Как да запишем макрос ?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое е валидното име за макрос ? 
ConvertFormula_4
КонвертираФормула
Convert Formula
4_ConvertFormula

Въпроси и отговори

 •  Каква е задачата в макроса ConvertFormula

  Юлияна Борисова:

  Здравейте! Каква е задачата в макроса ConvertFormula -  да се копират стойностите и формулите или стойностите и формата? В заданието на макроса задачата е да се копират стойностите и формулите, а в Description описваме че копираме стойностите и формата. 

  Димитринка:

  Здравейте, благодаря за уточнението! Задачата е както е описана в Description: да се копират стойностите и формата. Няма как да се копират стойности и формули едновременно, нали!

  Peter:

  Коя е версията на офис, с която работи нашата лекторка?

  Димитринка:

  Здравейте, всички уроци са разработени за MS Excel 2013. А Вие с коя версия работите?

  Peter:

  Със същата, но paste special ми излиза като икони, а не като поле с чекбоксове, затова и попитах. А може би има значение, че съм с уиндоус 8.1, просто виждам вашата картинка по-различно.

  Димитринка:

  Според мен не би трябвало версията на Windows да оказва влияние, работя с W7. Често използвам контексните менюта (десен бутон на мишката), може би това е разликата.

  Peter:

  При мен има някакъв проблем в компютъра, за сега съм намерил начин да го заобикалям. Благодаря!

  Милена:

  Здравейте, при упражнение с макросите забелязах при изпълнението им, че не винаги се стартират. Изглежда има значение в коя клетка е бил курсорът в началото на записа. Явно в моя първи опит не е бил в клетка А1, защото не можех да стартирам макроса от никоя клетка от първи ред или А колона. Но от друга страна макросът се изпълнява от всяка друга клетка. За всеки случай ето съобщението на debuger-а: "ActiveCell.Offset(-1, -1).Range("A1").Select". Към момента не го разбирам, но се надявам да е въпрос на време да схвана логиката на писане.

  При запис на следващ макрос внимавах да започна от клетка А1. В този случай макросът се стартираше от всяка една клетка, в която оставях курсора.
  Предполагам, че по нататък ще имаме достатъчно знания да указваме точното място на изпълнение на макроса
  Димитринка:

  Здравейте, Милена. За да Ви отговоря по-конкретно, моля уточнете за кое упражнение получавате това съобщение (модул, урок). Според мен това е модул1, урок 4.

  Стефан Ханджийски:

  За да се отвори въпросния прозорец, просто кликни под лентата с иконките на Paste Special с левия бутон на мишката.

 • Защо макроса действа само в колона Е за първия макрос?

  Ана Йонкова:

  Ако искам  тази номерация да се появи в колона К, какво правим? Или да кликна в произволна клетка и от нея да започне изпълнението му?  Версия 2010.

  Димитринка:

  Здравейте, Ана. За записване на макроси, версията на Excel е без значение. В този урок е важно да разберете как работи Macro Recorder - записва точно всяка команда и действие, което изпълнявате в Excel в режим на запис. Успех!

  Ана Йонкова:

  Не виждам отговор на въпроса ми, но се надявам до края на курса да ми се изясни.

  Димитринка:

  РАзбира се, че какво изпълнявате в Excel по време на запис, това ще запише Macro Recorder. Например, ако въвеждате в колона А, ще се запише за колона А, а ако въвеждате в колона К, ще се запише за колона К. Както казах, в този урок е важно да разберете действието на Macro Recorder. Успех!

  Ана Йонкова:

  В модул 2, урок 2 Релативен режим на  Macro Recorder намерих отговора.

 • Как да запиша файл с макроси и те да се запазят?

  ваня:

  здравейте, записвам файла и при стартирането му не се виждат макросите? как да запиша файла, за да го използвам следващ път?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, файловете ги записвате в .xlsm формат нали (снимка 1 позиция 1)?

  Снимка_1

  Запазвате съответно и макроса преди това нали? (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Силвия:

  Здравейте При мен още с натискане на save ми излиза прозорец с удивителен и не ми позволява да запаметя файла.Опитвам и със снимка1 ,която сте показали и пак не се получава. Защо?Къде бъркам?Не зная как да направя снимка за да Ви покажа....

