Блок с променливи размери (пример с 18 блока в един)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв параметър ни е необходим за да ползваме действието за разтягане за един правоъгълник?
Linear Parameter
Flip Parameter
Visibility Parameter

Въпроси и отговори

 • Ако блокът е кръг

  Силвия Цанкова:

  Имам кабел с различни размери. Блокът е кръг с атрибут .Как се създава блок кръг с променливи размери

  Цанко Дилов:

  Силвия, аз опитах с параметър Linear за диаметър или радиус с един или два маркера и действие Scale. Може да се направи и списък с фиксирани размери - това е в следващия урок.

  Иван Цукев:

  Благодаря на Цанко за включването.

  Scale действието наистина е решение за повечето случаи.

 • Силвия Цанкова:

  Да, получи се Благодаря много

 • Проблем при разтягяне

  Владимир Василев:

  Здравейте г-н Цукев. След като хвана маркера за разтягане и въведа стойност от клавиатурата, тази стойност се прибавя към началната (напр. ширина=90см, въвеждам 100см и вратата става 190см). Предполагам, че проблема е от системна променлива, ползвам Autocad 2010. Как може да се отстрани проблема?

  Иван Цукев:

  Може би най-вероятния проблем е некоректно поставен параметър.

  Двете точни от линейния параметър трябва да са в двата края на вратата. Закачи едно изображение, за да видим проблема по-ясно.

  Владимир Василев:

  Проблемът е решен. Нямаше отметка на опцията Enable Dimension Input where possible. Благодаря за съдействието

 • Какво означава *.dwg contains authoring elements. Open in Block editor?

  Константин Желев:

  Здравейте, изтеглям си готов елемент от интернет и искам да си направя библиотека която ще ползвам. За целта правя командата wblock, след което намирам файла правя му purge, правя го отново на блок и когато се опитам да отворя файла ми изкарва съобщение:


   *.dwg contains authoring elements. Open in Block editor? 

  Използвам Autocad 2014. Можете ли да ми кажете какво не е почистено?

  Иван Цукев:

  Означава, че се опитваш да отвориш блок директно в AutoCAD и програмата ти предлага да го отвориш чрез блок редактора.

  Константин Желев:

  Лошото е че тръгва да търси блок едитора при всяко отваряне на файла.  Т. Е.  не се опитвам аз да го отварям никъде. 

 • Как да постигна това

  инж.М.Линдов:

  Здарвейте имам радиатор, който трябва да се направи като блок разтегаем по широчина като примера в урока. Това при мен не се получава, може ли проблемът да идва от това, че радиаторът е съставен от множество малки обекти и не мога правилно в едитора да му закача действието Stretch

  инж.М.Линдов:

  И възможно ли е примерно ако глидерите на радиатора са 5 бр. те да не се разтягат а да се добавят още примерно 5 в зависимост от зададената широчина?

  Краси Кръстев:

  Здравей, защо не направиш един глидер ( едно ребро ) да ти е един единствен затворен полигон ( направен с полилиния ) и просто не го размножаваш с Array, мисля че ще е най - лесно.

  инж.М.Линдов:

  Ами ще опитам да видя какво ще се получи и ще пиша.

  Николай Николов:

  Може и като блок с командата Stretch, но трябва елементите които искаш да ги копираш да ги прикачиш към командата Arri. На ратзтягането трябва да зададеш стъпка равна на ширината на глидера. Това е показано как трябва да стане в един урок в който са описани стъпките по създаване маркери за сгъване на форматите, които автоматично се появават през определено разстояние при увеличаване на размера на рамката на формата. Този урок мисля че е към края на формула 2. Малко общо казано, но това е пътя към решаване на въпроса. Може и глидера да направиш като блок и да го вмъкнеш в блока на радиатора. Поздрави и весели празници!

 • Как да правя правилна селекция при действие Stretch?

  инж.М.Линдов:

  При мен се получава това. Опитах сто пъти и не знам къде бъркам. Вместо разтягане обектите се разделят?

  Краси Кръстев:

  Здравей, много е важно когато имаш Stretch да избереш много правилно точката спрямо която се разтяга обекта и зоната на разтягане. Също така от особено значение е кои обекти посочваме да се "stretch - ват"

  Препоръката ми е да изгледаш още веднъж видео урока под който си поставил въпроса и внимателно да повториш упражнението ( като особено внимание обърни на показаното в интервала 04':18" до 04' : 28" ).

