Параметър и действие за видимост (Visibility)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое създаваме първо: действие или параметър?
Първо създаваме действие, после параметър
Първо създаваме параметър, после действие

Въпроси и отговори

 • Липсва палета

  Найден Данков Червенков:

  Като стартирам палетата и ми излиза само new palette и вътре няма нищо. Как може да оправи проблема?

  Найден Данков Червенков:

  И още един въпрос при избора на параметър, след като го поставя ме пита следния въпрос: BPARAMETER Enter number of grips (0;1) : ? И по подразбиране е стойност 1. За какво се използва ?

  Иван Цукев:

  Здравей,

  когато инсталираме Аутокад, по подразбиране има няколко примерни палети. По мое мнение те са неизползваеми освен за преглед и идеи.

  Палетите са отделни файлове в директория. Ако не се виждат палетите има два варианта.

  Или за изтрити от директорията, или Аутокад е настроен да търси в друга директория. В Options -> Files -> Tool Palettes Locations е записана директорията. Провери какво има в нея. За палетите ще има отделно няколко урока.

  Колкото до втория въпрос, това е боря на маркерите. Можеш да видиш един от следващите уроци, в който това е обяснено: https://aula.bg/lesson/2356

  Найден Данков Червенков:

  Options -> Files -> Authoring Palette File Locations. Там освен пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette , добавих и пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette_Backup, с което всичко се оправи. Благодаря! Относно втория ми въпрос. Отговорът го видях малко, след като питах, но няма възможност за редакция на съобщението.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че проблемът е решен

 • Защобутона Test Block не работи?

  Ваня Пеевска:

  Не ми работи бутона за Test Block. Като се опитам да го пускам нищо не се променя. Каква може да е причината?

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста пъти съм се чудел защо е така понякога просто несработва, явно е някакъв bug затова когато имам малко по сложен блок теста прсото го правя в като приема промените на блока и го тествам в модела, а не през Test block - a.


  Ваня Пеевска:

  Ок! Благодаря!

 • Защо липсва палета?

  Альоша Исаев:

  Здравейте. Проверих, както посочи лектора, но палетата отново е празна, опитах и начина на инж. Найден Червенков пак същия резултат. Изпращам и снимка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша.

  Може, би проблема идва от това че си инсталирал по-нова версия на AutoCAD и си избрал да направиш Migrate на настройките.

  Доколкото виждам от адреса това е версия R18.2, което е 2012 версия, нали така?

  Имам няколко предложения за справяне с проблема:

  1. Отиди на Options (в командния ред изпиши OP), следва да ти се отвори прозореца Options (снимка 1 позциция 1), след това отиди на раздела Profiles (снимка 1 позиция 2), ако там имаш повече от един профила пробвай да смениш профилите (снимка 1 позиция 3 - Available Profiles), избери друг профил от избрания в момента (снимка 1 позиция 4), след това приеми и запази настройките с Apply и ОК (снимка 1 позиция 5 и 6).

  Снимка_1

  2. Ако имаш само един профил както в моя случай, тогава го избери (снимка 2 позиция 1) и избери бутона Reset (снимка 2 позиция 2), след което приеми и запази настройките с Apply и OK (снимка 2 позиция 3 и 4). *В този случай обаче ще загубиш една голяма част от пероналните настройките.

  Снимка_2

  3. Може на направиш един REinstal, как става това може да видиш тук:

  Защо Properties палетата не отчита селектирания обект?

  4. Ако предположението ми е вярно, т.е. направил си Migrate на настройките от по-старата версия, тогава от зъбното колело долу избери Drafting and Annotation - без никакви префикси от сорнта на Migrate from 2010 (2011).

  Снимка_3

  Ако си пробвал всичко описано по-горе.

  5. Провери дали в папката която си посочил по-горе в снимката в локацията на Authoring Palette file location, реално съществува този файл.

