Стъпка по стъпка създаване на блок

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кои са важните стъпки при създаване на блок, които не можем да изпуснем:
Проверка на units, задаване на слой "0" за всички съставни части и задаваме характеристика "ByBlock"
Задаване на слой "0" за всички съставни части и задаваме характеристика "ByBlock"
Изпиване на чаша кафе, задаване на слой "0" за всички съставни части и задаваме характеристика "ByBlock"

Въпроси и отговори

 • Защо трябва да задам By Block при създаването на блока?

  Валентин Тонев:

  Здравейте, не можах да разбера защо трябва да задам By Block за Color при създаването на блока. Изпълнявам упражнението, но когато смена Layer цвета си остава същия, не трябва ли да се зададе By Layer за Color. Гледам готовото упражнение, вкарвам блок и там за Color ми излиза By Layer.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентин.

  В готовото упражнение това което е направено с блока Kota-plan (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  е следното:

  Отварям блока през Block editor-a (снимка 2 позиця 1), и съответно селектирам елемтиите му (снимка 2 позиции 2, 3, 4). Отивам на раздела Home (снимка 2 позциия 5), след което виждам, че всичките елемнти са в слой 0 (снимка 2 позиция 6), и съответно за цвят им е заден цвят ByBlock (снимка 2 позиция 7).

  Снимка_2

  Така задени параметри довеждат съответно до следното, когато сме в моделното пространство:

  В който и слой да е поставен самият блок, било в слоя Kota (снимка 3 позиция 1) или пък в слоя 0 (снимка 4 позиция 1, в който слой 0 са поставени и съставните елементи на блока), резулатът по отношение на това в какъв цвят ще бъде блока зависи от настройката в Properties палетата (снимка 3 и 4 позиция 2)

  Снимка_3

  Снимка_4

  Аko зададеш Bylayer в моделното пространство (снимка 5 позиция 1), следва всеки път когато сменяш Layer-а, в който е поставен блока, ТО директно да се взема цвета на този Layer в който е блока. На снимка 5 и 6 се вижда именно това.

  Снимка_5

  Снимка_6


  Сега, АКО сме направили така, че в block editor -a (снимка 7 позиция 3) сме задали за всички елементи ByLayer (снимка 7 позиция 2) и сме ги сложили в 0, следва да получим следния резултат - снимка 8.

  Снимка_7

  Независимо от това какво сме избрали за цвят, цвета който приема блока е този от Layer-a. т.е. Layer -a ако е червен блока взима червен, цвят, ако е зелен взима зелен цвят И от тук и проблема ако искаме блока да ни е в точно определн слой и слоя е с цвят ЗЕЛЕН, но поради някаква причина искаме да оцветим блока в червено (снимка 8 позиция 3), за да привлече вниманието ни, ТО при тези настройки няма как да стана.

  Снимка_8

  Именно поради тази причина елементите на блока ги слагаме да са ByBlock.


  За повече информация по отношение на това кога как се държи един блок спрямо настройките на лементите по специално по отношение на делини, цвят, и тип линия, прегледай този уток от курса:

  Препоръчително правило за избора на слоеве и свойства на блокове