Динамичен блок с оразмерителни ограничения и действие "block properties"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как при промяна на геометрията на блока да се премести точката на вмъкване в център на тежестта?

  Жеко Тонев Тонев:

  Как е възможно ли е при промяна на геометрията, точката на вмъкване да се променя спрямо центъра на тежестта на новата фигура ?

  Иван Духлаков:

  Може да се постигне при правилни фигури. Например правоъгълник му е зададена точка на вмъкване (допълнителна) в центъра.


  Действие за разтягане разтяга правоъгълника в едната посока,а точката си остава. Тогава можем да добавим второ действие с коефициент 0.5, което да премества и точката на половин разстояние, за да е винаги в центъра на тежестта.

  Тоест за всяко действие което променя фигурата трябва да добавим още едно действие, което да мести и точката за вмъкване да е в центъра на тежестта.
  инж. С.Цонков:

  мисля,че е възможно фигурата да се промена спрямо определения център на тежестта, който да бъде и базова точка. Ако сме в 2D, правиме "стреч" в четирите посоки. Това ще важи само при симетрични фигури(профили).

  Николай Николов:

  Освен това трябва да се зададе средна точка на разтягане. Тогава разтяга симетрично. Става в блок едитор , маркира се линята на разтягане,  пропъртис , в Misc-Base location-Midpoint

  Tania Georgieva:

  Разтягане в четири посоки е Скел.

 • Как да направим профил с неправилна форма ?

  Vchelsea:

  Може ли да се направи профил с неправилна форма? Примерно правоъгълен трапец с различна дължина на основите

  Краси Кръстев:

  Здравейте, няма проблем да се направи. Много важна селекцията, да на stretch -a. Пробвай се да го нарпавиш и ако се затрудниш на някоя стъпка и зациклиш пиши тук в тази тема.

 • Защо ограниченията създадени в блока стоят сиви?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, създавам ограниченията в самия блок, но в Parameters Manager / Show остава - No и не са активни ? При създаването им са сиви, а не сини.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Много е важно откъде точно създавате ограниченията докато сте във блока.

  Идеята е да се създават от контекстуалното меню ( снимка 1 позиция 1 ) Block Editor -a, да избере Linear ( снимка 1 позиция 2 ) и Dimensional ( снимка 1 позиция 3 ).

  Снимка_1


  Ако досега сте го правили от раздела Parametric - снимка 2, докато сте била в режим на редакция на блока, то ограниченията са ставали сиви и съответно в Show са били неактивни - NO.

  Снимка_2


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Албена Стойкова:

  Благодаря Краси, това е !