  Надявам се някое от предложенията за справяне с казуса да проработи.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, благодаря за бързия отговор но аз малко зациклих. Опитах предложенията ти и стигнах до третото:

  1. Може на направиш един REinstal, как става това може да видиш тук: Защо Properties палетата не отчита селектирания обект?

  Разгледах посочения пример и понеже ми е за първи път да правя Reinstal, не можах да намеря посочените команди, по всяка вероятност има разлика между тях в AutoCAD 2014 и AutoCAD 2012 с който аз работя. Другият ми въпрос е малко лаишки, но как се проверява:

  1. Провери дали в папката която си посочил по-горе в снимката в локацията на Authoring Palette file location, реално съществува този файл.
  Краси Кръстев:

  Здравей,

  По отношение на 3 - може ли да прикачиш снимка за да покажеш какво точно виждаш, би следвало да е съшото като при 2014.Тук сложи снимка и опиши какво точно се случва за да съм по полезен с Reinstal - a.

  По отношение на 5 - виж директорията която си посочил на снимката и C:\Documents ....... може директно да кликнеш два пъти (или да кликнеш и да натиснеш F2) следва да копираш адреса (снимка 1 позициия 1).

  Снимка_1

  След това в browser- a поставяш директорията с paste (снимка 2 позиция 1) натискаш Enter и вече си в директорията.След което съответно проверяваш файла в директорията дали го има или го няма.

  Снимка_2

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, струва ми се че съм те подвел с предишния въпрос, сега ще опитам отново. Когато отворя Control Panel не намирам следващата стъпка Programs. намирам я от бутона Start, но там не намирам Programs and Features. за да продължа по описания път от теб.

  Краси Кръстев:

  Кликни на Switch to category view (снимка 1, която си показал) и следва да го видиш панела.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, изпълних твоето предложение, но отново не мога да намеря посочения панел. Работя с Microsoft Windows HP Professinal V.2002

  Краси Кръстев:

  В тази версия на Windows Add or Remove Programs е панела съдържащ инсталираните програми на компютъра.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, благодаря ти за всичките съвети , които ми помогнаха да се справя със предложените варианти, но се налага да опитам един REinstal. По всяка вероятност предполагам ще се загубят настройки и библиотеки, които съм събирал от показаните уроци до сега. Има ли вариант да ги запазя, понеже във фирмата нямам колега да работи на AutoCAD, от когото след това да ги копирам.

  Краси Кръстев:

  Да разбирам, хубаво си се сетил че ще загубиш някой настройки.

  Ами може да си запазиш файловете за палетите, настройките за бързи клавиши и т.н.

  Във Files (снимка 1 позиция 2) раздела Options прозореца (снимка 1 позциия 1) може да видиш директориите къде точно се намират палетите ти, съответно да им копираш файловете с палетите на един диск (флашка или някъде другаде на компютъра)

  Снимка_1

  В тази тема:

  Как да възстановя файла ACAD.PGP?

  може пък да погледнеш как стоят нещатата с прехвърлянето на бързите команди.

  По отношение на стиловете, ако си ги запазил в плаетите, следва да си ги запазиш, ако не просото запази един чертеж съдържащ всички стилове, блокове и т.н. който си натрупал във времето и така ще можеш да си ги имаш на кой да е компютър.

  АКо имаш затруднения или си изпуснал нещо което ти трябва пиши, ще ти изпратя и ще помогна.

 • Защо излиза това съобщение на екрана?

  Альоша Исаев:

  Здравейте, въпроса ми не е по темата, но от известно време на екрана се появява следното съобщение. , когато продължа излиза следващото и понеже не съм на ти с английския не знам какво да предприема. Нужен ми е съвет, какво да предприема за да не ми излиза постоянно на екрана. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша.

  Това е покана за добавяне на една млака добавка (тип плъгин) който да те известява (получаваш нотификация) за интересни и полезни практични съвети от форума и блога на Aula.

