Мерни единици и тънкости при създаването на блокове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди към урока:

[B] BLOCK - създаване на блок

UNITS - задаваме в какви мерни единици е чертежа

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя стъпка е задължителна при създаването на блокове?
Да проверим дали мерните единици (units) са коректно зададени
Да проверим дали мащабите (scale list) са коректно зададени
Да проверим дали в options има път към директорията с блокове

Въпроси и отговори

 • Description

  Мая Паскова:

  Kак може да добавим описание на вече създаден блок?

  Иван Цукев:

  Пусни командата BLOCK без да избираш обекти.

  Вместо да задаваш ново име, просто от падащото меню избери блока, който искаш да редактираш и ще се появят неговите характеристики.

  Въведи описанието и задай "ОК". След това програмата ще те пита дали да предефинира блока и избери опцията "REDEFINE"

 • Блоковете трябва да са Unitless или нещо друго?

  Мая Паскова:

  Повечето блокове в нашата фирма cа юнитлес. Ние работим предимно в хартиеното пространство. Предполагам, че блоковете са направени юнитлес, за да изглеждат добре разпечатани тъй като работим и в двете мерни единици - метрична и имперична.
  Има ли някакви особености, с които трябва да се съобразявам при вмъкването им и не е ли по-добре да ги пренаправя в някаква мерна единица?

  Ivan:

  Unitless е интересен въпрос.

  Има unitless блокове най-често по две причини: 1. Защото това са останали много, много стари библиотеки от първите версии на AutoCAD 2. Защото хората не знаят как да ползват units

  Знам, че някои огромни бюра в щатите предпочитат unitless блокове, просто защото не могат да се оправят със фирмените си стандарти по друг начин, но по-скоро не съм съгласен с техните аргументи.

  Според мен, не трябва да има unitless блокове.

  Когато имаме unitless блокове, AutoCAD взима настройките от Options и ползва зададените по подразбиране мерни единици. Тоест, ние можем да зададем - всички блокове които са unitless да се примат че са в метри например. Това става в Options -> User Preferencies -> Insertion Scale и там пише "Default Settings when units are set to unitless".

  Тоест, когато имаме unitless, ние казваме на AutocAD "няма да ти кажа в какви мерни единици е блока".

  След това като вкарваме unitless блок от друг файл, AutoCAD вижда, че не са зададени мерни единици и ти казва "ами аз пък тогава няма как да разбера в какви мерни единици е блока и ще ползвам мерните единици по подразбиране" (тези от options)

  В заключение: По-добре е когато знаем на мерните единици на един блок е много по-добре да му зададем мерните единици.

  Елица Енчева:

  Няколко пъти изгледах уроците за вмъкване на блок, но аз също имам проблем с unitless. Моя чертеж е настроен в милиметри и искам да вкарам 3Д блок от сайта на autodesk, който е unitless. Направих настройките в options да ми вкарва винаги в мм, но блока не се премащабира.

 • В старата платформа видео уроците не тръгват?

  Иван Стоев:

  В новата платформа видео плеарът може ли да увеличи на цял екран?

 • Как да реша следния проблем, описан по долу?

  инж.Камелия Станкова:

  Здравейте, имам следния проблем, след работа от страна на колеги в един чертеж затваряйки го и след това отваряйки го нищо не се визуализира в моделното пространство.При маркиране на всичко с contr+A, се маркират 2080 обекта, но по никакъв начин не мога да ги видя. Единственото място на което мога да ги видя е в object viewer. Не мога да разбера от къде може да идва проблема, всичко е пуснато, няма замразени слоеве, няма скрити и т.н. Прикачвам снимка. Ще бъда благодарна, ако някой открие какъв е проблема! :)

  Веселина Димитрова:

  Според мен, някъде, далече от Вашия чертеж има друг обект (например дименсия, блок или каквото и да е) и така чертожната Ви област се е разширила, а обектите спрямо нея са станали много малки и за това не ги виждате. Ако дадете ctrl+a и се вгледате добре в екрана, (обикновено чертежът е в единия ъгъл, а излишният обект в другия) ще видите селекциите. Започнете да приближавате към едната от тях, ако е излишният обект го изтрийте и пак дайде zoom all. Ако няма други излишни обекти, би трябвало да се появи чертежът. Друг вариант в Layout-а да оградите чертежа си с например много дебел и голям donut в ярък цвят и най-вероятно ще успеете да го видите някъде в model space-а. Но така или иначе е добре да потърсите и изтриете излишните обекти, за да не се налага всеки път да търсите чертежа.

  Tania Georgieva:

  Възможно е чертежа и фона на моделното пространство да са еднакви - т.е. черно върху черно.