Автоматично подравняване на блокове чрез alignment параметър

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Забележка:

По време на записа изписвам цялата команда insert по "вреден" навик. Не е необходимо да правите същото, само бързият клавиш "i" ще пусне insert.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво действие (action) ни е необходимо при използването на alignment параметър?
Не се слага никакво действие за този параметър
Действието (action) alignment
Действието (action) rotate
 
Чрез кой параметър можем да използваме подравняне при динамичните блокове?
Чрез параметъра alignment
Чрез параметъра linear
Чрез параметъра visibility

Въпроси и отговори

 • Здравейте

  Светослав:

  Ако имаме блок стрелка с атрибут някакъв номер които променяме при всяко въвеждане на блока, може ли атрибута (номерацията) да остава винаги хоризонтално разположена?

  Иван Цукев:

  Ако се направи действие за ротация за стрелката и се върти с него, а не се избере атрибута (тоест не се включва в действието), то атрибутът би си останал хоризонтален.

  Николай Николов:

  Вместо блок ползвай Мултилидер. Текста винаги е хоризонтален и имаш най-различни модификации на Мултилидери. За целта съм си направил палета с Мултилидери с различни текстове и направо си ги дърпам от палетата. Става въпрос за наименования на различни видове линии.

 • Не мисля, че това е решението

  Светослав:

  Проблема е, че при задаване на параметър Alighment не се избират обектите за които да действа, а действа за целия блок?

  Иван Цукев:

  За параметъра alignment не се задава действие. При задаването на действие се избира за кои обекти да важи това действие.

  В случая след като не избираме действие, няма как да изберем за кои обекти да важи alignment параметъра и той реално важи за целия блок.

  Предполагам, че това е направено умишлено, защото ако изберем да действа само за част от блока, то една част би се подравнила, а друга част от блока би си останала на мястото, което не се сещам в кои случаи би имало практическо приложение.

  Светослав:

  Ами приложение има при изготвянето на доклади за здравината на корабния корпус мога да ви изпратя снимки за да можете да ме разберете, но тук няма как да ги прикача.

  Иван Цукев:

  Изпрати ми блока на ivan@cadtaini.com с описание какво искаш да се получи от него и ще се опитам да ти помогна.

  Алексия:

  ти си пича

 • Ъгъл на завъртане

  инж. Нели Георгиева:

  Здравейте! Изпълнявам упражнението по същия начин, но когато вкарвам редактирания блок с параметър ARRAY в командния ред ми иска да въведа ъгъл на въртене /Specify rotation angle/. Не е проблем да посоча ъгъл, но искам да знам с каква настройка мога да променя това. Благодаря Ви предварително!

  Цанко Дилов:

  Здравей Нели, Динамичен блок с ARRAY е в предния урок, но дори блок с ALIGNMENT може да се вкара под произволен ъгъл, независимо че е създаден с прав ъгъл за прилепване. Това става с посочената отметка в палетата на добавения скрийншот. Разбира се стрелката е голяма, защото е в метри, а масата е в сантиметри.

 • Защо текста не остава в центъра?

  Соломон:

  Защо при настройка на атрибута текста да е в центъра с промяна на правоъгълника (XY параметър)  текста не си остава в центъра.Понеже не ми се получи добавих параметър "point" с действие "move" за да мога да намествам текста в правоъгълника. Или има по правилен начин?

  Краси Кръстев:

  Здравей, начин който си предприел е един доста добър вариант на решение на проблема (point + move ), има и друг вариант ( виж снимка 1 ) на параметъра на Lock possion  да зададеш No,тогава атрибута ще е свободен и няма да е с фиксирано местоположение ( снимка 2 ) изглежда като свободен текст.Аз лично бих ти препоръчал обаче първия вариант ( point + move ), тъй като има случай който изискват атрибута да е с Lock possion, затова ако искаш да си го местиш point + move e добрия вариант.Aко обаче искаш текста да стой винаги в центъра на правоъгълника има малко по различна "хватка" изгледай Урок 4 от Mодул 5 от курса за бързи библиотеки с блокове и ще разбереш каква е идеята.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Соломон:

  Благодаря