги обединява. Единствено той се вижда на чертежа, другите са невидими. По този начин ми е лесно и бързо при съставянето на чертежа да хвана една група устройства (блокове) и да им смея една част от означението, която се явява обща за групата, в зависимост от нуждите. Примерно мога да хвана 15 блока и да им сменя едновременно надписа като променя само едната му съставка, примерно от 20-xx.RTE да стане 21-xx.RTE. В същото време мога бързо и лесно да маркирам устройства с общи параметри (еднакви стойности на някой от ръчно въведените атрибути) примерно всички, които са “20” или всички “RTE” и те да ми "светнат" на екрана за да преценя нещо и/или пък да сменя стойността на всички маркирани блокове. По време на съставяне на чертежа е удобно и гъвкаво, но когато ми се наложи да правя обратната задача, тоест да търся във вече готов чертеж – става трудно. Примерно някой колега казва “има проблем с устройство 20-03.RTE, може ли да го погледнем на чертежа”? Е, в такава ситуация ми се иска да мога да напиша в търсачката конкретния надпис и съответното устройство да се маркира/селектира. Не е кой знае какъв проблем и не си заслужава правенe на лисп- специално за това. Въпреки, че ако знаех как САМ да си съставям лисп-ове, можеше и да си поиграя, ей така “за спорта”. Благодаря за коментарите и дано съм успял да обясня какво ми се върти в главата

  VAiOS:

  пропуснах да кажа, че съм изпратил мейл до

  kr_krastev@abv.bg на 8 Окт.

  с прикачен dwg файл съдържащ примерен блок.

  Teodor_RR:

  Доколкото разбирам "03" и "RTE" са някакви характеристики, а "20" е номер. Имам lisp за преномериране (за мой блок), който лесно мога да преправя за Вашия. С този lisp може да се изважда от номера (примерно - изтрили сте няколко позиции и искате номерата от XX до YY да намалеят с А), може и да се добавя към номера (искате да вмъкнете няколко нови позиции и трябва номерата от XX до YY да се увеличат с B). Така не се налага да обикаляте чертежа и ръчно да сменяте номера. А ако искате изобщо да смените параметрите на дадения елемент (с различни номера и еднакви характеристики), това можете да го направите в "оригинала" и ще се промени във всички "копия" - по начина, който описах в предния си коментар. Ако проявявате интерес, моля да ми изпратите dwg-то на teodor_radev@abv.bg - не обещавам, но ще се опитам в почивните дни да адаптирам lisp-а.

  VAiOS:

  Здравей, Теодор.

  Да, в общи линии тези атрибути отразяват характеристики и номера. В случая "03" се явява пореден номер и съответно най-често търпи промяна.

  Благодаря за предложението за лиспа. Аз в тази тема питам за "търсене във", а не за "редактиране" на блок с атрибути, но, от описанието, лиспа изглежда да е интересен и полезен. Винаги съм готов да науча нещо ново и полезно, така че бих се възползвал от предложението. :)

  Ще изпратя мейл с линк към темата.

 • Как да НЕ се превръща стойността на атрибут с поле (Field) в #### (hashtag) след предефиниране на блока?

  VAiOS:

  Има един изключително неприятен момент с използването на атрибут с поле (Field) в блок. Когато предефинирам блока, примерно когато искам да подменя стара версия на блока с новата, тогава стойностите се превръщат в #### (hashtag) и си остават така дори и след ATTSYNC. Предефинирането съм го пробвал по три начина и резултата в крайна сметка след REGEN e - #### (hashtag). Под три начина имам предвид:

  1. Redefine only през DESIGNCENTER

  2. INSERT + Redefine

  3. Преименуване + BLOCKREPLACE (последния метод дори не мога да използвам когато става въпрос за динамични блокове, защото явно AutoCAD служебно си ги именува с нещо от рода на *U3, *U5 и съответно номера със заместването НЕ минава, което също си е неприятен момент, но е друга тема)

  Има ли начин за справяне с този проблем?