  На екрана трябва да имаш някъде бутон на който да пише Apply ИЛИ Allow.

  Натскайки този бутон следва да получаваш съобщения от Aula с полезна информацията. Съобщенията ще ти се появят обикновено в долния десен ъгъл на интернет browser -a ти (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Кликвайки на това съобщение, следва browser - a ти директно да отвори страницата с това съобщение. В случая е трик от блога на Aula.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси, ще се възползвам от тази новост, което препоръчвам и на другите участници. Спорен ден.

 • Може ли във "Visibility" вместо да начертаем обект, да го преместим?

  Георги :

  Здравейте, За да мога да работя с параметър "Visibility", задължително ли трябва да чертая елементи? Примерно. Имам няколко подобни блока, които искам да обединя: Да кажем че това са три блока с легла и нощни шкафчета, един път от ляво, един път от дясно и един път от двете страни. Искам тези три блока да ги направя в един с помощта на "Visibility". Отварям единия в редактора, правя ново състояние, в него нощното шкафче не би трябвало да бъде евентуално от дясно, а от ляво. Премествам го с "Move" но при теста на блока не се получава нищо Може би при "Visibility" не могат да се преместват обекти или аз нещо греша. Пробвах файла от урока да начертая прозорец във вратата и там всичко се получи. За да направя моите блокове как е най добре да постъпя. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Когато използваш visibility може да покажеш или да не покажеш даден обект (да речем обекта е една линия) в някое от създадените състояния, НО дадения обект не може да бъде на различни места в различните състояния.

  Т.е. ако имаш маса в дясно и маса в ляво изчертана с няколко полилинии, трябва да я имаш и от двете страни като обаче в едно състояние ще направиш видими обектите изграждащи масата стояща от дясно, а за другата видимост само обектите изграждащи маса в ляво ... леглото е константен обект който ще се вижда в всички изгледи.

  Георги :

  Благодаря Краси

  Николай Николов:

  Здравейте! Да добавя нещо към казаното от инж. Кръстев. Освен да бъде видима част от даден блок в дадено състояние може да и се зададе и действие преместваве, разтягане, ротация и даже и флип. Като всички тези действия трябва да бъдат видими в съответното състояние за съответната част. Тогава вече удоволствието е пълно. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Да определено тогава удоволствието е пълно :)

  Ето една тема в която е коментирано точно тази комбинация на visibilty с други действия.

  Как да имам едно действие в няколко visibility-та?

 • Защо не позволява blockedit? 

  Василена:

  Здравейте! Мисля, че проблема се вижда най-ясно със следните две снимки:

  Опитах да въведа друга стойност (1 или 2), но нищо не се промени.

  Краси Кръстев:

  Здравей, изпиши в командния ред BLOCKEDITLOCK и задай стойност 0, сега най-вероятно тази стойност е 1.

  Василена:

  Получи се ! Наскоро си преинсталирах Аутокад и явно ще имам доста такива разминавания .

  Краси Кръстев:

  Супер!

  Да има такава вероятност при положение че е направена преиснталация, макар че тази променлива по порадразбиране винаги си е 0.... интересно

  Може да се е променила ако е използван някоя auotlisp програмка касаеща някой блок.

 • Как да маркирам САМО конкретни видимости?

  VAiOS:

  Чудесна е възможността, която дават динамичните блокове - да имаме десетина блока в един. Но какво става ако искам да маркирам/селектирам САМО блоковете от определена видимост. Ще използвам за пример файла към урока. Да кажем, че съм маркирал с Quick Select всички блокове с име "A-vrata-Interior" - Снимка 1

  този блок има ТРИ видимости (Visibility states): Гладка врата, Единично остъкление и Тройно остъкление - Снимка 2

  Някой знае ли лесен начин, чрез който да селектирам всички врати, които са с Тройно остъкление? Очакваният резултат - Снимка 3

  Живка Костадинова:

  Здравей, VAiOS! Решението според мен е следното: За всяка видимост си създаваш слой. 1. Слой за Гладка врата 2.Слой за Единично остъкление 3. Слой за Тройно остъкление Слагаш си конкретните врати в съответния слой и тогава вече със Select Similar всичко ще си е наред... Дано това да е от помощ. Приятен ден!

