Бързо създаване на файл с фрагмент от чертеж

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем бързо да създадем почистен и лек файл с фрагмент от чертеж?
Чрез командата WBLOCK
Чрез изтриване на всичко ненужно, пускане на overkill, purge и audit
Няма такова нещо като лек файл в AutoCAD

Въпроси и отговори

 • Как да превърна блок от чертеж, който е чертан на unitless, след команда Wblock и в новия файл да е примерно в сантиметри?

  Mariya Dimova:

  Здраеейте,

  имам един основен проблем. Тъй като се занимавам с проектиране на фонтани и водни съоръжения, често ми се случва да ми се дават подложки, които са чертани в unitless. Има много хубави и практични блокове, които бих могла да си "открадна", но тъй като са чертани в unitless и като направя команда Wblock не ми писват на чертежите в сантиметри, как мога да избегна това?
  Краси Кръстев:

  Здравей, обикновено когато се чертае в нещо ти определяш в какво чертаеш ( т.е. на какво ти отговаря една чертожна единица - unit ) - Това че е чертано при настройка на units = Unitless не е от значение ако 1 unit e приет за 1 сантиметър, т.е. просто в чертежа промени настройката. В командния ред изпиши units след което задай сантиметри ( снимка 1 ) вече като настройка на единииците съм задал така че са сантииметри когато правя Wblock би следвало и той да е във сантииметри, НО пак повтарям ако блока ти е изчертан 1units :1 meter няма как променяйки само настройката да промениш дължините му.
  Правило от AutoCAD формула курса :


  Идеята е виждаш как е чертано в подложката - сантиметри метри... нагласяш units в подложката да съвпадат с чертаното да речем метри след това нагласяш и твоя празен чертеж units да е в метри и тогава закачаш подложката.
  Mariya Dimova:

  Благодаря за изчерпателния отговор.

  Николай Николов:

  Промени Units на блока в мерните единици в които чертаеш. Ще  видиш в пропертис в Block Unit  в какви мерни единици ти е блока.

  Ани:

  При разлика в мерните единици на чертежа и блока постъпвам последния начин. Чертая в метри. Когато се наложи да ползвам блок с units сантиметри, го "гръмвам". Мащабирам го, след това създавам нов блок със същите елементи в моя чертеж и при самото създаване block units вече си е в метри. Записвам, след това нямам проблем.

  Николай Николов:

  Вместо да го гръмваш го преименувай, задай му съответните параметри и си го ползвай като нов блок. Поздрави!

  Ани:

  Благодаря!

 • Как да запазим леаутите при използването на Wblock?

  Николай Стоилов:

  Има ли как при използването на командата Wblock да запазим настройките направени и в леаута? Пример: в един файл имаме Долна армировка, Горна армировка и греди, като всеки от 3те чертежа е оформен в отделен леаут. Но ни се налага да ги раздели 3те чертежа.

  Антони Радованов:

  Може би командата EXPORTLAYOUT ще ви помогне.

  Пуска се в лайаута и го изкарва в отделно .dwg като го поставял в моделното пространство с размерите от самия лейаут.

  Николай Стоилов:

  Целта ми е да запазя оформения леаут и същевременно размерите в модалното пространство. При EXPORTLAYOUT чертежа е мащабен в модала. Благодаря за предложението.

  Антони Радованов:

  Щом това е търсения ефект, тогава след пускане на WBLOCK, в новосъздадения файл щракнете с десен бутон върху подлистниците с лейаути.

  Изберете From Template.

  Oтидете до местоположението на оригиналния файл.

  Отдолу в падащот менщ за вид файлове изберете .dwg

  Щракнете върху файла и вкарайте желаният лейаут от стария чертеж.

  За да се разделят всеки отделен лехаут в отделен чертеж действието се повтаря толкова пъти колкото нови двгта искаме и се запазва с ново име с комадната "Запазаи като".