Промяна на базова точка на блок

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Команди към урока:

[BE] BEDIT - Стартира редактора на блока

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да преместим базовата точка?
Преместваме обектите, така че желаната базова точка да съвпадне с координати 0,0
Хващаме базовата точка и с move я преместваме в желаното ново местоположение.

Въпроси и отговори

 • преместване на базова точка при кръг

  Силвия Цанкова:

  Здравей , Как става премесрването на базовата точка на кръг/който е превърнат в блок/която е в центъра на кръга в базова точка квадранта на кръга?

  Благодаря

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Много неясен въпрос. Преместване на базова точка по принцип е дадено в урока. Отделно центъра на кръг съвпада с центъра на квадрата описан около кръга или вписан в кръга, ако с това описваш квадрант. Така, че няма смисъл да преместваш базовата точка, ако искаш тя да съвпада с някой от тези центрове. .

  Силвия Цанкова:

  Здравейте, Имам предвид базовата точка от центъра на кръга в квадранта(shift + right click) option Quadrant, за да мога след това да използвам базовата точка на квадранта за прилепване

  Благодаря

  Силвия Цанкова:

  Здравейте отново , Разбрах какъв е проблема. Редактирала съм блок с параметър block units:unit less. Затова и квадрантната точка , която искам да ми стане базова точка не се явява където трябва.

  :

  Здравейте, имам следния проблем: избирам обектите и когато чрез shift + десен бутон избера Mid Between 2 Points обектите се деселектират и командата не действа, а се показва надпис Unknown command "M2P". Press F1 for help.

  Петя Микова:

  инж.Илиева, уверете се, че след избиране на обекта и преди командата "shift+десен бутон -> Mid Between 2 Points", сте натиснали Enter (или десен бутон) до преминаване към "Specify base point or Displacement" и чак тогава действайте с "shift+десен бутон..."

  :

  Благодаря Ви. Открих проблема след като изгледах по внимателно видеото.

  Емил Сираков:

  Защо трябва да преместваме целия блок, за да му сменим базовата точка. Не е ли по-бързо и по-лесно по описания в картинката начин? (по този начин става с 3 клика за 3 секунди).

  Антоанета Ангелова:

  Трябва да се знаят всички начини.

 • Защо се появява координатната система при селектиране на обект?

  Петя Иванова Гаралова:

  Защо се появява координатната система и как да я махна?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петя.

  Може да направиш две неща за да махнеш т. нат. Gizmo, което е изкючително удобно когато се работи в 3D режим.

  1.Това е да преминеш в друг режим на визуализиране. В момента използваш Concept (снимка 1 позиция 1) и AutoCAD се прави на умен и мисли че искаш да виждаш това гизмо и го включва автоматично :).

  Решението тук е да преминеш в 2D Wireframe режим (снимка 2 позиция 1). Кликни върху Conceptual и от показалото се падащо меню избери 2D Wireframe.

  Снимка_2

  и готово - снимка 3.

  Снимка_3

  2. АКО все пак искаш да запазиш Conceptual режима и не искаш да виждаш това гизмо имаш втори вариант, който вариатн се състой в това да се изключи гизмото .Изключването на гизмото става с систематана променлива - DEFAULTGIZMO, изписваш системанта променлива натискаш Space (Enter) и след това въвеждаш стойност 3 , в момента тази настройка е 0 и затова я виждаш.. Резултатът е на снимка 4.

  Снимка_4

  Приятна събота и неделя :)

  Петя Иванова Гаралова:

  Много благодаря за бързия отговор :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е, че проблема е разрешен!