  VAiOS:

  Живка, благодаря за бързия отговор. За съжаление това решение не е приложимо за мен. Не виждам как може да стане това с помощта на слоеве. Може би така съм си задал въпроса, че не е станало ясно каква ми е идеята. Примерно съм използвал въпросния блок "A-vrata-Interior" в един чертеж N на брой пъти. Искам да разбера колко от вратите са, примерно, с тройно остъкление. Data extraction не ме устройва напълно, защото освен, че искам да разбера каква е бройката, искам и да ги маркирам,т.е. да имам селекция, за да мога с едно движение в палета Properties да ги сменя на гладки врати примерно.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Живка и VAiOS

  и от мен!

  (defun c:SVIS (/ LM:getvisibilityparametername _curvis curvis e en ess ssvis)
  
   ;; Get Visibility Parameter Name - Lee Mac
   ;; Returns the name of the Visibility Parameter of a Dynamic Block (if present)
   ;; blk - [vla] VLA Dynamic Block Reference object
   ;; Returns: [str] Name of Visibility Parameter, else nil
  
   (defun LM:getvisibilityparametername (blk / vis)
    (if
     (and
    (vlax-property-available-p blk 'effectivename)
    (setq blk
        (vla-item
       (vla-get-blocks (vla-get-document blk))
       (vla-get-effectivename blk)
        )
    )
    (= :vlax-true (vla-get-isdynamicblock blk))
    (= :vlax-true (vla-get-hasextensiondictionary blk))
    (setq vis
        (vl-some
       '(lambda (pair)
        (if
         (and
        (= 360 (car pair))
        (= "BLOCKVISIBILITYPARAMETER"
          (cdr (assoc 0 (entget (cdr pair))))
        )
         )
          (cdr pair)
        )
       )
       (dictsearch
        (vlax-vla-object->ename (vla-getextensiondictionary blk))
        "ACAD_ENHANCEDBLOCK"
       )
        )
    )
     )
      (cdr (assoc 301 (entget vis)))
    )
   )
   (defun _curvis (_e _vn)
    (vlax-get
     (vl-some '(lambda  (l)
       (if (eq _vn (vla-get-propertyname l))
        l
       )
      )
        (vlax-invoke _e 'GetDynamicBlockProperties)
     )
     'Value
    )
   )
   (if
    (and (setq e (ssget "_:S:E" '((0 . "INSERT"))))
     (setq
      en (vla-item (vla-get-blocks
         (vla-get-ActiveDocument (vlax-get-acad-object))
        )
        (setq effname
            (vla-get-EffectiveName
           (setq e (vlax-ename->vla-object (ssname e 0)))
            )
        )
       )
     )
     (minusp (vlax-get en 'IsDynamicBlock))
     (setq visname (LM:getvisibilityparametername e))
     (setq curvis (_curvis e visname))
     (setq ssvis (ssadd)
        ssx  (ssget "X" (list (cons 2 (strcat effname ",`*U*"))))
     )
    )
  
     (repeat (setq i (sslength ssx))
      (if (and (eq (vla-get-EffectiveName
         (setq es (vlax-ename->vla-object
           (setq ess (ssname ssx (setq i (1- i))))
            )
         )
        )
        effname
      )
      (eq (_curvis es visname) curvis)
      )
     (ssadd ess ssvis)
      )
     )
   )
   (if curvis
    (sssetfirst nil ssvis)
   )
   (princ)
  )
  

  Ето един lisp който ще свърши работа.

