Практически пример - добавяне на графични обекти (ActiveX Controls)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Възможно ли е да нямам DTPicker в ексел 2003?

  Милена Цанкова:

  Възможно ли е да нямам DTPicker в ексел 2003?

  Димитринка:

  Здравейте, Милена. Напълно възможно е, но по-скоро не е активиран. В същия урок модул 7, урок 7, показвам името на файла и папката, в която би трябвало да се намира файла с Date&Timе Picker. Най-напред проверете дали съществува този файл. Но имайте пред вид, че може да има разлика - зависи от версията на Windows и колко битова е 32 или 64. Ако продължава този проблем, пишете ми . 

  Милена Цанкова:

  Здравейте, Димитринка!

  Не го откривам на мястото, на което показвате в урока. Мога ли да го заменя с нещо друго, за да не ми е “осакатена“ формата?
  Димитринка:

  Здравейте, Милена. В уроците използвам MS Excel 2013, а Вие работите с Excel 2003. Ето защо не намирате файлa в папката, която показвам в урока. С Windows Explorer --> Search --> mscomct2.ocx може да проверите дали е "качен" на Вашия компютър. Ако е качен, трябва са мо да се активира --> бутон Register. Но ако липсва на Вашия компютър, трябва да се инсталира. Това е линк, откъдето може да свалите този файл
  https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=10019

  Пишете ми, ако нещо не Ви е ясно.

  Димитринка:

  Милена, нещо много важно -  коя е версията на Windows, инсталирана на Вашия компютър (Windows 7,8 или Windows XP)? Колко битова е версията на Windows - 32 или 64? Tова лесно може да проверите като кликнете с десния бутон върху иконата MyComputer на Desktop и изберете Properties. Каква е версията на MS Excel? Ако работите с MS Office 2003, за да се уверите, отворете Excel и изберете Help --> About. Това са много важни подробности, на които може би досега не сте обръщали внимание. Но от това зависи да инсталирате коректно и след това да използвате Date&Time Picker.

  Милена Цанкова:

  Windows 7, 32 - битова версия. В този случай ще мога ли да сваля файла от линка, който сти ми дали?

  Благодаря Ви предварително за отговора!
  Димитринка:

  Тъй като версията на Windows e 32-битова, файлът mscomct2.ocx трябва да се запише в папката: C:\Windows\System32. Смятам, че това ще реши проблема. Успех!

  Милена Цанкова:

  Свалих файлът и го записах където ми казахте. Отново не го виждам в списъка с additional controls в toolbox-а. Моля дайте съвет какво да направя, за даинсталирам и след това да използвам Date&Time Picker.

  Благодаря Ви предварително!
  Димитринка:

  Милена, многообразието от версии за Windows и MS Office налагат различни решения. Опитайте следното:
  Затворете Excel.
  От Windows Explorer изберете Accessories --> Run
  Отваря се диалогов прозорец, в който трябва да се въведе:
  regsvr32 mscomct2.ocx
  OK --> за да се затвори диалоговия прозорец.
  Тази команда ще регистрира сваленият файл (mscomct2.ocx), т.е. ще активира
  date&time picker, за да се покаже в списъка на допълнителните контроли (additional controls).

  Ще се покаже съобщение, което потвърждава, че файлът е регистриран успешно.
  Работя с друга версия и затова не мога буквално да цитирам съобщението.
  Отговаряте с ОК.
  За всеки случай рестартирайте Windows.

  Би трябвало да се покаже в списъка.
  В по-новите версии на Офиса, това регистриране (активиране) става автоматично. За MS Office 2003 Professional (версията, в която е включен MS Access) това същo става автоматично. Предполагам, че Вие работите с друга версия на офиса или ако е Professional, при инсталацията не е включен MS Access.

  Надявам се това да помогне, но ако имате проблеми, пишете ми.

  Peter:

  Здравейте, поразгледах форумите, това си е проблем, доколкото схванах за версии на мс-офис до 2010 включително. Повечето решения бяха чрез добавяне на vba процедура, примерно тук - https://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/4157714d-efa0-47f1-9f7d-7840c351c567/issue-with-dtpicker-to-be-embedded-to-excel-2003?forum=isvvba или - https://stackoverflow.com/questions/12499760/datepicker-that-works-for-excel-2010-2007-2003 , също тук - https://sites.google.com/site/e90e50/calendar-control-class . Не можах да разбера, дали трябва този "направи си сам" пикър да присъства във всички проекти, където се изисква календар или има начин да се добави за всички проекти? 

  Димитринка:

  Благодаря Ви за търсенето. Така е, това е проблем, който все още не е решен напълно от Майкрософт. Към този проблем се добавя и версията на Windows и Офиса - дали е 32 или 64-битова. По-надеждно работи 32-битовата версия на офиса.
  За да разпространявате проект (файл) с Date&Time Picker, според мен най-добрия вариант е да добавите add-ins към проекта. Разбира се добавянето на процедура също е добро решение.

  Марко Костадинов:

  След като и аз имах проблем с този пикър (работя под Windows 10 64-bit, MS Office Professional Plus 2013 32-bit), потърсих в интернет. Ето тук - https://www.ablebits.com/office-addins-blog/2016/10/12/insert-calendar-excel-datepicker-template/#Register-date-picker - е описано подробно как се добавя този ActiveX Control, като има и линк за свалянето му. Там е обяснено, че за 64-bit MS Office пакет това не върши работа. Доколкото успях да разбера, за 64-bit е нужен файлът mscomctl.ocx, но нямам как да го проверя и потвърдя. При мен този файл го има и беше регистриран, но не ми вършеше работа за 32-битовия офис пакет.

  Maria Terziyska:

  Здравейте, възможно ли е да се използва OlkDateControl вместо DTPicker?

  Димитринка Вълкова:

  Не, защото OlkDateControl е валиден за Outlook, a DTPickker за Excel.

  Maria Terziyska:

  Благодаря за отговора! Надявах се това да може да реши проблема с липсата на DTPicker в Excel, но очевидно не е възможно.

  Димитринка Вълкова:

  В темата подробно е обяснено как да се активира DTPicker в Excel. Коя е версията на Excel и Windows?

  Maria Terziyska:

  Да, изчетох дискусията и наистина информацията е изчерпателна. Ползвам Windows 10 с Office 365. Проблемът ми е в липсата на администраторски права.

  Димитринка Вълкова:

  Причината не е в администраторските права, не е включен в Office 365. Вижте този линк https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/msoffice_excel-mso_win10-mso_o365b/date-and-time-picker-in-excel-office-365/7b793bef-7d68-44ea-8ba0-1ee4ee0792e1

  Maria Terziyska:

  Здравейте, при мен не излиза като add-in и през менюто Insert Add-in. По принцип може да се свали от сайта на Microsoft, но аз нямам права.

  Димитринка Вълкова:

  В линка, който изпратих, специално се споменава, че DTPicker не е достъпен в офис 365. Съобщението е подвеждащо, но това често се случва при MS.