Принципи на анотативните мащаби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди от урока

SCALELISTEDIT - редакция на списъка с мащаби; добавяне и изтриване на мащаби.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
За да създадем мащаб в списъка с мащабите 1:1000 за чертеж в метри, какво трябва да въведем?
1 Paper units = 1 Drawing units
1 Paper units = 1000 Drawing units
1 Paper units = 100 Drawing units
1 Paper units = 10 Drawing units
 
За да създадем мащаб в списъка с мащабите 1:75 за чертеж в сантиметри, какво трябва да въведем?
1 Paper units = 7.5 Drawing units
1 Paper units = 75 Drawing units
1 Paper units = 0.75 Drawing units

Въпроси и отговори

 • Защо е необходимо да се задава един Paper Unit на колко Drawing Units е равен?

  Соломон:

  Защо е необходимо да се изчислява и задава 1paper units на колко Drawing units е равно.
  Нали за това за съответния чертеж сме задали на AutoCAD че сме избрали с какви единици ще работим ( милиметри, сантиметри или метри....)
  Според мен е достатъчна информацията с какви единици ще работим в чертежа и за избран мащаб AutoCAD да може да се справи...

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако под задаване на мерни единици  в съответния чертеж в AutoCAD имаш предвид командата Units и след това задаване на единици ( милиметри, сантиметри и т.н ), не си хванал основната концепция на мащабите в AutoCAD, а именно че AutoCAD разпознава само Drawing units тоест това са неговите units ( единици ), които той възприема, затова и основно правило е чертае се 1:1 ( ако си в метри и имаш дължина 150м, задаваш линия с 150 drawing units).Необходимо е да се изчислява и задава 1 paper units на колко Drawing units е равно в мащабите - ще дам прост пример в урока за Принципи на анотативните мащаби за мащаб 1:50 се задава 1 paper units = 5 drawing units, като тоно в този чертеж се чертае 1:1 и съответно в сантиметри, обаче ако чертаеш в 1:1 в метри, ако 1 paper unit  бъде равен на 5 drawing units, то мащаба реално ще бъде 1:5000, когато тръгнеш да принтираш.Ако имаш възможност прегледай наново уроците за мащаби и за принтиране от курса AutoCAD Формула 2D и ще видиш какво точно имам предвид.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Соломон:

  Здравей и благодаря за отговора.
  Точно това имам предвид че в Units като задам единиците с които ще се чертае "AutoCAD"  може да знае че в 5метра се съдържат 5000mm. Иначе съм разбрал от урока какво трябва да се направи за да работим коректно с анотативните мащаби но просто не ми допада стори ми се че е недомислено.Може да не съм прав но реших да споделя.

  Elena:

  здравейте, към тази тема, може ли да попитам, ако съм чертала план 1:1(5м-5 единици в аутокад), но в мерни единици ми стоят mm, после при принтиране  в мащаб 1:50, трябва да задам, че 1mm от действителността е 0,05 единици в аутокад или греша...

  Краси Кръстев:

  Здравей,Елена не грешиш ако чертаеш едно към едно в твоя случай 5 метра = 5 Units ( което едно от основните правила за спестяване на главоболия в AutoCAD при плотиране ) мащаб 1:50 в такъв случай означава че един paper units ще бъде равен на  0.05 Drawing units ( виж снимката в кяото съм си направил мащаб 1:50 ( ако чертая в метри )).

  Elena:

  :) благодаря ви!


 • Как се правят оразмерителните линии анотативни?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Какви правила трабва да следваме при създаване на анотативни оразмерителни линии - dimension?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Никола.

  Ето едно предложение:

  Правиш си оразмерителната линия едно към едно и съответно с настройки които ти изглеждат добре при едно към едно, имам предвид - продължения, размер на символи, offset на текст от основната линия и т.н. и съответно слагаш текст който да има нормална височина височина 2,4 /2,5/ в мащаб 1:1 и готово . Няма нещо по-специфично, освен може би че ако сложиш анотативен текст в Text полето на оразмерителните линии, то фиксираш зададената височина на този анотативен текст, т.е. не можеш да променяш височина, дори и в пропертиес да въведеш друга стойност, винаги се взима съизмериомостта от зададения анотативен текст.