  Зарежда се като стандартен lisp, стартира се с командата SVIS , действа на следния принцип - стартира се избира се един от блоковете в дадения Visibility state и съответно селдва автоматична селекция на всички блокове с това isibility.

  Лека и спокойна вечер :)

  Живка Костадинова:

  Благодаря, Краси. Наистина полезен lisp. Аз до сега си използвах тактиката със слоевете.

  VAiOS:

  Краси, благодаря. Изглежда обещаващо, но при мен не се получава :( Стартирам lisp-а; маркирам блока и нищо не се случава. С F2 вадя следната информация "; error: bad argument type: VLA-OBJECT nil"

  На какво може да се дължи?

  Краси Кръстев:

  Здравей, VAiOS.

  Пробвай да изтеглиш lisp - а от тук:

  SVIS.lsp

  и го зареди и виж какво ше стане.

  При мен работи, когато се копира лисп така както съм го поставил по - горе понякога се допускат грешка по копирането ... случвало ми се е така че така като е във файл, този пропуск може да се елеминира... така че тествай с файла :)

  VAiOS:

  Благодаря за съдействието, Краси. Изтеглих lisp-a, но няма промяна. Пак същото съобщение вади. Може ли проблема да са системни променливи или нещо подобно?

  VAiOS:

  Лисп-а е много полезен!

  Това, че "не тръгва" при мен се оказа супер частен случай, тоест, проблем има само този файл, този блок, на този компютър. На други машини или с други файлове си работи, при това чудесно!

  Искам да обърна внимание на една особеност в начина на работа на лисп-а.

  Търси НАВСЯКЪДЕ!

  което значи и в моделното пространсто, и във всички лейаут-и.

  Това за мен се оказа много важна особеност, защото го използвам и за преброяване на количества. Когато имаш един блок на няколко места(model + layout), а искаш да брои само тези в model-а, съответно стават грешки. След като разбрах това, и то по трудния начин :) , за мен решението е да вкарвам в блок тези блокове, които не искам да бъдат броени.

  Краси Кръстев:

  Здравей, VAOS.

  Препоръката ми е, и то не само в този случай, е да не слагаш нищо в Layout -a, което да е извън viewport -a.

  Имам предвид че ако в Layout-a имаш само vieport - ти, те реално гледат в моделното пространство и съответно елементите дали са погледнати през viewport или през моделното пространство ... те реално са само и единствено в областа на моделното пространство и няма как да се преброят повторно.

  АКО обаче дадения блок е поставен в Layout - a, като обект сам по себе си, то той вече е част от Layout - a, и тогава вече си е отделен обект, който следва да влезне в бройката при преброяването.

  VAiOS:

  в моя случай в Layout-a освен viewport имам рамка с антетка по шаблон. Като част от него е и Легенда, съдържаща блокове, които подлежат на броене.

  Принципно сe стремя да няма други елементи в Layout-a, но в случая в рамката стоят неща, които са еднакви за всички чертежи от типа.

  Краси Кръстев:

  Рамка и антетка са определено добра практика да са на блок, най-вече антетка. Това вече определено е малък проблем ако имаш 20-тина Layout - a .

  VAiOS:

  SVIS и кирилица НЕ са добра комбинация!

  Забелязах, че когато името на параметъра на видимостта (Visibility Parameter) и на самата видимост (Visibility state) е на кирилица - НЕ работи коректно. Или изписва грешка, или селектрира всички видимости, вместо само маркираната. Преименуването на латиница оправя нещата.

  От доста време се чудех защо, тази иначе супер полезна лисп програмка, прави проблеми и случайно установих, че точно кирилицата е проблема.

 • Как да променям височината на атрибут в различни видимости?

  Йорданка Енчева:

  Здравейте, създавам си блок с 3 различни видимости също така и атрибут към всяка видимост, но искам височината на атрибута да се променя като променям видимостите. При създаване на атрибута му дефинирам височина на текста и също така да бъде видим само в конкретната видимост, и така и за 3те ми видимости. При тест на блока в различните видимости ми се променя съдържанието, но атрибута си остава във всички с една и съща височина. Моля за помощ.

