Особености при вкъкване на блок в чертеж

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Комадни към урока:

[I] INSERT - вмъкване на блок

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя е командата за вкарване на блокове в чертеж?
Командата Insert
Командата Import
Командата Paste
 
Ако имаме блок и изтрием всичките му копия на чертежа, какво се случва с него?
Изтрива се визуално, но все още се помни във файла;
Изтрива се визуално и не се помни във файла;

Въпроси и отговори

 • Какви единици се задават?

  Альоша Исаев:

  Здравейте отново. Искам да използвам готов блок от упражнението с име CH1 , който е създаден в мерни единици Unitless а чертежа е в Centimeters. От урока не разбрах дали ако са различни да ги уеднаквя или това ще го направи AutoCAD автоматично. Също така при не активна отметка Explode се активира отметка Uniform Scale а в блока за масата тази отметка си стой не активна, което поражда следващия ми въпрос за какво служи тя?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  по отношение на отметка за Uniform Scale - най - вероятно не е активна защото е сложена отметка за анотативност на блока (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Ако махнеш тази отметка следва опцията да стане активна.

  По отношение на това каква точно е ролята на Uniform Scale опцията:

  Варинат 1

  Нека създадем един блок и сложим отметката Uniformly Scale - снимка 2.

  Снимка_2

  Избирам блока (снимка 3 позиция 1) и нека погледнем към мащабните числа на блока по отношение на XYZ координатите - снимка 3 позиция 1.Виждаме че само полето за оста X е активно (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  Съответно промяна в мащабното число по оста X, тази промяна ще се отрази и за Y и Z - снимка 4.

  Снимка_4

  Варинат 2

  Сега нека създадем същия блок само че БЕЗ да слагаме отметката за Uniformly Scale - снимка 5.

  Снимка_5

  Сега да селектираме блока и да видим какво е поведението на X, Y, Z мащабните числа.Всичките са активни - снимка 6

  Снимка_6

  Всички направления за промяна на мащабното число са активни.Промяната в дадено направление е само за направлението - снимка 7.

  Снимка_7

  Извод:

  Ясно се видя разликата с двата сравнителни вариант, когато сме сложили отметка на Uniformly Scale следва премащабирането във всички направеления да става по един същи начин, като това се контролира в направлението X.ЗАТОВА и тази отметка става нективна и ометната, защото в момента в който направим блока анотативен, при премащабириране е ясно че във всички направления това трябва да става по един и същи начин.


  По отношение на въпроса ти във връзка с това дали да зададеш мерни единици на блока, НАЙ - ВАЖНОТО преди да правиш каквото и да било е да влезнеш и да влезнеш в блока и да видиш в какви мерни единици е изчертан, дали е в сантиметри, дали е в милиметри т.е. да видиш съизмеримостта на блока и чак тогава прецени какви единици да му зададеш. Зададеш ли му правилните, тези в които е изчертан по правилото едно към едно в дадените мерни единици, следва всичко да работи идеално. Препоръката ми е да изгледаш отново урока за създаване на блокове.


  Надявам се да съм ти обяснил основните принципи по отношение Uniformly Scale и да съм те насочил в правилната насока на разсъждение по отношенеина мащабите и мерните единици в блокове. Ако нещо не е както трябва по отношение мерните единици в блока и срещнеш затруднения пиши ще помогна аз или някой друг от форума.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.


  Альоша Исаев:

  Благодаря за отговора Краси. Когато аз създавам блок нямам проблеми, все още ми е мътно когато използвам чужд блок в мой чертеж. Виждам че блока е начертан в Unitless и би следвало да го оставя със същите мерни единици макар, че чертежа ми е в Centimeters, ако имам проблем с големината мога да го коригирам с мащаба. Правилно ли разсъждавам?

  Краси Кръстев:

  Виж съизмеримостта на блока, ако размерите са му 10units на 10 units и според теб това отговаря на сантиметри, то го сложи в сантиметри.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси.

 • Защо не ми се виждат блоковете?

  Даниел:

  Създадох блок и после като отворя блока не ми се вижда.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Даниел.

  Боковете се пазят в паметта на чертежа.

  В твоят случай си създал блока в чертеж masa и след това го търсиш в чертеж Drawing2 ... реално създадения блок го няма в Drawing2 чертежа.

  Това което може да направиш е да поставиш блока в чертеж Masa и след това да го копираш в Drawing2 , тогава вече ще присъства в регистъра на чертежа и ще можеш да го намериш в менюто, което си посочил на снимките по-горе.

  Едно уточнение:: Веднъж копиран блока в чертежа и запазен чертежа, блокът остава там и дори да се изтрие в чертежа той остава в паметта му и може да се намери в менюто посочено по-горе от теб. Реално за да го изтриеш от паметта на чертежа трявба да използваш командата Purge.