Автоматично изчисляващи се атрибути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Има ли възможност да се направи да работи и при вкарване на блока с Insert?

  Велизар Димитров:

  Когато копираме така направения вече готов блок всичко работи нормално и е много удобно. Но когато вкараме блока с Insert се налага всеки път наново да попълваме формулата в атрибута...

  Иван Цукев:

  За съжаление на този етап това е ограничение вътре в AutoCAD и не е възможно.

  Блокът трябва да се копира, а не да се insert-ва.

  Надявам се да помислят по въпроса в следващите версии.

  Лидия Богомилова Стойчева:

  Здравей! Опитах да направя следния блок с автоматично изчисляващи се атрибути. Линия, на долния край на която имам зададен размер. Дължина на линията, която ще се мени. И размера, който ще се получи в горния край да се получава като сбор от долния размер и дължината на линията. Вкарвам field и т.н. На preview на менюто на field виждам промяната на числата, но сбора не се получава. На негово място се изписва цифрата на последно избрания обект. Пробвах - от горния размер да извадя долния, тогава се получава. Пробвах и на Вашия чертеж. Ако поискам да събере кота дъно+Н канал се получава същия ефект като с моя блок. Дали събирането като команда не е валидна в случая. Или аз бъркам някъде? Не съм измислила къде ще намеря приложение в моята работа на тези автоматично изчисляващи се атрибути, но много ми харесаха.

  Борислав Б. Хъшовски:

  Събирането като команда е напълно възможно. Проблемът при събирането на кота дъно с дълбочина на шахтата идва от това, че стойността по подразбиране на атрибута ""кота дъно" е останала поле. Ако се поправи на обикновено число - примерно "0" нещата ще станат.

 • Как да достигнем атрибутите на вложен блок?

  Румен Драганов:

  Как можем да зададем стойност на атрибутите на блок, например вертикална кота, вмъкнат в по-голям блок, например някакъв разрез?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  един от вариантите е да влезнеш в Edit режим нa "големия блок", като този Edit режим нека да е In Place ( десен бутон върху блока Edit Block in Place - снимка 1.)

  На снимка 2 те пита какво точно искаш да променяш - избираш големия блок.

  След като си в режим на Edit - снимка 3

  Ако избреш по - малкия блок ( в случая шахтата ) и както стандартно се прави кликнеш два пъти върху "малкия блок " следва да ти се отвори прозореца за редакция на атрибутната информация - снимка 4.

  Променяте атрибутна информация и записвате, след това обаче много е важно да натиснете Save - снимка 5 - за да се запазят промените.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Румен Драганов:

  Благодаря, тайничко се надявах да има и по-лесен начин. Този го знам...

 • Има ли възможност

  инж.М.Линдов:

  Здравейте може ли да се вкарват и по сложни формули освен с + и -

  Краси Кръстев:

  Здравей, колко по - сложни и какво точно искаш да направиш ?

 • Как да заключим атрибут?

  Николай Стоилов:

  Възможно ли е да заключим атрибут, който е във функция на някакви други атрибути? Примерно случая от видеото - да се заключи "Кота дъно", за да не я променим без да искаме в процеса на въвеждане на данни?