  VAiOS:

  Здравейте, Йорданка. Всъщност за 3 независими атрибута с различно съдържание и име ли става въпрос или идеята е да има към всяка видимост атрибут с едно и също съдържание, но с разлина височина на текста? Като цяло комбинацията - атрибути и динамичен блок си е предизвикателство и не винаги се държи както очакваме :) Ако се знае повече конкретика съм сигурен, че ще се намери решение. Може да качите линк към файл съдържащ блока, разбира се ако това е допустим вариант.

  Йорданка Енчева:

  Здравейте, да идеята е да има атрибут с едно и също съдържание, но с разлина височина на текста в различните видимости.

  VAiOS:

  В такъв случай възможен вариант е да се създадат 2 атрибута. Те да са с различна височина като единият да е водещ, другият - следващ (master/slave) тоест следващия ще взема автоматично стойността на водещият като това може да стане чрез insert field. Как става това е описвано вече в следната тема, която препоръчвам да се прегледа [Как да оправя с атрибут и видимост при блоковете?}(https://aula.bg/question#id-123443200001) Утре ще се опитам да кача два примерни блока.

  VAiOS:

  корекция в линка :)

  В такъв случай възможен вариант е да се създадат 2 атрибута. Те да са с различна височина като единият да е водещ, другият - следващ (master/slave) тоест следващия ще взема автоматично стойността на водещият като това може да стане чрез insert field. Как става това е описвано вече в следната тема, която препоръчвам да се прегледа

  Как да оправя с атрибут и видимост при блоковете?

  Утре ще се опитам да кача два примерни блока.

  VAiOS:

  Както обещах, модифицирах мой блок в два варианта.

  Първият е с водещ атрибут-Мaster и един следващ-Slave. Хубавото е, че каквато стойност се запише за Master, такава се появява и за Slave...но едва след REGEN разбира се. Неудобното е, че атрибута, който е Master не се вижда във видимостта, в която е Slave и съответно трябва да смениш първо видимостите ако искаш да запишеш нова стойност на атрибутите. Ето линк за сваляне на файл с блока Master-Slave

  Вторият го направих, за да отстраня неудобството на предния и съответно на мен повече ми харесва. Той има 3 атрибута - един Master и 2 Slave. По един Slave за всяка различна височина на текста. Запазва се удобството от предния блок, но Master-a е достъпен за редактиране и от двете видимости и съответно може да бъде сменен по всяко време. Slave атрибутите следват промяната след Regen. Трябва да се внимава и да се пише само в Master атрибута (тук е с име ATT_VALUE) в противен случай ще изчезне "магията" на следването. Eто линк и към втория блок Master-Slave-Slave

  Надявам се да съм дал полезна идея :)

  Йорданка Енчева:

  Много благодаря! Веднага ще пробвам и с моят блок.

  Антони Радованов:

  Защо просто не създадете анотативен блок с атрибут, ефектът ще е същия. Каква е целта на това да имате различни големини на атрибута. Единственото което мога да отгатна е за различни мащаби, а за това се ползва анотативен блок. Ако намерението е било друго, моля обясни!

 • Как да променям височината на атрибут в различни видимости?

  Йорданка Енчева:

  Здравейте, създавам си блок с 3 различни видимости също така и атрибут към всяка видимост, но искам височината на атрибута да се променя като променям видимостите. При създаване на атрибута му дефинирам височина на текста и също така да бъде видим само в конкретната видимост, и така и за 3те ми видимости. При тест на блока в различните видимости ми се променя съдържанието, но атрибута си остава във всички с една и съща височина. Моля за помощ.

  Галина Петрова:

  Здравейте! Защо при преместване с 30см във вертикала, се местят и хоризонталните линии? Не съм задала функцията за прилепване. Малко извън темата....