Подготовка на невидими атрибути за количествена сметка

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да направим така, че блок да пази данни в атрибут, но да не се вижда на екрана?
Правим настройката на атрибута Invisible = Yes
Правим настройката на атрибута Invisible = No
Правим настройката на Lock Position = Yes
Правим настройката на Lock Position = No

Въпроси и отговори

 • Как да вмъкна Hyperlink в Properties менюто ?

  Daniel Donchev:

  Здравейте !!!! Искам да попитам как мога да си вмъкна опцията за hyperlink в properties менюто ! Пробвах през USER interface, но поради някаква причина не успях ! Благодаря предварително !!!

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо кой AutoCAD ползваш.

  За кое Properties меню говориш Properties палетата ( Ctrl + 1 ) или за Quick Properties менюто което изкача до обекта когато го селектираш ?

  1. Properties палетата.

  Ако е първия вариант следва при селектиране на обект ( блок например ) да си ти стой в палетата ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  ако не си селектирал обект няма да имаш Hyperlink ( снимка 2 позиция 1 ) поради причината че нямаш обект с който да го вържеш този Hyperlink реално.

  Снимка_2

  2. Quick Properties.

  Ако е втория вариант тогава следва да го добавиш от CUI.

  Първо трябва да си включил показването на това меню (Ctrl + Shift + P ) като селектираш обект следва да ти се появи менюто ( снимка 3 позиция 1 ) отиди на иконката за CUI ( снимка 3 позиция 2 ) и кликни на нея.

  Снимка_3

  Следва да ти се отвори прозореца на CUI ( снимка 4 позиция 1 ), като от там в раздела General ( снимка 4 позиция 2 ), сложи отметка на Hyperlink ( снимка 4 позиция 3 ), след това затвори с Apply и ОК ( снимка 4 позиция 4 и 5 )

  Снимка_4

  Следва да виждаме поле за Hyperlink ( снимка 5 позиция 1 )

  Снимка_5

  Daniel Donchev:

  Благодаря Краси ще опитам стъпка по стъпка да го направя !

  Daniel Donchev:

  Иначе използвам AutoCAD 2017, забравих да го спомена

  VAiOS:

  относно ХиперЛинка. Сега го установих. Ако искам да го ползвам като линк, то трябва да маркирам блока (или просто курсора да е над него) и да натисна Ctrl+клик.

 • Как да си направя каталожни данни?

  инж. Гергана Иванова:

  Здравейте! Към момента използвам атрибутите както е показано в това видео за изваждане на количества чрез DataExtraction. Обаче търся едно друго решение, което ми е в главата, но не съм намерила начин да го реализирам. Аз съм ВиК инженер и съм си направила динамични блокове за фасонните части, като към тях съм добавила атрибути за Диаметър, Материал и Налягане. Обаче, при разлика в изписването, дори само с един интервал ми счита блока като различен от другите (принципа както при Ексел). Ползвам Visibility, за да изобразявам различните блокове от един тип. Например имам един динамичен блок, който контролирам с Visibility да го изобразявам като ПЕВП, ПЕВП на ел. заварка, фланшов чугунен, муфен чугунен и т.н. За всяка една видимост съм си сложила еднакви атрибути за Диаметър, Материал и Налягане, които попълвам ръчно. Често се случва да допусна леки разлики в изписването на множеството блокове и накрая в количествата да ми излезе едно и също нещо на два различни реда. Има ли начин да си добавя нещо като List списък с каталожни данни, които да си вкарам веднъж и просто при слагане на блока, да избирам между тях? Разбирам, че, ако се ползва принципа на Visibillity, може би е невъзможно, но дори и да разделя всеки един изглед на отделен блок, а да имам списък с каталожни данни, може би би било по-лесно при изваждането на количествата. Използвам тези направени блокове от мен от няколко месеца и все още ги тествам и правя множество проверки, докато изчистя всичко и да може накрая да извадя точна и вярна количествена сметка. Удобството е огромно, от колкото това да седнеш и да броиш всяко по отделно, допускайки множество грешки. Просто ми се зароди тази мисъл в главата и търсейки някакъв по-удобен вариант по въпроса, реших да попитам дали някой е правил нещо подобно.

  Благодаря предварително!

  ПП: Курсовете в сайта са супер, научих много нови работи, тъй като всичко, което съм учила в AutoCAD е било на принципа на самообучението и най-вече на принципа проба-грешка, а така е систематизирано и е много полезно, а и не само за AutoCAD (преминах още няколко курса в сайта, а съм си набелязала и още доста). Много удобно и полезно!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Гергана.

  Първо страхотно е че искаш да подобриш работата си използвайки динамични блокове. Поздравления!

  Виждам че си разсъждавала в различни насоки, което също е страхотно,. т.к. виждам че търсиш различни варианти.

  Препоръката, която мога да ти дам като колега ВиК :) е от практика ми и е следната:

  Първо бих използвал tool палети. И бих си направил различните фасонни част в различни палети, т.е. разделението по материал и начин на привързване (вид на съединението) бих го разделил на база tool палети. Т.е бих имал палета в която имам ПЕВП на ел. заварка, друга палета в която имам Чугун на муфи, друга Чугун фланшови.

  Тук съответно името на блока ще е фиксирано и ще показва какво точно имаш - материал и вид на съединението.

  След това бих създал Lookup параметър в който да запиша всички най най-често използвани диаметри, които намеря в каталозите за дадения материал и дадения вид на привързване.

  Lookup работи като Visibility, НО реално не се свързва с някакво друго визуализиране на блока, АМИ просто параметър който е избран от табличен регистър вързан за Lookup Параметъра - (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Съответно в Lookup имаш база от данни с диаметрите.

