Промяна на базова точка на блок

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди към урока:

[BE] BEDIT - Стартира редактора на блока

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да преместим базовата точка?
Преместваме обектите, така че желаната базова точка да съвпадне с координати 0,0
Хващаме базовата точка и с move я преместваме в желаното ново местоположение.

Въпроси и отговори

 • преместване на базова точка при кръг

  Силвия Цанкова:

  Здравей , Как става премесрването на базовата точка на кръг/който е превърнат в блок/която е в центъра на кръга в базова точка квадранта на кръга?

  Благодаря

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Много неясен въпрос. Преместване на базова точка по принцип е дадено в урока. Отделно центъра на кръг съвпада с центъра на квадрата описан около кръга или вписан в кръга, ако с това описваш квадрант. Така, че няма смисъл да преместваш базовата точка, ако искаш тя да съвпада с някой от тези центрове. .

  Силвия Цанкова:

  Здравейте, Имам предвид базовата точка от центъра на кръга в квадранта(shift + right click) option Quadrant, за да мога след това да използвам базовата точка на квадранта за прилепване

  Благодаря

  Силвия Цанкова:

  Здравейте отново , Разбрах какъв е проблема. Редактирала съм блок с параметър block units:unit less. Затова и квадрантната точка , която искам да ми стане базова точка не се явява където трябва.

  :

  Здравейте, имам следния проблем: избирам обектите и когато чрез shift + десен бутон избера Mid Between 2 Points обектите се деселектират и командата не действа, а се показва надпис Unknown command "M2P". Press F1 for help.

  Петя Микова:

  инж.Илиева, уверете се, че след избиране на обекта и преди командата "shift+десен бутон -> Mid Between 2 Points", сте натиснали Enter (или десен бутон) до преминаване към "Specify base point or Displacement" и чак тогава действайте с "shift+десен бутон..."

  :

  Благодаря Ви. Открих проблема след като изгледах по внимателно видеото.

  Емил Сираков:

  Защо трябва да преместваме целия блок, за да му сменим базовата точка. Не е ли по-бързо и по-лесно по описания в картинката начин? (по този начин става с 3 клика за 3 секунди).

  Антоанета Ангелова:

  Трябва да се знаят всички начини.

 • Защо се появява координатната система при селектиране на обект?

  Петя Иванова Гаралова:

  Защо се появява координатната система и как да я махна?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петя.

  Може да направиш две неща за да махнеш т. нат. Gizmo, което е изкючително удобно когато се работи в 3D режим.

  1.Това е да преминеш в друг режим на визуализиране. В момента използваш Concept (снимка 1 позиция 1) и AutoCAD се прави на умен и мисли че искаш да виждаш това гизмо и го включва автоматично :).

  Решението тук е да преминеш в 2D Wireframe режим (снимка 2 позиция 1). Кликни върху Conceptual и от показалото се падащо меню избери 2D Wireframe.

  Снимка_2

  и готово - снимка 3.

  Снимка_3

  2. АКО все пак искаш да запазиш Conceptual режима и не искаш да виждаш това гизмо имаш втори вариант, който вариатн се състой в това да се изключи гизмото .Изключването на гизмото става с систематана променлива - DEFAULTGIZMO, изписваш системанта променлива натискаш Space (Enter) и след това въвеждаш стойност 3 , в момента тази настройка е 0 и затова я виждаш.. Резултатът е на снимка 4.

  Снимка_4

  Приятна събота и неделя :)

  Петя Иванова Гаралова:

  Много благодаря за бързия отговор :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е, че проблема е разрешен!

  Ivan Tashev:

  И аз благодаря и при мен го имаше този проблем.Сега всичко е точно.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че и при теб е проработило!

