Типове данни (Data types) за дробни числа (Single, Double), за текст (String) и за дата и време (Date)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Тип String се дефинира със символа:
[$]
[#]
[%]
 
Изберете НЕ правилната декларация на променливата за тип String
$tekst
tekst As String
tekst As String * 15
tekst$
 
Изберете коректната дата:
#12/25/2014#
#12.25.2014#
#25/12/2014#
#25.12.2014#
 
Функциите за конвертиране на VBA променят типа на данните.
Твърдението НЕ е вярно
Твърдението е вярно

Въпроси и отговори

 • Може ли въпрос за теста след урока?

  Peter:

  Става въпрос за правилния отговор на мисля, последният въпрос, който е формулиран - Изберете НЕ правилната декларация на променливата за тип String и отговори за избор ... Тук няма да ги давам, като правилен отговор се дава $tekst, аз мисля, че е tekst$ и нарочно пробвах няколко пъти теста от начало, като държах на своя отговор, но тестът не отстъпваше ... :)

  Димитринка:

  Прочетете още веднъж въпроса: "Изберете НЕ правилната декларация ..." ;-)

  Захари   Даскалов:

  Изгледах урока недостатъчно внимателно. Нека си призная почти разсеяно. Сега е събота, почти късен след обед. Вниманието ми привлече въпроса на Peter, достоен колега съкурсист. При теста сгреших само на датите, от невнимание даже три пъти. Но другото беше удовлетворително. Комплименти за Димитрина Вълкова. Преминал съм вече почти 40-те курса на ЦОО Аула. За първи път срещам задаване на отрицателен въпрос / дано не съм в грешка с термина в лингвистиката. Такова питане съм срещал само във френски и руски език. Може би поради ограничеността ми в езиковата подготовка.

  Захари   Даскалов:

  Може би по-вярно трябваше да се изразя не "отрицателен въпрос", а "негативно зададен въпрос". Направих си справка, за което моля за извинения към тези, които са намерили досада като са прочели. https://e-edu.nbu.bg/mod/page/view.php?id=163788&inpopup=1https://pavlinav.wordpress.com/2011/09/19/как-отговаряте-на-отрицателни-въпрос/

 • Защо конвертитраме ...

  Gergana Miteva:

  Здравейте, един въпрос. Защо в процедурата IntegerNumbers_Example1 конвертираме променливите "а" и "б", чиито стойности са в рамките на Integer и при заложена променлива ab_convert as Long, която покрива резултата от умножението?

  Димитринка Вълкова:

  Променливите, които използваме в изчисленията, трябва да имат един и същ тип данни и когато не искаме да променяме декларирания тип, използваме функциите за конвертиране. Гергана, благодаря за старанието! Ако им ате още въпроси, пишете.