Почистване на файлове и изтриване на "невидими" блокове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако изтрием всички блокове от екрана, те изтрили ли са се от файла?
Не, трябва да пуснем командата purge
Да, вече чертежът ни е по-лек
Не, трябва да натиснем първо save

Въпроси и отговори

 • Здравейте!Искам да изтрия ненужните блокове, защото Аутокад-а ми става мн.бавен.

  Лидия Богомилова Стойчева:

  Ползвам Autocad 2012. Искам да премахна излишните блокове, но не и излишните layer-и. Като пусна purge при блоковете ми излизат блокове от рода D688, D689 i т.н. Изчиствам ги ръчно един по един. След известно време чертежа пак се бави, пак purge i пак от тия блокове. Какви са тези блокове и дали те забавят Autocad-а или има друга причина? Благодаря!

  Иван Цукев:

  Това са служебни имена на динамични блокове, които вместо да вкарваш с insert си копирала например с командата copy.

  Така динамичните блокове получават тези имена. Не е много удобно, но Аутокад така работи. Това може да е някой важен блок от чертежа.

  Едва ли те бавят чертежа, освен ако не са прекалено много.

  Колко е голям този чертеж и колко обекта съдържа?

  Антон:

  Големите и тежки блокове наистана бавят страшно много. Файловете стават по 10мб. Аз също ги чистя с purge, но там си има отметки какво да изчисти командата и какво не. Неразбрах защо ги чистиш ръчно.

 • Защо не мога да почистя блока както е показано в урока?

  Боряна Борисова:

  Здравейте, защо не мога да почистя блока както е показано в урока? Излиза ми в списъка с тези които не могат да се почистват.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Боряна.

  Най-вероятно този блок все още е някъде в чертежа ти, т.е. той е реален обект поставен в моделното пространство и поради тази причина неможеш да го почистиш (Purge -неш).

  Идеята на Purge да премахнеш обектите, които никъде по никакъв начин неприсъстват като реален обект в моделното пространство, НО все още са в паметта на чертежа ииии това че са в паметта на чертежа прави чертежа по-голям, по- тромав и т.н. .. именно тук идва командата purge, която премахва всичко излишно което не е реален обект от настоящия чертеж.

  Изтрии всички вмкънати блокове в чертежа, блокове с това име и следва блока да бъде в листата с блокове които могат да се изтрият.