Създаване на папка с блокове. Принципът "един файл - един блок"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди към урока:

WBLOCK - Създава отделен файл за един блок (или за избрани обекти от чертежа)

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво трябва да направим, за да имаме централна папка с библиотека от файлове-блокове?
Да зададем в options AutoCAD да търси блокове в тази конкретна папка
Нищо, AutoCAD сам си сканира къде има блокове по хард диска

Въпроси и отговори

 • Добавяне на адреси на папки с dwg.файлове

  Мариян Михайлов Русев:

  След като изгледах лекцията за добавянето на пътя до централната папка с файлове -блокове в options,прегледах другите подопции за пътища до файлове на Аuto Cad и не видях никъде пътя до моите dwg. файлове. Те са в /D./ ,а в options /files са пътища само до папки от /C/ и /E/.Трябва ли да добавя пътя до файловете ми от /D и къде по точно в .Аuto Cad Civil 2012

  Иван Цукев:

  Тук залагаме път само до служебните файлове.


  Няма нужда да се слага път до файловете от проектите, те се отварят просто с командата open.
 • Защо по този начин не става?

  Исмаил Исмаил:

  На AutoCAD 2015 с изписването на Masa в командния ред не се вмъква блока, а по другите методи показани във видеото става. Какъв може да е проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравей, когато искаш да вкараш блок директно от чертеж в който има само този обект, увери се първо дали папката от която искаш да вкараш този обект ( в случая маса ) е вкарана в Support File ( снимка 1 ), тогава вече с -Insert и след това директно изписване на името на файла ( в който файл стой "блока" ) в твоя случай masa би следвало да станат нещата.Не влизам в подробности защото в урока е показано точно как се вкарва папката в която се съдържа блока ( блоковете )

  Исмаил Исмаил:

  Здрасти, каквото е показано във видеото го правя и ми работи. Добавям директорията в Options и всичко е Ок. Въпроса е, че във видеото се споменава, че след версия 2014 вмъкването на блока става автоматично, чрез изписването на името на блока директно в командния ред без да се въведе "-Insert". Точно това не работи.

  Краси Кръстев:

  Здравей, не знам какво точно е има предвид лектора ( може той най - добре би обяснил ..... ) аз лично предполагам че има предвид вкараната след 2014 "подсещаща" функция в AutoCAD функция в командния ред ( снимка 1 ) изписал съм в комадния ред masa и въпреки че не е команда както се вижда и на снимката то ми намира Block: masa съответно избирайки го директно ми се вмъква блока маса - резулат снимка 2.

  Исмаил Исмаил:

  Здрасти, разбрах го как става. Това, което сте показали на горните снимки работи след като въведем блока в чертежа. Аз се опитвах в нов чертеж (без блокове) да вкарам блока от командния ред, чрез изписване само името му "masa". Разбрах, че трябва да вкараме блока първо с Insert, а после след като се запамети този блок в чертежа можем да го вмъкнем директно от командния ред като пишем само "masa" както сте показали в горните снимки. Благодаря Краси! 

  Краси Кръстев:

  Да, предполагам че това е имал предвид и лектора.

  Костадин Петков Костадинов:

  аз съм с 2016 и блок от командния ред се вкарва само след първо вкарване с Insert. Прав е Исмаил!