  Почти съм убеден ( на 90 % ) че при селекцията на зоната за разтягане си направил подобна селекция, както е показано на снимка 1

  Снимка_1

  Затова съответно не се разтяга, ами се мести целия обект.

  На снимка 2 съм показал каква следва да е правилната селекция за зоната на разтягане в случая.

  Снимка_2

  Пробвай се да направиш отново блока като преди това прегледаш препоръките ми по - горе като наистина много внимаваш със селекцията на зоната на разтягане.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж.М.Линдов:

  Да полезен е винаги твоят отговор, днеска май няма да се спи :) докато не се получи

 • Как да задам връзка между размерите в блока?

  инж. Милена Дамянова:

  Имам правоъгълник, на който височината е 2/3 от ширината. Искам като задам ширина Х единици, височината автоматично да се оразмери на (2/3)*Х. Има ли възможност към действието Stretch да "вържа" формула?

  Николай Николов:

  Здравейте, по нататък в курса има раздел параметрични размери. Точно там е показано как се обвързват размери на елементи на фигури с елементи от същите фигури.

  инж. Милена Дамянова:

  Благодаря за отговора. Явно съм избързала. Ще изгледам и останалите уроци и ще се опитам да си довърша блока.

 • Какво става с тройното остъкление? 

  Василена:

  Тъй като работя върху един файл от началото на модула добавям действията към всички видимости на вратата. Но как да Strech-вам пропорционално тройното остъкление? Поставих параметър за височината отделно за него, но стреч-ва през зоната за разтягане т.е. само единото от трите прозорчета. Трябва ли за всяко отделно да се задава параметъра? Или е трябвало от самото начало да вкарам като блок в блока (едно малко квадратче е блока и го вкарвам три пъти във вратата) ?

  Красимир:

  Аз бих го направил с move, a не със "stretch". При него, когато е по-голямо разтягането има вероятност долните прозорци да се препокрият с горния. Бих задал действие "move" за всеки прозорец към параметъра за височина. В настройките на "overrides"-"distance multiple"-задаваш 0.5. Същото упражнение и с параметъра за ширина, като се маркират и трите прозореца едновременно, а не за всеки прозорец отделен "move". Така с 4 действия "move" прозорците ще са винаги центрирани и по Х и по У. Ако искаш и да стречваш всеки един от 3-те прозорчета можеш допълнително да добавиш "stretch" действие към параметъра за височина като едновременно маркираш и 3-те прозореца в горната си част.

  Василена:

  Move -действието сега ще го опитам, но това последното с маркирането на 3-те едновременно не ми се получава. Или аз не ги маркирам правилно може би - ако при Вас се получава , може ли да помоля да прикачите снимка за да видя къде греша?

  Василена:

  ОК, с move не се застъпват, но не намирам overrides ?

  Красимир:

  Направих снимка, но не мога да я прикача(с експлорер съм и не става както е показано на клипа за качване на снимки, а няма бутон за "прикачи"). Ще се опитам да обясня. В блок едитора след като си направила действието "move" ти се показва на екрана малка иконка(така е за всички действия). Цъкаш с левия бутон на иконката и ти излиза "properties" за самото действие "move". В него има 4 опции с подописания: "general", "3d visualization", "overrides" и "misc". В "Оverrides" има две опции: едната е "Distance multiple", а другата е "ange offset". В "Distance multiple" задаваш 0.5. По подразбиране е 1, т.е. с колкото преместиш стрелката, с толкова се местят трите прозореца. Задава се 0.5 за да се центрира(местиш с 10см вратата(стречваш я) и прозорците ти се местят с 5см(така ще стоят в центъра). Относно другия въпрос за стреча съм те подвел. С един стреч няма да стане да се маркират и трите прозореца. Трябват 3 стреча(по един за всеки прозорец), като за параметър му даваш височината и посочваш точката отгоре(триъгълничето на параметъра височина), след което маркираш само горната част на прозореца(нали само тя се стречва, а долната стои неподвижно). Така като стречваш вратата във височина, се стречват и трите прозореца.

  Василена:

  Здравей! Няма проблем за снимката. Като минах в следващия урок видях къде е overrides :) . Трябвало е да погледам още малко напред. Вече ми се получи всичко.