Почистване на файлове и изтриване на "невидими" блокове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако изтрием всички блокове от екрана, те изтрили ли са се от файла?
Не, трябва да пуснем командата purge
Да, вече чертежът ни е по-лек
Не, трябва да натиснем първо save

Въпроси и отговори

 • Здравейте!Искам да изтрия ненужните блокове, защото Аутокад-а ми става мн.бавен.

  Лидия Богомилова Стойчева:

  Ползвам Autocad 2012. Искам да премахна излишните блокове, но не и излишните layer-и. Като пусна purge при блоковете ми излизат блокове от рода D688, D689 i т.н. Изчиствам ги ръчно един по един. След известно време чертежа пак се бави, пак purge i пак от тия блокове. Какви са тези блокове и дали те забавят Autocad-а или има друга причина? Благодаря!

  Иван Цукев:

  Това са служебни имена на динамични блокове, които вместо да вкарваш с insert си копирала например с командата copy.

  Така динамичните блокове получават тези имена. Не е много удобно, но Аутокад така работи. Това може да е някой важен блок от чертежа.

  Едва ли те бавят чертежа, освен ако не са прекалено много.

  Колко е голям този чертеж и колко обекта съдържа?

  Антон:

  Големите и тежки блокове наистана бавят страшно много. Файловете стават по 10мб. Аз също ги чистя с purge, но там си има отметки какво да изчисти командата и какво не. Неразбрах защо ги чистиш ръчно.

 • Защо не мога да почистя блока както е показано в урока?

  Боряна Борисова:

  Здравейте, защо не мога да почистя блока както е показано в урока? Излиза ми в списъка с тези които не могат да се почистват.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Боряна.

  Най-вероятно този блок все още е някъде в чертежа ти, т.е. той е реален обект поставен в моделното пространство и поради тази причина неможеш да го почистиш (Purge -неш).

  Идеята на Purge да премахнеш обектите, които никъде по никакъв начин неприсъстват като реален обект в моделното пространство, НО все още са в паметта на чертежа ииии това че са в паметта на чертежа прави чертежа по-голям, по- тромав и т.н. .. именно тук идва командата purge, която премахва всичко излишно което не е реален обект от настоящия чертеж.

  Изтрии всички вмкънати блокове в чертежа, блокове с това име и следва блока да бъде в листата с блокове които могат да се изтрият.