  Краси Кръстев:

  Здравей, Силвия.

  Тук

  е показнао как може да се качи снимка във форума, ако мога да те помоля да качиш една снимка на съобщението кеото получаваш за да знаем как може да процедираме.

  Никола Петров:

  Силвия, натиснете този бутон на вашата клавиатура - чудо би било, ако го няма! Това ще направи снимка на екрана и след това се върнете в полето, където пишете. Натиснете комбинацията(класиката в жанра!)Ctrl+V и ще се отвори прозорецът, който колегите от Аула са създали! Там може да посочите със стрелка нещо, на което искате да се обърне внимание, може да оградите част от показаното - с една дума - има много възможности да покажете това, което трябва! Накрая, натиснете символа на дискета, най-горе в ляво, за да запазите изобразеното! Ще се отвори отново полето, където пишете и ще видите, генериран от системата, файл с разширение .jpg. Отстрани има бутон Изпрати, натискате го изаписаното от вас ще се появи във форума! Инж.Кр. Кръстев на няколко пъти във форума е обяснявал как се качват снимки, има и видео, потърсете ги!

  Никола Петров:

  Краси, писали сме по едно и също време - извинявай! Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  Благодаря, Никола.

  Няма проблем в бъдеще Аула ще има индиакция, че някой вече се е заел и отговаря на в даден въпрос :) Сега сме писали по едно и също време .. няма проблем.

  И двата отговора ще помогнат на Силвия, за да си качи снимка :)

  Само за пояснение, над коментара на Никола съм посочил точно това видео, за което той говори.

  Силвия:

  За съжаление не мога да отворя видеото на г-н Кръстев ...А пък такъв бутон нямам...с лаптоп съм...На компютър го имах...но на лаптопа не..Благодаря за бързите съвети...Ще опитам по някакъв начин да кача снимка...

  Краси Кръстев:

  Ако сте с лаптоп бутона е Prt sc в горната част на клавиатурата се намира и работи в комбинация с Fn (second function) бутона.

  Кой интернет Browser изпозлвате, когато позлвате Аула?

  Ако кликнете на стрлката трявба да се зареди при мен няма проблем.

  Ако не успеете със снимка препишете съобщението.

  Силвия:

  Това изписва в прозорец щом натисна Save или Save as....

  The following features be saved in macro-free workbooks VB project To save a file with these features,klik No, and then choose a macro-aenabled file type in the File Type list To continue saving as a macro-free workbook,click Yes

  Като дам yes отваря нов прозорец с удивителен

  Be careful Parts of your dokument may include personal information that cant be removed by the Dokument inspector

  Затварям файла и след това нямам запаметен макрос/преди това изпробвам макроса -всичко е ок

  Силвия:

  на снимка 1 сте показали формата в който трябва да го запишем.При мен е изписано Excel macro Enabled Workbook ,но без xlsm

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Силвия, имената на разширенията xlsm, xlsx, xlsb и т.н. се появяват в по- новите версии, от 2013 насам! Така че, не се притеснявайте, че не ги виждате! Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  Силвия, точно това трябва да избереш - Excel macro Enabled Workbook, това отговаря на файловотео разширение .xlsm

  Интересно е воторото съобщение, което ти се появява.

  Отиди на File бутона горе в дясно - снимка 1.

  Снимка_1

  След това отиди на Info (снимка 2 позиция 1), след това кликни на Check for issues (снимка 2 позиция 2), след което от появилото се падащо менщ избери Inspect document (снимка 2 позиция 3).

  Снимак_2

  В отворилия се прозорец сложи отметка на всичко (снимка 3 позоция 1), скролни надолу за си сигурна че си сложила отмети навсякъде, след това натисни Inspect (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  И вече пробвай да запазиш файла като Excel macro Enabled Workbook.

  Силвия:

  Първо искам да Ви Благодаря за търпението и съдействието Направих посоченото горе.Инспектора ме съветва да трия макроса.Колкото и да опитвам и в нов файл се получава същото. Добрата новина, е че някак си накрая успявам да го запаметя въпреки съвета за изтриване :) . Благодаря и хубав ден

  Димитринка Вълкова:

  По всяка вероятност файлът е с разширение *.xlsx (Excel workbook), в който искате да запишете макроса. Тогава излиза това съобщение:

  Отговорете с No и запишете файла във формат *.xlsm (Macro Enable Workbook).

