Как да автоматизираме изпълнението на една по-сложна задача – Част 2

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Изпълняваме процедура с икона от лентата за бърз достъп, когато: 
няма значение за кой лист във файла се изпълнява
процедурата трябва да се изпълни по-бързо
не заема място на листа
 
Последователността на изпълнение на няколко процедури зависи от последователността, записана:
в главната процедура
в модула, където се съхраняват

Въпроси и отговори

 • А може ли да изкажа благодарност ?

  Peter:

  А може ли да изкажа тук своята благодарност за отлично подготвените и изнесени уроци до този момент на лектора - Димитринка и на Аула? В този курс намирам най-пълно нужната ми информация. Благодаря! 


  Димитринка:

  Благодаря. Винаги оценявам обратната връзка, без значение отрицателна или положителна. Но няма да крия, положителното мнение много ме радва :-)

  Райна:

  Перфектни уроци! От всеки един се вижда професионализъм и добронамереност! Благодаря!

  Нели Стефанова:

  Благодаря Ви за високия професионализъм и изключителното търпение, с което споделяте своите знания и умения. Курсът е много добре структуриран и подробно изложен. Знанията, които получавам при Вас са изключително полезни в моята работа. Aula.bg е една много добра възможност за обогатяване и разширяване на натрупани вече знания и опит.

 • Може ли прозореца отварян от функцията MsgBox да се управлява по друг начин?

  Иван Георгиев:

  Може ли вместо бутона за потвърждаване - OK, като аргумент в MsgBox да бъде зададена определена продължителност от време - например 5 секунди, през което прозореца да остава отворен, след което да се затваря автоматично?

  Димитринка Вълкова:

  Здравей Георги. Прозорецът на MsgBox не може да се затваря автоматично след определен период от време, без да се натисне клавиш. Това е така, защото се отваря в режим "modal", т.е. изпълнението на всички процеси спира, докато не се натисне клавиш. Ако искаш да се показва съобщение, което да изчезва след определен период от време, може да използваш UserForm, която има повече функционални възможности. Създаването и използването на UserForm, разглеждам подробно в модул 7 на курса.

  Димитринка Вълкова:

  Извинявай, Иване. Някак си много бързо от Иван Георгиев стана на Георги. Голямо извинение за допуснатата грешка!

  Иван Георгиев:

  Няма проблем. Благодаря за отговора! Като стигна до модул 7 ще опитам да направя идеята,която имам чрез тях. Ако възникнат въпроси ще Ви пиша.

 • Защо клетките се дифинират с Range вместо направо с Cells?

  Hari Haralampiev:

  Здравейте, има ли причина да ползвате за дефиниране на клетката при писането на "Format Table" макроса - Range(Cells(i, j), Cells(i, j)) вместо по-простото Cells(i, j ). До колкото виждам резултатът е един и същ. Благодаря.

  Hari Haralampiev:

  Извинявайте, разбрах защо използвате Range. В началото не забелязах, че End(xlDown) е включено в Range.

 • Димитринка Вълкова:

  Не се виждат всички процедури на картинката. Изпратете този файл на моя мейл dutoto@gmail.com, за да погледна и останалите процедури и да намеря причината.

  Васил Мутафов:

  Извинете за въпроса, намерих си грешката-трябвало е да включа End(xlDown) в Range

  Димитринка Вълкова:

  Супер, че сам сте намерили грешката!

 • Защо процедурата се изпълнява за всеки лист?

  Lyuboslav Bonev:

  В миналите уроци бяхте показали, че създадения макрос си важи само за листа, в който е създаден. Защо тук важи за всички листи?

  Димитринка Вълкова:

  Процедурата се изпълнява за всеки лист, независимо от структурата на таблицата. Всяка процедурата, която създаваме, трябва да бъде универсална и да се изпълнява за таблици с различна структура. На всеки лист процедурата се изпълнява с икона. Обърнете внимание, графичният обект за изпълнение на процедурата е валиден само за листа, на който е създаден. С икона изпълняваме процедурата на различни листове.