 • Защо мишката ми не засича обектите 

  Mилена Христова:

  Здравейте! Не му е мястото на този въпрос тук,но сега забелязах,че нещо не ми е както преди AutoCAD-a. На първата снимка съм показа част от текущия урок, при който когато курсора на мишката минава през дадени обекти( стена, ос, врата) те се "маркират"- стават с пунктир(без да сме ги селектирали) На втората снимка съм показала как курсора на моята мишка,преминава през всички обекти без да ги "маркира". Извинявам се ако не съм се изразила добре,но дано сте ме разбрали. Въпросът ми е с коя настройка да си направя така,че мишката ми да засича обектите,когато минава през тях?

  VAiOS:

  Решението е описано тук > >Линк

 • Как да преместя  базова точка?

  Ivan Tashev:

  Искам да преместя базова точка.В блокедитора съм,селектирам обектите и после с Shift+десен бутон и избирам опцията Mid 2 Points.AutoCAD ми съобщава ,че това е непозната команда и да натисна F1 за повече помощ.Какво бъркам или друго трябва да направя,за да преместя базовата точка на 1 обект?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Иван.

  Коя е версията на AutoCAD, която ползваш?

  Ако версията е LT или при инсталацията не е инсталиран Express Tools, то следва да нямаш командата mid 2 point. Ако я намяш заложена в набора с команди, то следва да се получи именно съобщение от AutoCAD че не я намира.

  Първо провери дали версията ти не е LT. Може да се увериш че няма Express Tools като погледнеш дали имаш Express Tools раздел горе в дясно на рибъна ИЛИ изпишеш комадната Superhatch, ако и за тази команда се изпише че я няма значи определно нямаш инсталиран Express tools.

  Как може да "доинсталираш" Express tools, ако имаш пълната версия, може да видиш в долната тема.

  Интерфейсът на AutoCAD няма Express Tools. Как да го добавим?

  Ivan Tashev:

  Здравей , Краси.Express Tools ги има в рибъна , както и командата Superhatch работи.

  Краси Кръстев:

  Преди да използваш Mid2point трябва да си стартирал команда за ичертване на нещо, т.е. трябва да си стартирал чертаене на линия, полилиния, окръжност или подобно. Най-вероятно от там идва проблема, т.к. Mid2point е вид прилепване което ако не е старирана команда за да се чертае нещо или да се премества обект, следва прилепването да не работи.

  Провери дали работи ако тръгнеш да изчертаваш полилиния, и за първата точка от полилинията изпбереш Mid2point.

  Ivan Tashev:

  Благодаря за напътствията.Всичко е точно.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че всичко е наред!

 • Защо при сектиране се получава ласо?

  Aneta:

  При селектиране на блока се появява ласо е след това тази маркировка, която не ми позволява да извърша действията по преместване базовата точка на блока.

  Aneta:

  Успях да се справя с "ласото", като в Option премахнах отметката Allow pres and drag for lasso. Отговора намерих след много търсене във форума с въпроси и отговори.Благодаря.

 • Как се прикачват изображения

  Aneta:

  Привет! Изгледах няколко пъти Вашите указания, но не мога да снимам екрана, за да онагледя въпросите към урока. Когато натисна бутона Print/Scrn/SysRg излиза съобщение "изберете област" и съответно бутони за редактиране. Избирам областа, следва копиране(ако не копирам, то следва отказ) и поставям в полето, в което Ви пиша. Отваря се вашият прозорец със снимания от мен екран , но без възможност да намаля изображението. И при кликване върху иконата "диск" се получава един линк, но не и картина. Моля Ви за помощ! П.П. От начинаещите съм, работя с Firefox и от няколко дни имам инсталиран AutoCad 2018

 • Как да селектирам блок в Block editor

  Aneta:

  При селекция на блок в модeлното пространство (ползвам файловете с упражнения към уроците за блок ) се оцветява ( в моят случай със син цвят) и е с непрекъсната линия, а не с прекъсната пуктирана линия, както е в клипчетата. Когато съм в Block editor, блока се селекра като отделни съставни части. Какви настройки трябва да направя? Начинаеща съм и от няколко дни имам инсталиран AutoCad 2018.

  Aneta:

  Когато съм в Block editor, първо се задава някаква команда( в случая move, защото ще "местим" базовата точка) и след това се селектира блока, без проблеми.