  Силвия:

  Да това съобщение ми излиза.Но след него ми излиза още едно, което вече е с удивителен...Включва се някаква защита и затова не го запаметява.Горе в полето ми изписва че макроса е деактивиран.Има опция да го активирам...И така вече се получава. Файлът, който се запаметява също е с удивителен.Така ли трябва да е?

  Димитринка Вълкова:

  Проверете настройките за защита File --> Options:

  Trust Center Settings - Трябва да е избрана опцията на картинката

  И по всяка вероятност папката не е "Trusted Folder", затова отговаряте с бутон Enable.

  Ако покажете с картинка, ще улесните всички във форума, които са готови да помагат :-)

  Кирил Георгиев:

  Здравейте! Използвам файл с макрос и дори записан в .xls макроса си работи (изписва с думи сумата ( цифра )). Разбрах го случайно след мъките да обяснявам, че следва да се записва в .xlsm и как да стане това. Естествено при записа си се появяват посочените горе съобщения на които се отговаря утвърдително. И след прехвърляне на файла на други машини си работи.

  Димитринка Вълкова:

  Файловете с разширение .xls са създадени със старите версии на Excel, преди Excel 2007, форматът е един и същ без значение дали съдържат макроси или не. След версия 2007, задължително файл с макроси трябва да има разширение .xlsm. Когато в екселски файл (с разширение .xlsx) записвате макроси, задължително трябва да изберете .xlsm (команда Save As --> Macro enable workbook). За удобство изберете по подразбиране всички файлове, които създавате в Excel, да се записват с разширение .xlsm

  File --> Options --> Save

  Диана Бранкова:

  Здравейте. Сблъсквам се с казус, който не мога да разреша. Работя със служебно разработена програма, която създава автоматично екселски файл при зададена команда. Той не е във формат .xlsm, a e .xlsx. Промених опцията за автомтично запаметяване на файлове в .xlsm, но този току-що създаден файл още не е запаметен. В резултат създадените макроси не се виждат и не могат да се изпълнят. Ако запаметя файла с новото разширение и го отворя наново, тогава мога да ползвам макросите, но е времеемко и пипкаво, обезсмисля макроса. Има ли друг начин, за който не се сещам?

  Димитринка Вълкова:

  Запишете макрос, който автоматично записва файлът във формат *.xlsm.

  Диана Бранкова:

  Здравейте Димитринка и благодаря за идеята. Записах макроса за автоматично записване в .xlsm ето така:

  Запаметява се файлът както трябва. След това отново пускам системата да ми генерира нов файл и макросът там не се вижда:

  Къде греша?

  Димитринка Вълкова:

  За да се използва макрос и в други файлове, трябва да се запише в Personal Macro Workbook.

  Диана Бранкова:

  Здравейте, аз опитвах и това, но следното съобюение излиза: Така и не открих такава папка (файл), че да я оставя отворена. Къде се намира?

 • Защо преди да спрем записването на макроса се връщаме на изходната клетка А3?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  Не ми стана ясно защо винаги се сръщаме в А3? Това някакъв принцип в ексел ли е или е произволна клетка, извън диапазона?

  Благодаря!

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Юлия, клетка А3 е произволно избрана, може да бъде всяка друга клетка!

 • Как пускате и спирате записа на макроса?

  Viacornewadd:

  На 4:33 мин. във видеото не се вижда да правите действие по спиране записа на макроса? При започването на действието 4:10 мин, виждам, че състоянието е Record Macro, т. е когато започвате не сте пуснали запис за макрос, а после казвате, че го спирате? Как точно и кога го пускате и спирате? Защото в началото на видеото с числата от 1 до 10 не се поучава същото при следващите упражнения. Някак си се прескачат обяснения и не става ясно.

  Димитринка Вълкова:

  Обърнете внимание на правилото, което давам в този урок - да изпълните командите без Macro Recorder, за да сте наясно какво точно ще записвате. В тази част от урока, която цитирате, показвам какво ще изпълня без да включвам Macro Recorder. Препоръчвам Ви да изгледате още веднъж внимателно урока. Успех!