Разтягане и завъртане с едно действие. (Polar Stretch)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква е разликата между действията stretch и polar stretch?
Действието Polar Stretch прави и допълнително завъртане, освен разтягането
Действието Polar Stretch прави завъртане вместо разтягане
Действието Polar Stretch прави преместване вместо разтягане
 
Какво е характерно за действието polar stretch?
При него правим избор на две групи обекти. Едната за разтягане и завъртане, втората само за завъртане.
При него не е необходимо да има дефинира параметър
Можем лесно да модифицираме избора на обекти
 
Трябва ли да внимаваме какво пише в командния ред, когато правим избор на обекти за включването им в едно действие (action)?
Да, защото различните действия имат различни стъпки през които се минава
Не, зашо

Въпроси и отговори

 • Как да маркирам блока така, че да работи stretch?

  Георги Генев:

  Създадох блок за разрез с действие Polar Stretch. Атрибута от страната на маркера "бяга" при въртене, а атрибута при базовата точка не се върти. Атрибутите са дефинирани с отметка на "Verify" и "Lock". Опитах няколко начина на маркиране на обектите за разтягане и въртене, но резултата е един и същ. Какво пропускам? В момента работя с версия 2016 .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Няма как да разбере какво точно си пропуснал, т.к. не съм ти следил действията по създаване на блока. Ако не ти е проблем изпрати блока на kr_krastev@abv.bg за да погледна блока и предполагам че ще ти посоча къде е проблема.

  Ето няколко предположения за това какво може би се е случило.:

  1. При редакция на блока - правиш ли синхронизиране (ATTSYNC), макар че на снимката мисля че си показал блока в състояние на Test block. Ако ползваш Test block, то съвета ми е да не го ползваш, веднъж с една колежка мислихме над един блок мислихме и го пробвахме през Test block менюто, накрая се оказа че Test Block прозореца има бъг и блока си е бил измислен :), но отне време докато го осъзнаем. Така че съвет от практиката, не тествай в Test block прозореца, запази си промените и тествай в моделното.

  2. Другото което може да е създало този проблеме следното:

  Много трябва да се внимава когато правиш селекция, кой елемент от блока селектираш за действие Stretch и КОИ елементи за Rotate. Т.е. действияата биха били следните:

  Имам маркер в ляво, стартирам Polar Stretch, AutoCAD ме за избор на параметър, съответно избирам параметъра, след това ме пита за точка която да се асоциира с параметъра (parameter point to associate with action), избирам я след което ме пита за избор на рамка в който ще страва Stretch-a, избирам тази рамка, като тази рамка (Frame) е от страната на точката която избрах, след което правя селекция тип Stretch, което натискам SPACE и сега вече имам друга селекция, сега трябва да селектирам елементите, които искам само да се вървят... това са елементите от лявата страна на моя блок (стрелката и атрибута) селектирам ги много внимателно само тях.

  Абсолютно същото трябва да се направи за лявата страна с левия маркер.

  Тук тънкия момент е селекцията, един път селектираш за Stretch, след това натискаш SPACE и селектираш само обектите които се въртят.

  Препоръката ми е да изгледаш отново видеото и много внимателно да следиш къде точно е селекцията и коя селекция за какви елементи се прави и как се прави? Сигурен съм че преминавайки през видеото отново и изпълнявайки последователността няма какво да се обърка.

  Тук: Razrez.dwg

  ти споделям блока, който направих на база на обясненията по-горе.

  Георги Генев:

  Здравей Краси, Благодаря за отговора! Твоя блок си работи, даже с две токчки. Сигурен съм, че следвам урока стъпка по стъпка, затова мисля, че или пропускам нещо или има нещо "гнило в Кад-а" :-). Пускам ти файла на " Лични". Ще се радвам да разбера къде е прооблема! П.П. Опитах да задам дължина и ъгъл на завъртане при твоя блок и стрелките се събраха. Така ли реагира при теб или само при мен?

  Веселина Димитрова:

  И на мен първоначално не ми се получи, накрая се оказа, че проблема е, че за атрибутите съм използвала стил текст, който е анютативен. Като им промених стила - блока заработи.