  С направен прост блок само за цел онагледяване ще покажа как изглежда преди и след предефинирането.

  А ето и как е създадено полето

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Нека да започенем с този интересен казус първо с това каква е настройката на системната променлива fieldeval?

  Направи я на 31.

  VAiOS:

  Здравей, при мен настройката на тази променлива си беше такава - 31.

  За всеки случай пак зададох 31, но продължава да превръща в #### полетата след предефиниране.

  Ок, да разбирам ли, че при теб се държат различно? Тоест след предефиниране превръщат ли се атрибутите направени с полета в #### ?

  Краси Кръстев:

  Интересен казус !!!

  При първа възможност ще прегледам повече за решение, АКО освен ти не си стигнал до такова вече ...

  VAiOS:

  Интересен и в същото време много неприятен проблем. Направо си е спирачка! …защото силно обезсмисля това да правя нови версии на блоковете си при положение, че няма да мога да ги използвам във вече създадени чертежи.

  Все още нямам решение ☹, а ако имах бих се похвалил тук

 • Защо не мога да поставя текст?

  Николай Стоилов:

  Здравейте. Имам следния проблем и не знам как да го реша и моля за помощ. Копирам текст от клетка в Excel и искам да го поставя в атрибут на блок. Но нищо не ми се поставя. Същия копиран текст се поставя на всякъде другаде в AutoCad. В текста няма специфични символи (събържа главни букви, числа и тирета). Клетката е форматирана да бъде текст. Текста в клетката е комбинация от няколко клетки в Excel. Тествани са два начина за събирането на резултатите от клетките и резултата е един и същи (CONCATENATE(E14;"-";F14;"-";J14;"-";K14;L14) и =E14&"-"&F14&"-"&J14&"-"&K14&L14). Версии на програмите с които работя: Excel 2013 AutoCad 2022 Пробвах с текст направен в Word 2013 и няма подобен порблем.

  Аула Ментор:

  Здравейте, Николай, вероятно срещате проблем с прехвърлянето на информацията от Excel към AutoCAD, поради настройки или съвместимост между софтуерите. Може да пробвате да конвертирате текста в прост формат (Plain Text) в Excel преди да го копирате или да използвате посредник като Notepad за прехвърляне на текста.

  Ако текстът, който копирате от Excel, се опитвате да вмъкнете в атрибут на блок в AutoCAD, но не се появява, то това може да се дължи на различни фактори. Ето няколко стъпки, които може да следвате, за да опитате да решите проблема:

  1. Формат на текста: Excel може да форматира текста по определен начин, който AutoCAD не разпознава. Опитайте да промените формата на клетката в Excel на 'Прост текст' (Plain Text) преди да копирате текста.
  2. Посреднически софтуер: Може да пробвате да копирате текста от Excel, след това да го поставите в Notepad (основния текстов редактор на Windows) и след това да го копирате от Notepad и поставите в AutoCAD. Това може да помогне, тъй като Notepad автоматично премахва форматирането на текста.
  3. Нов атрибут: Опитайте създаването на нов атрибут и вмъкването на текста там. Ако сте правили промени по атрибута, може би е възникнала грешка, която спира вмъкването на текст.
  4. Версии на софтуера: Ако нито един от горепосочените методи не работи, може да има проблем със съвместимостта между версиите на софтуерите, които използвате. Ако е възможно, пробвайте да актуализирате Excel и / или AutoCAD до най-новата версия или да използвате друга версия на софтуера.
  5. Проверка на грешки: В крайна сметка, ако нищо друго не работи, препоръчвам да прегледате грешките и съобщенията, които AutoCAD показва, когато се опитвате да вмъкнете текста. Това може да даде допълнителна информация за причината на проблема.
 • Може ли след като си посочил дадени точки в AutoCAD, техните координати да се запишат на отделен .TXT файл? 

  Steven M.:

  В края на урока, чрез атрибути AutoCAD показва координатите на дадена точка спрямо X,Y, но има ли възможност чрез команда тези координати да се запишат в отделен файл с разширение .ТХТ или трябва да се вадят ръчно.