  Съответно как работи всичко до тук:

  1. Избираме палетата PEHD - Ел. заварка например.

  2. Поставяме блока

  3. От Lookup избираме диаметъра например DN90

  4. Правейки дата Extraction благодарение името на блока имаме данните PEHD - Ел. заварка и данните избрани от Lookup - DN90.

  Именно с Lookup си спестяваме въвеждането на диаметър посредством изписване всеки път... просто избираш от падащото меню на Lookup, КОЕТО падащо меню е унифицирано т.к. веднъж записано то при избор на дадения диматър следва виднаги при Dataextraction записа да се вземе именно от избрания от списъка диаметър ... записан веднъж.

  Това е само предложение, НО мисля че Lookup е страхотен вариант, т.к. точно това съм ползвал в практиката. Създаш един лист с данни един път и повече не се пипа ... еее може да добавиш някой диаметър.

  Хубавото на Lookup е че задаваш само параметър (стойност в случая) за блока и тя не променя нищо по блока освен че му задаваш избирайки от списък атрибутна информация.

  Естествено това е само препоръка ... може да оставиш VIsibility и да добавиш Lookup за диаметъра, Lookup за материал, Lookup за налягането, НО това води до доста кликания за избор на нещо ... много стрелки и това може да доведе до грешки отново... затова препоръчвам да имаш палети в който имаш блокове обединени от ВИД на фасонната част, МАТЕРИАЛ на фасонната част и Начин на свързване - т.е. в палетата ПЕВП Ел. Заварка .. блокът би имал име - Т PEHD Е ... т.е. Тройник полиетилен висока плътност на ел. заварка.

  Колкото до нялягането най-веротно имаш предвид мжое би номиналното налягане за дадената фасонка PN10 PN 16 ... това може бих отново разделил в палетите т.к. в повечето случай това това е нещо което даден обект, зона не се променя кой знае колко, за разлика от диаметрите.

  Това са само предложения, сигурен съм че с насоките и използвайки Lookup (което е точно това за което питаш ... лист с данни, от който избираш а не въвеждаш всеки път) като параметър и действие в динамичен блок следва да избереш най-удачно работещия вариант за теб.

  Ако не си работила с Lookup изгледай този урок:

  Фиксирани комбинации от размери чрез Lookup действие

  от курса и със сигурен че ще хванеш идеята от първия път иии пак казвам помисли и за друг твой вариант който да работи за теб ... АКО го споделиш след това тук ще е страхотно за да го коментираме :)

  Още една препоръка, т.к. виждам че мислиш и гледаш да оптимизираш CAD работата ... това е страхотно .... вианги когато правиш нещо с CAD си задавай Въпроса: ААА МОЖЕ ЛИ да не въвеждам това ръчно ами да го избирам ... при избор на размер или материал ии друг параметър - първо спестява време от писане и второ шанса да се обърка нещо е по-малък.

  Лека и успешна седмица!

  Ако има нещо което допълннително искаш да обсъдим нещо за Lookup пиши :)

  НО съм сигурен че всичко ще е наред.

  Очаквам да покажеш Блоковете за фасонките ;)

  инж. Гергана Иванова:

  Благодаря много за подробния отговор, Краси! Като ми остане малко свободно време ще изпробвам и варианта с Lookup. Явно не съм хванала достатъчно точно действията с Lookup. Но и когато задавах въпроса си, мислех, че с него ще стане това, което искам. Благодаря още веднъж! Като имам развитие по въпроса, ще пиша! :) Лека и спорна седмица! :)

  инж. Гергана Иванова:

  Направих си нови блокове и вече ги използвах. В момента им правя проверка, но изглежда, че всичко е нормално. Истината е, че още не съм свикнала с тях и вероятно това е нещото, което ще ми отнеме време. При динамични блокове, на които заложих данни от два каталога на производител, използвах просто един и същи блок, с друго име на блока, и в допълнение Lookup му смених името, спрямо това кой каталог е използван. Така като ги екстрактна ми се отделят в колона и спрямо производителя. Избора на диаметър е по-бърз, не ровя из каталози да търся кой какъв размер има. Особеното е, че трябва да се внимава какво се избира, и при отмятането в менюто на екстракшъна, за да не се пропусне някой блок. Тъй като името на блока е съкратено и с абревиатура, в екселска таблица съм си направила списък на блоковете - съкращението, съответстващо на пълното наименование на частта и чрез един VLOOKUP бързо и лесно получавам количествата на вложените части. Единствено е необходимо практика да се свикне с работата с блокове, тъй като до сега работих с Insert и въвеждането на името на блока, а тук имам по-дълги имена, които не мога да да въвеждам от раз. Но пък тук влиза в употреба Tool Palettes. :) Единствения недостатък е, че изписах производители на български език и в екселския файл ми излиза с допълнение '_{\Fsimplex|c204;името на кирилица}. За да се избегне това, просто трябва да се работи на латиница.

 • Защо част от Block Reference се скрива?

  Aneta:

  Защо когато искам да променя стойността на един от атрибутите в блока( напр.цената) в Block Reference, движа курсора на мишката по Block Reference, последните атрибути от списъка се скриват. Най-много може да се стигне до атрибут "Височина" и с Enter няколко пъти последователно отивам до "Цена", за да запиша новата стойност. Не мога да отида директно "Цена" и да променя стойността й. Благодаря предварително!

  Борислав Б. Хъшовски:

  Най-вероятно отстрани на прозорчето на Options си отбелязала Autocolapse. Махни отметката и нещата ще се оправят.