Копиране, преместване и споделяне на палети с екип

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как преместваме палетите с инструменти на друг компютър?
Копираме файла с палетата на другия компютър
Копираме acad.pgp на другия компютър
Не може да преместваме палетите, те са вградени в AutoCAD

Въпроси и отговори

 • Какво е палета без мастерфайл?

  Румен Драганов:

  След като палетата не съдържа блоковете, които са подредени в нея, това не означава ли, че след преместване/ копиране тя ще остане само с иконите без връзка с реалните блокове, ако източникът (мастерфайлът) липсва или не е на същото място като в оригинала?

  Иван Цукев:

  Да,

  ако преместиш палетата на друг компютър, без да копираш и мастер файла към който е свързана - кликването на иконка няма да вкарва блок, просто защото не може да го намери.

  Дори да не ползваме мастер файлове, ако преместим палетата без да копираме файл от проекта, отново ще се получи този проблем.

  Това е още една причина да искаме да ползваме мастер файлове - можеш да копираш файла и имаш работещи палети. Ако не ги ползваме - трябва да си копираме всички чертежи от всички проекти.

 • Облачни услуги

  Жеко Тонев Тонев:

  Възможно ли е файла с палетата и чертежа към него да са качени в облачна услуга (примерно My Disk в Google)? И ако да, какви са стъпките за качването на файловете? Така мисля че ще се избегне да се търсят по компютри, дискове и т.н. мастерфайловете.

  Иван Цукев:

  Да, възможно е. Може да се сложи в облачна услуга или на сървър, ако се работи в екип, който е в един офис.

  Препоръчвам да не се копират палети, а да се стартира на чисто. 1. В опциите се сменя директорията на палетата с инструменти да сочи към директория в облака. По желание може да се остави и старата локална дирктория, както е в примера, но най-добре просто да се махне. 2. Палетата става празна и се създават палетите

  Конкретно Google Drive не препоръчвам. Такива мизерии ми е направил с файловете, че в момента имам 6-7 различни версии на Google Drive които ръчно трябва да синхронизирам. Ползвал съм почти всички облачни услуги и платената версия на Google Drive. В момента съм на платената версия на Dropbox и мога да кажа, че това е най-добрата услуга до сега, по ред причини.

  Eng. Slavtscho Slavev:

  А какво Ви е мнението за oblak.bg ?

 • Има ли друг инструмент за управление на Tool Palettes

  Исмаил Исмаил:

  Полезен е и инструментът Manage/(Customization)Tool Palettes за управление на Tool Palettes. Става за Export-Import на палети и други.


  Иван Цукев:

  Ти използваш ли този инструмент?

  Ако да, сподели твоя опит с него.

  Исмаил Исмаил:

  Да, аз използвам този инструмент и в следните картинки споделям моя опит.


  Стартираме Tool Palettes от Manage/(Customization).
  Ако искаме да експортираме някоя палета кликваме с десния бутон на мишката върху палетата, която искаме да експортираме в левия прозорец "Palettes:" и избираме Export... (Снимка 1). Записваме файла в избрана папка с разширение ***.xtp (Снимка 2). След експортиране на палетата AutoCAD генерира една папка, която съдържа картинките на блоковете и стиловете на експортираната палета.
  Ако искаме да импортираме палета кликваме с десния бутон на мишката върху някоя от палетите в левия прозорец "Palettes:" и избираме Import... (Снимка 3). Избираме палетата с разширение ***.xtp и кликваме на Open. Така палетата се импортира и се появява в левия прозорец "Palettes:", появява се и в TOOL PALETTES и в системната папка на AutoCAD за палети с инструменти (Снимка 4 и Снимка 5).
  Може да изтрием и палети с инструменти по същия начин с десен клик върху палетата и кликнем на Delete. След изтриване на палета по този начин палетата се изтрива от прозореца на Customize, TOOL PALETTES и системната папка на AutoCAD за палети с инструменти.
 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ако имаш предвид това, което е споменато в урока: Прехвърляне на стилове и палета с инструменти от курса AutoCAD формула 2D, става дума за текст и оразмерителни линии. При тях е малко по-особено, трябва изрично да е създаден предварително стил който да е анотативен, да е със същото име, за да може при вмъкването на тескт например той да се приеме като анотативен.С една дума трябва да си създал стила и той да анотативен, именно поради това в урока се казва изричо че трябва да се копират анотативните текстовите стилове за да се създадат в чертежа и при вмъкване от плаетата, те да се вмъкват като анотативни, макар пак да не е задължително тъй като има трик който се споменава в урока или може пък да погледнеш тази тема тук:

  Как се сменя скриптът за неанотативен стил?

  Промяната името на палетата или местоположението ѝ, би изграло неприятна роля, когато ползваш палетата от server.

  Надявам се това да е бил проблема и да съм помогнал с отговора.

  Николай Николов:

  Здравей, при вкаран блок в палетата който не е анотативен не може да се промени в Пропъртис, защото Анотативноста не е активна. За да стане анотативен трябва да е създаден като такъв, или в блок едитора да се зададе в Пропъртис анотативност на блока. Тогава анотативността е активна. Поздрави и дано сте ме разбрали.