AutoCAD към Excel. DataExtraction за вградените характеристики на обектите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо "Dataextraction" винаги експортира числата - примерно  '715 като символен низ, как да се борим с това?

  Петър Димитров:

  За да се преборя аз лично с това досадно нещо при липсата на форматиране на тип данни, аз лично прая следното,


  1. Отварям "Notepad"
  2.Маркирам всичко в "Еxel" Ctr + A 
  и го копирам в "Notepad"
  3.След това отново копирам всичко от "Notepad"
  И го копирам в връщайки в "Еxel"    

   '- се премахва за всички числа
  съгласете се, че не може да го махеме ръчно ако имаме голама таблица.

  Как можем при експорта  към Еxel,  да сме указали някакси че това е число а не символ ? 
  Румен Драганов:

  Може да се смени формата в Ексел в от текстов в числов и по следния начин: написваме 1 в празна клетка. Маркираме тази клетка - copy, маркираме всички клетки   paste special - multiply. След умножението всички клетки, които са успели да се умножат по единица са числови.

  Петър Димитров:

  Може и така - ама ще ми се като отворя Exela всичко да е ок!


  Румен Драганов:

  Е, няма пълно щастие! Но пък ако умножиш по 1 или прибавиш 0 - поне се справяш вътре в ексела. Пък може и макросче да се направи...

  Петър Димитров:

  :) няма да мерси за Help - a

  Георги Табаков:

  Маркираш колоната, колоните или целия лист. Избираш от format cells - number-Category -number (с необходимия десетичен знак)- Ok.

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Маркират се всички клетки с апостроф пред числото, след което - десен бутон - "Convert to numbers" - и готово.

  Петър Димитров:

  Благодаря!

  Николай Николов:

  Като си в таблицата на Dataextrction маркираш интересуващата те колона с числа, десен бутон на мишката и в падащото се меню кликваш на Set kolumn Data Format, Отваря се ново меню Set Sel Format и избираш подходящ формат за колоната - Decimal Number, или Whole Number , последнота има още настройки. Не винаги се получава но има още малко работа в Ексел. С Ctrl + F извикваш Find and Re... и тук имаш още малко работа. В REPLACCE в двете прозорчета сменяш няколко пъти точка със запетая на английски и накрая може и да ти се получи! Поздрави

 • Може ли да ми каже някой?

  инж.М.Линдов:

  От къде извади инж. Цукев готовия Exel-ски файл, че много бързо го направи в последният момент от урока?

  Краси Кръстев:

  Здравей, мястото от което отваря готовия .xls ( Excel - ския файл ) *в неговия случай * е C:\User\PRODUCTIVE\Documents\ - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  В стъпка 6 от прозореца на dataextraction ( Choоse Output - снимка 1 позиция 2 ) ако се натисне Browse бутона ( снимка 1 позиция 3 ) може да избереш сам папката в която да съхраниш .xls файла на dataextraction.

  инж.М.Линдов:

  Аха супер ясно мерсии.

 • Може ли ексел файла да се форматира и в същото време да се ъпдейтва? 

  VAiOS:

  Както се каза в урока, резултата от DATAEXTRACTION може да се запише в ексел файл. Този файл може да бъде форматиран (цвят, шрифт, рамки, скриване на колони) или пък да се направи на вградена таблица (Ctrl+T), НО при ъпдейт, (примерно добавени количества на някой следващ етап) всичкото правено форматиране се губи. Има ли начин то да се запазва, и в същото време ъпдейтването да става бързо и сравнително лесно?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може с един бърз макрос може лесно да форматираш "разваленото" форматиране, НО честно да си призная това което препоръчвам е .dxe файла да бъде вързан към Excel посредствм Summary файл, т.е. файл / tили пък тtab / който е базов и се ползва само за връзка ... и от него вече да е направена връзка към официалната табилца в която всичко е подредено форматирано и т.н. , т.е. имаш summary файла който винаги се експортира и ъпдейтва по един и същ начин и съответно от него препращаш в друга таблица. Даже тази друга таблица може да бъде заключена за да не може никой да променя препратките освен човека знаеща паролата.

  Ако трябва да изпратиш официалната таблица в .xlsx файл ..., което ще е по рядко от колкото ъпдейтването, .....може да използваш макрос с който да копираш стойностите като числа и да премахнеш връзката към summary файла.

  Препоръката ми е да пробваш втория начин и когато праш информацията да ползваш макрос, мисл1 че ще пести доста време и при добро подържане на файловата структура на сървъра следва всичко да е наред.

  VAiOS:

  Благодаря за коментара, Краси.

  В общи линии разбирам насоката, но не ми е ясно КАК мога да го направя.

  "Summary файл" не ми говори много, а с макросите в Excel нямам опит :(

  Краси Кръстев:

  Под summary файл имам предвид този файл който експортираш от AUtoCAD да не го променяш и той да е връзката AutoCAD - Excel. Този файл е само за връзка в енго не се форматира нищо.... към този неформатиран файл обаче правиш друг Excel файл който е вързан посредствм формули с него (със summary файла) в този друг файл пазиш форматиране, други формули свързани с резултатите получени от CAD и каквото друго трябва да се предава и форматира.

  Най-лесно връзката може да стане като напишеш, в файла в който правиш формата, = и кликнеш в клетката от summary файла на която искаш да бъде равна ииии готово вече информацията е там.